A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Premiär för nya DS 9 – ett efterlängtat flaggskepp för Groupe PSA

Posted in DS9 by Peter H Svensson on 24/02/2020

Inför den förestående bilsalongen i Genève nästa månad lanserar DS Automobiles PSA-koncernens nya flaggskepp – DS 9.

Det hela rör sig om en 4-dörrars sedan som baseras på arkitekturen från den kinesisktillverkade Peugeot 508 L som där finns i en förlängd version med fast bakruta (istället för halvkombilösning som den fransktillverkade versionen har). Profilen på de båda bilarna är snarlika och PSA-koncernen fick tidigt lägga sina tidigare planer åt sidan om att lansera två modeller, den ena en 4-dörrars sedan och den andra en fullstor 5-dörrars halvkombi baserad på konceptbilen Numéro Neuf. Istället blev det ett lyxigare derivat baserat på nämnda Peugeot 508 L vars bottenplatta man just för DS 9 förlängt till 2,90 m (eller snarare 2 895 mm för att vara exakt). Utifrån de första pressbilderna som släpptes idag kan man nog säga att designchefen Thierry Metroz formgivare lyckats piffa till karossen och ge den en diskret elegans kombinerat med några gram avantgardism.

Låt oss tala om exteriören först av allt. Med en totallängd på 4,93 m och en bredd på 1,85 m har bilen jämfört med Peugeot 508 L förlängts framför B-stolpen vilket ska gagna passagerarna i baksätet som härmed får extra benutrymme. Samtidigt har man behållit balansen i proportionerna över hela karossen, framför allt med en mycket solid kropp under den långsträckta midjelinjen som gör en diskret båge från fronten och hela vägen till bakpartiet.

De attribut som särskiljer DS 9 från Peugeot 508 L är framför allt frontpartiet med den stora kylargrillen och den dubbla ”DS Wings”-signaturen under strålkastarna samt även under den främre stötfångaren ut mot den bumerangformade dagbelysningen av LED-typ. Motorhuvens sidor är på modernt manér försedda med ”vallar” på sidorna men den har också begåvats med en lång kromlist i hela dess längd för att få ett potent utseende. Kromlister har varit en särskild signatur för det moderna DS-programmet, i synnerhet för Citroën DS5.

Den europeiska Peugeot 508 har ramlösa dörrfönster medan dess längre kinesiskbyggda variant försetts med konventionell fönsterram, och samma lösning gäller för DS 9. Det är lite oväntat att man valde den enklare lösningen till PSA-koncernens nya flaggskepp. En annan detalj som skiljer den nya DS 9 från Peugeot är de inbyggda dörrhandtagen som åker ut om låset är upplåst och man för handen mot handtaget.

Vad gäller karossveck är DS 9 betydligt mer nedtonad jämfört med den minsta suv:en i programmet, DS 3 Crossback som drabbades av en del märkligheter under formgivningen. Här har man inte följt Peugeots exempel på det övre pressvecket utan låter denna löpa som en elegant linje längs hela karossidan, accentuerad av en V-formad diskret fördjupning under sig på den bakre sidodörren. Längst bak möter den de ”kiselmönstrade” baklyktorna som inte innehåller någon blinkers. Nu ska man med detta inte tro att DS 9 har anpassat sig till Audi och Volvo som endast levererar blinkers som extrautrustning. Nej, här handlar det om att man flyttat upp blinkers till den övre delen av C-stolpen. Kommer DS 9-ägarna ihåg att skrapa denna del av karossen på vintern när bilen är översnöad? Nå, det lär nog inte vara många i Sverige som kommer drabbas av det bekymret om DS 9 kommer sälja lika bra(?) som DS 7 Crossback.

Det som är särskilt iögonfallande är att formgivarna valt att göra C-stolpen visuellt tunn. Visserligen döljs en bit av C-stolpen innanför sidorutan samt av den svarta kantlist som går jämte bakrutan och innehåller blinkersglas, men detta är en detalj som väcker behag. Här har man också lagt till ett extra karossveck som i profil är en hyllning till Citroën XM på samma sätt som blinkers i taket ska associera till DS 19. Originaliteten är inte avancerad, men dessa detaljer är ändå smakfullt tillagda på en i övrigt återhållsamt utformad kaross.

