A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Hur högt siktar Citroën med sin nästa storsedan?

Posted in C5 by Peter H Svensson on 17/01/2020

(Paris)

Under 2021 – d.v.s. nästa år – ska Automobiles Citroën introducera sin nästa stora sedan. Den benämns som ersättare till C5, men från Citroën talar man lite lågmält (för att inte avslöja alla nyheter på förhand) om att den nya bilen inte är en renodlad C5-serättare. Man vill att den ska ge någonting mer än vad den föregående modellen saknade. Dessvärre är det inte en femte dörr i formatet av en halvkombi man talar om, utan om någonting helt annat.

Pö om pö börjar Peugeot 508 med sin nya halvkombikaross hitta ut på vägarna i vårt land, men långt ifrån i samma kvantitet som när man lanserade 405:an och 407:an på sin tid. Sverige är inte ett land där 4-dörrars sedaner står högst upp på bilköparnas önskelista. Till och med Volkswagen som säljer massor av bilar i Sverige erfor att 4-dörrarsversionen av Passat sålde ännu sämre än CC-versionen, trots att den uppenbarligen inte alls har lika generöst innerutrymme.

Med andra ord ser det inte så värst lovande ut för Citroëns nya storbil när den ska släppas i Sverige, annat än ifall den skulle komma som kombi (och dessvärre finns det inga tecken på att Automobiles Citroën umgås med sådana tankar). Det finns alltså en stor risk att den modell som ännu bara är känd som projekt E43 blir en vagn för entusiasterna i vårt land, vilket inte behöver vara dåligt ifall deras antal växer. Är projekt E43 en sådan bil?

Illustrationen här ovan kommer från l’Autojournal som brukar vara mycket välinformerade kring hur framtida modeller från Citroën kommer att se ut. Förslaget är tveklöst acceptabelt även om det inte känns revolutionerande. Detta är dilemmat; Citroën behöver djärv design för att locka kunder i Europa, men samtidigt skyr de kinesiska köparna avantgardism – i alla fall är det så teorin lyder. Här handlar det nog mest om att kommunistpartiets pampar och välbeställda politruker inte vill skjutsas omkring i något som ser ut som imperialistiska leksaksbilar, utan vill ha någon form av ståndsmässighet, samtidigt som smaken på senare år gått mot tuffare design – i synnerhet på s.k. suv:ar och crossovers.

Det kan alltså framstå som att Automobiles Citroën gett sig in på ett mission impossible här. Sålunda måste man göra en balansgång mellan att ”locka” respektive inte ”skrämma bort” kunderna. Citroën kommer här ta den svåra vägen och erbjuda köparna att få mer än vad de kan se med egna ögon. I detta fall superb komfort.

Med projekt E43 ska Citroën äntligen nå hela vägen med sitt Advanced Comfort-program som handlat om att programmera chassit till att röra sig mjukare tillsammans med utstuderat bekväma stolar samt en uppsättning av utrustning som ska underlätta körningen. Mycket har redan införts i tidigare modeller, och det som tillkommer nu är först och främst en ”aktiv fjädring” som i praktiken består av en sensor som optiskt läser av vägens yta och anpassar stötdämparna till rådande förhållande så att dämpningseffekten anpassas efter villkoren. Principen bakom tekniken (såsom den hittills är känd i medierna) är på intet sätt ny, men det är första gången den hittar till Citroëns modellutbud. Till allt detta kommer de numera erforderliga varianterna med hybriddrift och senare även el-drift jämte bensin- och dieselalternativen.

Väl bakom ratten kommer föraren sannolikt finna sig tillrätta och uppskatta all bekvämlighet som bilen kan erbjuda. Frågan är bara hur spekulanten ska hitta dit?

Det finns tråkigt nog en hel del C5-ägare som vittnar om irriterande fel på sina bilar och att man ansett sig ha behövt göra ett och annat verkstadsbesök i onödan. Saken har faktiskt diskuterats offentligt av ledare inom Groupe PSA, och man beslutade att sig för att ändra modellpolicyn och skära ner antalet olika modeller för att utveckla färre men bättre bilar. Först ut i enlighet med denna policy blir C4-ersättaren som ska lanseras nästa år (mer om detta i kommande artikel), och projekt E43 följer härnäst.

