A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Ytterligare en icke-citroënsk citroën-nyhet

Posted in Annat fabrikat by Peter H Svensson on 11/09/2021

(Bombay)

Ytterligare en icke-citroënsk Citroën-nyhet, eller hur man ska formulera det. Indiska medier bekräftar att Stellantis-ägda Jeep kommer nyttja både bottenplatta och arkitetektur från kommande Citroën C3 (C21) som kommer lanseras i landet nästa vecka.

Det vi kan konstatera är att detta inte är förvånande, utan att det hela förklarar valet att utforma den nya lill-cittran på det vis som presenterats i tidigare reportage, med en karossform som är ljusår från original-C3 som presenterades på dagen för 20 år sedan i Frankfurt (bilsalongen fick utrymmas p.g.a. terrordådet i Förenta staterna).

Småbilssegmentet är något av de flesta biltillverkares mardröm – Toyota är väl undantaget som hävdar att de fortfarande kan göra vinst på sina modeller och ändå sätta samman dem i Frankrike (hemligheten är att man importerar delarna från Östeuropa och Asien och låter robotar sätta ihop vagnarna i Frankrike) – och Citroën har fått ”nöja” sig med att bygga om förra generationen av Peugeot 208 till nuvarande C3.

Det är därför inte förvånande att f.d. PSA-konernen och nuvarande Stellantis gör sitt yttersta att reducera utvecklings- och produktionskostnaderna för ett modellsegment som har ungefär samma overhead-kostnader för utveckling som de större och mer profiterbara modellerna. Och det betyder sålunda att Citroën får göra badge engineering med TATA och ”låna ut” sin karossarkitektur till Jeep. Härnäst kommer samma övning troligtvis göras hos Lancia så snart man lanserat nästa generation av Fiat Panda – en bil som får en italiensk version av Airbumps!

Vän av ordning skulle vilja väcka frågan om Stellantis nu i andan av att dela teknik och plattformar vill vara snälla och låta Citroën få göra en egen fullstor sportcoupé baserad på Maserati…? Nähä, inte det.

Text: Peter H Svensson
Bild: India Car News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: