Mässgodis: DS E-TENSE FE19
(Genève)
Bråttom? Då kan nya DS E-Tense FE19 vara bilen du behöver. Med hjälp av elmotor på motsvarande 338 hk som driver bakhjulen gör den 0-100 km/h på mindre än 3 sekunder. Nackdelen – förutom nyss nämnda bakhjulsdrift, vilket är någonting som få citroënister kan förlika sig med såvida inte bilen ifråga byggdes på den tiden då André Citroën levde – är att DS E-Tense FE19 bara är en konceptbil. Visas upp på bilsalongen i Genève just nu, och den är poppis.
AoC förmedlar nyheter om motorsport med högst måttlig generositet, i synnerhet p.g.a. ett personligt ointresse. Men bara för allmänbildningens skull skall här nämnas att DS Automobiles faktiskt tävlar i någonting som kallas för Formula E. Alltså Formel 1-bilar som går på batteri, precis som några av mina leksaksbilar när jag var liten. Teamet heter ”DS-Virgin”, vilket avslöjar att DS Automobiles partner är brittiska Virgin-koncernen.
I övrigt slår DS Automobiles på stora trumman med att ställa ut sin nya DS 7 Crossback, bilen som härom året användes av den franske presidenten när han svors in i sitt ämbete, men som varit så gott som osynlig i trafiken sedan dess eftersom produktionen inte kommit igång förrän nu. DS 7 blir märkets omstart efter flera års fokus på en måttligt framgångsrik kinesisk marknad. Reklammaterialet talar om DS 7 som en lyxbil, och motorjournalisterna är imponerade av kvalitet, men undrar om bilen kommer få någon motor som kan matcha Audi och Volvo. Detta kanske säger mer om motorjournalisterna än någonting om DS 7…
//Peter H Svensson
En unik motor med unika egenskaper kan säkert hjälpa till för att lättare räknas som premium. Typ Mazdas nya.
Hästkrafter borde ha spelat ut sin roll, så har det gjort för mig. När det gäller de mindre trecylindriga så har jag en fundering på att lägga cylindrarna som på 1/3 stjärnmotor och koppla på elmotorn direkt på samma axel, fördel mycket kompakt, nackdel dyrare motor, men med volym skulle det nog inte göra så mycket. Detta sagt med min inställning till rena elbilar med stora tunga batterier som inte platsar i mitt biltänk där vikt är viktigt.
Ja, batterivikt innebär ju mer massa som skall bringas i rörelse, plus de enorma resurser av råmaterial de kräver för tillverkning. Men var det inte tänkt att bilarna skulle ha en liten förbränningsmotor som arbetar på konstant varvtal och laddar upp ett buffertbatteri (istället för att motorn skall behöva arbeta på över hela varvtalsfältet vid en körcykel)?
Vad jag hört från Mazda (via Bengt Dieden) är att de håller på att utveckla en motor med självtändning.
Ok då har vi ungefär samma inställning till tunga bilar med tunga batterier. Jag har läst om hybridalternativet med bensinmotor med optimerat fast varvtal men jag känner inte till om någon tillverkare har anmanat konceptet. Den lilla 1,6 lit PSA motorn har fått mycket bra kritik från bilpressen och borde duga länge, men om den räcker för att få räknas som premium vet jag inte, för mig personligen skulle den göra det inte minst för sin bränslesnålhet och presstanda. Det jag hade i åtanke med motorkonceptet jag nämnde tidigare med båda motorerna på samma axel och tätt ihop är optimera båda enheterna tillsammans. Lite som luftmotorkonceptet som inte nått marknaden. Dessutom tror jag mest på laddhybrider som kan laddas hemma eller på jobbet, det är då som konceptet kan bli mer effektivt än rena elbilar. Alla som har släpkärra eller husvagn kan inte klara sig med en ren elbil vad jag förstått och det är rätt många i Sverige som har det.
Nu har jag fått en stark indikation om att Berlingo med eldrift kommer lanseras till år 2020, men det finns inget besked om laddhybriddrift.
Tack Peter!