Det finns en vinst i att inte gå till överdrift vad gäller formgivning. När det kommer till bakljusarrangemanget har man försökt att sticka ut en aning, men den övningen är numera inte lätt eftersom de flesta biltillverkare numera laborerar med de mest märkliga utformningarna av baklyktor där japanska lyxbilstillverkaren Lexus kan räknas till en av dem som är på väg att passera anständighetens gräns (se t.ex. kampfisk-fenan på sin lilla sportvagn). Hos DS 9 har man ändå tagit svängen… eller ska vi säga ”hörnet”? …genom att låta en kromlist löpa under baklyktan och ut mot bakskärmen. Om detta bidrar till ökad skönhet kan diskuteras, men denna kromlist skapar en linje som ger intryck av att bakdelen smalnar av – ett fenomen vi sett från sista Rover 75. På det hela taget är DS 9 betydligt mer nedtonad än t.ex. nya Audi A6 vilken är en annan av de allt mer sällsynta sedan-nyheterna i denna storleksklass. Kritikerna kommer sannolikt kalla exteriören på DS 9 trist, medan belackarna nog uppskattar ett minimalt nyttjande av moderna modenycker.

Medan DS Automobiles visat att man tagit ännu ett steg bort från koncernkollegan Citroën så kan man notera att energin hos formgivarna tycks ha fokuserats på interiören. I pressmaterialet försöker man presentera den invändigt utifrån konceptet ”DS Inspirations” vilket ska ge intryck av att ägarna har möjlighet att göra ett mer personligt val än ifall man köpte en dussinbil av annat märke. Man har därför tagit fram fyra versioner med namn från kvarter i Paris: ”Bastille” och ”Rivioli”, samt den sportiga ”Performance” och den lyxiga ”Opéra”. Den sistnämnda har stolsklädsel i läder efter mönster från armbandur – ett koncept vi minns från första DS 5.

Som om inte de bekväma stolarna vore nog så finns det ljussättning i kupén i olika färger från åtta olika ljuskällor. Till DS 9 kan man också få en specialdesignad ljudanläggning där akustikingenjörer letat fram de bästa placeringarna för de fjorton speciellt utvalda högtalare som kupén försetts med för bästa möjliga musikupplevelse ombord – kan vi förmoda att denna ljudanläggning är standard i Opéra-versionen…?

Paris har varit ett genomgående tema för denna stora sedan som ironiskt nog inte ska tillverkas i Frankrike. Den ska inte ens byggas i Europa, utan i Kina. Icke förty försöker man anspela på den franska glasindustrins kristallprodukter i form av blanka reglage och knappar. Likaså ska materialkänslan på inredningen kunna matcha de tysktillverkade rivalerna såsom BMW och Mercedes.

För föraren ska det märkas särskilt att man inte sitter i någon bakhjulsdriven tysk. Främst kommer man kunna notera detta i att motorstyrkan är i storleks- och premiumsegmentet förhållandevis begränsade, samt att preliminärt är det bara framhjulsdrift som gäller för DS 9. Första alternativet är plug-in-hybridversionen E-Tense 225 som begagnar sig av en bensindriven PureTech-motor som tillsammans med en elmotor i den 8-stegade automatväxellådan ska kunna leverera 225 hk. Räckvidden vid enbart el-drift anges till c:a 4-5 mil från full laddning och man ska kunna nå 135 km/h innan bensinmotorn går igång och hjälper till. Systemet har också en retareder som för tillbaka ström till batteriet när man bromsar eller saktar in fordonet. Den elektriska bromskraften förstärks när man drar växelspaken bakåt till läge ”B” (Brake).

En annan finurlig finess är att man kan programmera bilen före avfärd så att den sparar tillräckligt med ström i hybrid-läget för 20 km körning till slutet av resan, t.ex. om man önskar köra genom en hel stad i enbart el-driftsläget.

Till detta kommer man att tillföra versionerna DS 9 E-Tense 250 samt DS 9 E-Tense 360, där den förstnämnda använder samma teknik som E-Tense 225 (d.v.s. framhjulsdrift) och den senare kommer förses med fyrhjulsdrift med elektrisk drivning av bakhjulen. För den som inte är beroende av att behöva kunna köra med el-drift kommer man även lansera en helt bensindriven version med en 225 hk stark Puretech-motor. Oavsett alternativ kommer den 8-stegade automatlådan vara standard i alla versioner.

Även om DS 9 Puretech 225 förmodligen bara kommer kunna sniffa på en topphastighet av c:a 245 km/h – ren gissning! – så ska föraren ändå ha tillgång till flera moderna förarassistentfunktioner. Med ”DS Drive Assist” kommer föraren kunna använda den självstyrande funktionen där bilen håller kurs längs med vägen samt anpassar farten (medelst en adaptiv farthållare) efter gällande hastighetsbegränsningar eller eventuella trafikköer. Föraren är fortfarande aktiv och redo att styra manuellt vid behov, vilket denne också måste göra i hastigheter understigande 30 km/h och överstigande 180 km/h.