Det är alltså denna helt nya generation av bilar från Citroën som ska uppnå en högre kvalitetsnivå, där avsikten är att bilen fortfarande ska upplevas som ny efter tre år. Lyckas Citroën med detta och verkligen kan leverera någonting utifrån detta löfte, då har man tagit ett stort steg i rätt riktning. Citroën måste locka till sig kunden med en kombination av design, prisbild och kvalitet. Den koreanska biltillverkaren Kia har lagt ner ett stort arbete på att omdana sitt företag från lågprismärke till mainstream genom att arbeta med dessa tre variabler. För att övertyga kunderna om den sista faktorn utlovar man generösa garantier. Det är sålunda av stor vikt att även Citroën presterar en produkt som skapar trygghet i ägarskapet. Och med tanke på att Citroën framgent ska sikta på business-to-business kommer ribban att ligga högt när man ska övertala inköparna.

Det är inte orealistiskt att Citroën lyckas nå målet att kunna leverera en produkt av denna standard. Problemet är att få till sig kunderna. En 4-dörrars sedan är ett svagt erbjudande, i alla fall för svenskt vidkommande. Det kommer inte bli stora volymer här hos oss, och strategin är numera att inte marknadsföra de billigaste varianterna från fabriken utan istället fokusera sig på de som ger bäst avkastning de få gånger man väl får någonting sålt. Ändå känns det som att prisverktyget är det som Citroën måste laborera med här. Om inte annat så för att få in spekulanter i sina bilhallar. Väl där och med nycklarna till en demo-bil, och sen kan nog bilen sälja sig utan bilhandlarens välsmorda munläder.

Text: Peter H Svensson
Faksimil: l’Auto-Journal

Annons

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lasse L said, on 20/01/2020 at 19:18

  Lite tam design för mig, inget som sticker ut och för min del är det ointressant med sedan.Men en bild är en bild, verkligheten kan vara annorlunda. Med styrd fjädring skulle ju bilen kunna luta lite i kurvorna så att det finns något som sticker ut eller varför inte en hybridbil med den lilla 3 cylindriga motor som back up till bra pris.
  Jag hade hoppats på en livsstilsbil som sticker ut lite typ Teslas smygdesign bil. Som arbetsfordon är jag dock skeptisk till Teslan.

 2. Rama said, on 21/01/2020 at 14:03

  Jag kollade på den nya prislistan och ja det är en del justeringar jämfört med förra agenturen. För C3 Aircross så tar de bort klimatanläggningen från Feel och de tar bort Grip Control från Shine. Feel kan inte längre fås med automat, det är bara Shine som gäller där och med 130 motorn bensin eller diesel 120. Men de har satt pris på dieslar, både 100 och 120, och de försvann ju hos den förra agenturen. För C5 Aircross finns bara automat-modeller, inga med manuella lådor alls. Och tillvalen är ännu färre än hos förra agenturen…

  Jag förstår att kombis som inte är premium knappt har någon marknad i Europa längre för köparna väljer crossovers, men en halvkombi tycker jag nya C5 borde vara iaf. Även om CX faktiskt var en sedan, en berliner, utan fällbart baksäte.

  Adaptiva systemed med kamera för fjädringen låter som det system som redan finns i DS, men kanske kombineras med de nya hydrauliska stötdämparna i C5?

  Jag är mer nyfiken på kommande C4…

  PSA kommer göra mildhybrider av sina bensinare under 2022 vad jag vet, för de har ju tecknat ett avtal med en holländsk firma – Punch Powertrain – som gör den drivlinan.

 3. Peter H Svensson said, on 22/01/2020 at 11:35

  Jag tror att det dröjer ett tag innan vi får tillbaka funktionen som fanns i Activa-fjädringen, även om det finns indikationer på att Citroën arbetar åt det hållet. Jag vet inte ifall de väntar ut förbudet mot förbränningsmotorer så att de slipper räkna CO2-gram på vad ett sådant system konsumerar.

 4. Peter H Svensson said, on 22/01/2020 at 11:41

  Japp, det ska enligt uppgift vara en eldriven dubbelkopplingslåda.

  Dessvärre tycks det vara så att man avstår från halvkombiformatet av den fåfänga orsaken att kunderna i prisklassen inte vill framstå som att de saknar pengar till en andrabil, vilken ofta är en mer praktisk halvkombi i lilla mellanklassen. Det har tydligen ”alltid” varit så, och gjorde XM till ett försäljningsmässigt ”självmordsuppdrag” enligt en designchef jag intervjuat nu i dagarna. Detta oaktat de kvalitetsbrister som bilen hade under sina första modellår som förmodligen skadade försäljningen ännu mer än den femte dörren.

  Jag är också nyfiken på nya C4. Den verkar lovande på något vis.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: