[Premiär] Citroën Skate Urban Collectif – nytt futuristiskt koncept med klassiska anspelningar
(Paris)
Citroëns designavdelning har även tidigare skapat projekt som man utvecklat tillsammans med externa aktörer; bland annat uppstod det återupplivade DS-märkets innehåll genom en kontakt med en producent av lyxartikel, och konceptbilen Citroën Lacoste presenterade ett fordon kopplat helt till livsstil.
Den här gången har man samarbetat med den franska hotell-koncernen Accor som driver olika sorters boenden, från Sofitel Hotels & Resorts med sina 5-stjärniga anläggningar och premiumhotellet Pullman Hotels and Resorts (som har anor från CIWL:s ägarskap då detta järnvägsbolag trafikerade med Pullman-vagnar), till normalprishotellet Novotel och budgetbolagen Ibis och F1. Även reklambolaget JC Decaux har varit involverade vilket gör det nya Citroën-konceptet till en i högsta grad fransk affär med internationell vidd.
Tre vyer av ”pod” Citroën X Sofitel
Under det övergripande namnet Citroën Autonomous Mobility Vision har de tre aktörerna arbetat fram ett koncept där den resande ska kunna transporters genom storstaden på ett bekvämt och ändamålsenligt sätt. Fordonet ifråga är inte avsett för enskilda brukare utan passar bättre i form av att ingå i en större fordonsflotta där företaget kan anpassa varje fordon efter olika typer av uppdrag, beroende på säsong och efterfrågan.
Den tekniska lösningen är sålunda en självgående batteridriven plattform som styrs med navigatorer, sensorer och kameror kopplade till bildanalys. Fordonet ifråga underställs samma typ av regelverk som självgående bussar på allmän väg som redan nu finns i trafik. Detta betyder att hastigheten begränsas till max 25 km/h.
För det åkeri som äger och driver Citroëns självgående plattformar – kallade för ”Skate” – är det möjligt att på bara ett kort ögonblick byta ut den ena karossen mot en annan (karossen lyfter sig med hjälp av fyra ben varefter plattformen kör undan/in). Sålunda presenterar man här en flora av olika karossförslag under namnet Urban Collëctif.
”Skate”-plattformen är 2,60 m lång och 1,60 m bred och är försedd med ”Eagle 360”-hjul som är sfäriska och utvecklats av Goodyear. Hjul-globerna drivs elektriskt och kan styra i alla riktningar. Enligt de preliminära uppgifterna ska karossfästena vara kopplade till hydrauliska kuddar inne i plattan som komfortskapande anordning, men det antyds också att anordningen kan sitta i själva ”hjulhusen”. Som vanligt är det inte säkert att allting ”är på riktigt” när det kommer till konceptbilar, och med tanke på angiven maxhastighet och fokus på stadstrafik (vi talar nog här om resa mellan järnvägsstation och hotell/bostad, etc) så ska vi inte förvänta oss att man bakat in någon gashydraulisk klocka i konstruktionen…
Karosserna benämns som ”Pod” och torde vara den visuellt sett mest iögonfallande delen på hela konceptet. Första modellen är ”Citroën X Sofitel En Voyage” som ser ut som en kombination av hästlös vis-à-vis-vagn från 1800-talet med tak och rullande tidningsbutik med lounge-inredning. Denna kaross är liksom de andra modellerna asymmetrisk emedan Skate-plattformen inte har någon egentlig fram- eller bakände, och kan sålunda vända sig och få dörrarna till rätt sida vid på- och avstigning. Det är också tänkt att Citroëns ”Skate” ska köra intill plattformar där t.ex. rullstolsburna eller personer med barnvagnar ska kunna komma in utan besvär. I annat fall är plattformens höjd 50 cm ovan mark.
Utformningen av respektive ”Pod” har inte minst varit en övning i att kombinera och exponera olika sorters material, från anpassat plastmaterial, äkta trä, aluminium och skinn, m.m.. Till detta har kommit aspekten att skapa ett möblerat rum, vilket i konceptbilsform tillåtit formgivarna att gå långt bortom vanligt tänkande gällande personbilsinteriör. Medan man försökt kombinera flärd med finessfyllda funktioner har man kunnat avstå helt från allt som har med normal ergonomi för en bilförare att göra.
V
Vy av Citroën Skate med ”pod” Pullman
Citroën själva är medvetna om att konceptet tarvar en hel del krav på städernas infrastruktur för att kunna fungera som fordonet är tilltänkt, inte bara ifråga om logistik utan också för framkomlighet eftersom man behöver förhållandevis släta vägar och bygga bort olika former av hinder och faror. En framgångsfaktor vid förverkligandet av Citroëns Skate-konstruktion är att kunderna ska kunna komma fram ”överallt” i en storstad, i vart fall inom innerstad. Dubbelparkerade bilar som står i vägen kan en manuell förare hantera med signalhorn och ilskna åtbörder, medan en Skate kommer bli stående där den står om det inte finns utrymme att köra förbi.
Citroën Autonomous Mobility Vision är en del i den omställning av bilfabriken som pågår i skenet av den politiska ambitionen att minska enskilt innehav av personbilar i framför allt storstäder. Bland annat har Citroëns ledning nyligen deklarerat att det är uteslutet att lansera en ersättare till Citroën C1, emedan den typen av bil inte kommer medges existera i morgondagens storstadstrafik.
Vad beträffar den industriella aspekten på den förevisade konceptbilen har det inte skickats några signaler om att Stellantis ens förbereder sig på serieproduktion. Eventuellt kan det förekomma hemliga överläggningar med Renault om en standardisering av infrastruktur till denna typ av fordon. Även andra biltillverkare (inkl. Renault) har lekt med tankarna på en autonom rullande plattform med 360-graders hjul. Det är därför glädjande att Citroën fått chansen att presentera detta koncept som representant för Stellantis-koncernen.
Konceptet öppnar också för att enskilda karossbyggare skulle kunna hoppa in i marknaden, potentiellt i samma anda som under bilens barndom då bilfabrikerna levererade nakna chassin till karosserimakarna. Förutom persontransport kan fordonet också användas för leveranser av gods.
Text: Peter H Svensson
Foto: Citroën Communication
leave a comment