Liksom suv:en DS 7 Crossback har DS 9 begåvats med LED-strålkastare (DS Active LED Vision) som projicerar ljuset på vägbanan och i viss mängd även åt sidan av vägen i enlighet med något av de fem förprogrammerade modellerna som aktiveras allt efter den trafikmiljö man passerar samt även rådande väderförhållanden varför DS 9 inte har några konventionella dimstrålkastare. Vid körning i stadstrafik blir ljuskäglan bredare i närområdet framför bilen, och i hastigheter över 50 km/h fokuseras ljuset på vägen framför bilen tills man passerar över 100 km/h då ljuskäglans fokus flyttas ännu längre framåt (Motorway Beam).

Bland övriga stödfunktioner kan nämnas ”night vision”, sömnvarnare, dödavinkeln-varnare samt automatisk nödbroms om hinder dyker upp. Vägskyltsavläsaren kan dessutom läsa av fler vägskyltar än tidigare. Naturligtvis finns också den självparkerande funktionen.

Precis som med DS 3 Crossback kan DS 9 lånas ut till olika brukare via mobiltelefon. Ägaren skickar data till bilens dator som registrerar intervall som en billånare får bruka bilen medelst medhavd mobiltelefon. För säkerhets skull finns det induktiv laddare under mittkonsolen för anpassade mobiltelefoner.

Det som intresserar citroenister mest av allt ifråga om nya DS 9 är själva fjädringssystemet. Här använder man precis som till DS 7 Crossback ”DS Active Scan Suspension” där en kamera läser av vägbanans utseende och sänder data till en kontrollenhet som även registrerar hjulupphängningens rörelser, gaspådrag eller inbromsning för att därpå skicka signaler till stötdämparna där en ventil anpassar funktionen mellan lägena ”Komfort” och ”Dynamisk”. DS Automobiles hävdar här att man på detta vis kan kombinera både komfort vid normal körning och väghållning vid forcerad körning tack vare detta.

När DS 9 kommer hitta till den europeiska marknaden framgår inte, men man lovar att den inte ska bli ännu en ”China-only” även om den ska börja marknadsföras i Kina under första halvåret. Man har dock inte gett ytterligare besked i frågan om framtida produktionsort eftersom den med Changhan gemensamma fabriken i Shenzhen bjudits ut till försäljning. Sannolikt kommer man initialt att hyra in sig hos den nya ägaren för att producera DS 9 tills en långsiktig lösning kan presenteras. Från DS Automobiles pressavdelning uppger man att ledningen förlagt produktionen till Kina eftersom det är där den största marknaden i premiumsegmentet finns.

Text: Peter H Svensson
Bilder: DS Automobiles

Annons

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Peter H Svensson said, on 07/05/2021 at 21:53

    I want to be fair. Under the skin, we have the architecture of Peugeot 508L. That makes limitation for the designers to work on the volumes of the body. The good thing is that the stylists can spend more on the inside, and DS 9 is the car to be inside.

    Still, the surface have to be covered by something, and here was the task very difficult. First of all, the customers now find the usual (modern) DS trademark being out-of-date, which is the richness of chrome (the Koreans has brought inflation to the chrome…). Too bad, because one fifth of a DS-badged Citroën is about chrome (yes, you hear my sarcastic tone here). In the end of the day, DS Automobiles couldn’t remove the chrome on the bonnet of DS 9.

    So it was obvious tricky to create a significant style signature (for the front end of DS 9), particulary on a brand with not a long history to lean on (no, I don’t consider DS19 being bart of the present day DS’ heritage), and more difficult when its 21st Century origns mostly have – as I said above – being based on ”a different brand”, (aka Citroën).

    I think the Citr… I mean, the DS Style Department made the best they could on the DS9. This vehicle has none of the Citroën DNA left, so from marketing point of view DS 9 take a ”new” direction although there was not enough monies to create something based on a more original architecture. Is that bad?

    I have to say DS 9 does look more conservative than any of the new Audi models and the Peugeot 508. Audi tries to be sportier, and the same may be said about Peugeot, while DS 9 is not convincing in that area. So with these words, I have to confess that I am not sure about the ”identity” of this car, because I can only see it brings prestige of the kind that is very discreet.

    I have the impression that the present DS 9 is a bridge to something else that may be coming in the future, perhaps a model in size between the new DS4 and the DS9, and selling in much greater volumes in both China and Europe.

    If my (non-)observation is correct, the DS9 may run a risk of being ignored on the market. Still, I do really want to test drive it, and I have already one in 1:43 scale.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: