A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Premiär för Citroën C5 X

Posted in C5 X by Peter H Svensson on 12/04/2021

Exakt en vecka före premiären av bilsalongen i Shanghai den 19 april valde Automobiles Citroën att presentera sitt nya flaggskepp och även avslöja dess namn: C5 X. Med detta modellnamn vill man signalera att detta inte är en modell som är en renodlad efterföljare till de tidigare modeller som använt detta namn, utan det nu handlar om en bil som ska tillfredsställa alla som vill ha en suv, sedan och kombi. En s.k. crossover med andra ord.

Citroëns pressfolk passar också på att säga att nya C5 X har inspirerats av den uppskattade konceptbilen CXperience som väckte uppmärksamhet när den presenterades för fem år sedan. Men är man riktigt uppmärksam liknar Citroëns nya flaggskepp mera konceptbilen Numéro 9 som nu hunnit bli nio år gammal – i vart fall sedd i profil. Bakom detta fenomen ligger förmodligen en växling mellan Citroën och systermärket DS som under lång tid förutspåddes få förverkliga den sistnämnda konceptbilen.

En detalj som finns på både nya C5 X och Numéro 9 är den övre spoilervingen ovanpå bakrutan. Men C5 X har även en nedre spoilervinge på bakluckan precis som den under vintern introducerade C4.

Vid release-dagen fanns inga fullständiga tekniska specifikationer presenterade, men yttermåtten anges till 4,80 x 1,87 x 1,49 m (längd x bredd x höjd) med ett axelavstånd på 2 785 mm. Detta innebär att C5 X har c:a 3 cm kortare axelavstånd än senaste generationen av C5 samtidigt som totallängden ökat med drygt 2 cm. Den informella förklaringen som snappats upp under presentationen är att nya C5 X härmed ska få kvickare respons vid forcerad körning samtidigt som man uppgraderar hjulupphängningen för att bättre kunna efterlikna märkets klassiska gashydrauliska fjädring.

Sannolikt med adress till den kinesiska marknaden – emedan C5 X ska tillverkas i detta land där detta marknadssegment är tre gånger större än i Europa och därför begår sin premiär där innan exporten västerut sätter igång – så kommer versionen med hybriddrift (bensinmotor på 1,6 liter samt el-motor som tillsammans ger 225 hk) att förses med ”aktiv fjädring” där optiska sensorer läser av körbanan och anpassar stötdämparna (som är av Citroëns ”hydraulik-kudde-typ”) så att det känns som att man åker på en flygande matta.

I el-driftsläget ska man kunna fara upp till 50 km och förbränningsmotorn förblir avstängd ända upp till 135 km/h. Några andra versioner nämns inte ännu, men C5 X skulle i teorin kunna få samma bestyckning som C5 Aircross har eftersom båda bilarna är baserade på samma bottenplatta (men notera att den fransktillverkade hybridversionen av C5 Aircross skiljer sig från den dito kinesiska genom att endast ha framhjulsdrift medan den sistnämnda har fyrhjulsdrift).

Det är som långfärdsvagn nya Citroën C5 X kommer göra sig mest motiverad. Med ett bagageutrymme på 545 liter ska man kunna få med sig mer än det nödvändigaste på resan, och fäller man baksätet kan man lasta upp till 1 640 liter vilket skulle slå Volvo V90 enligt listorna. Naturligtvis är den motoriserade bakluckan självöppnande.

Sätena i den nya bilen är konstruerade helt och hållet i enlighet med Citroëns ”Advanced Comfort”-program och ska göra vibrationerna från körningen nästan helt omärkliga och uppfylla de ergonomiska kraven som är förbehållet renodlade premiumbilar och kanske till och med toppa dem. Förhoppningsvis blir detta ett säljande argument emedan de övriga komponenterna på utrustningslistan är numera vardagsmat hos de flesta biltillverkarna. En fullutrustad C5 X kommer ha bl.a. C5 X ”infotainment” med uppkoppling mot internet samt kunna nyttja alla möjliga sorters appar till de bestyr som man utför med läsplattor och mobiltelefon (och dessa kan givetvis kopplas samman med bilen och visas på 12-tumspekskärmen som har HD-upplösning). Systemet har också röststyrning och programmerad intelligens för att kunna hjälpa föraren. Huruvida samtalen ombord spelas in och förs över till den franska säkerhetstjänsten framgår inte av pressmaterialet…

Citroën har använt s.k. head up-display sedan C6 lanserades 2005 och i nya C5 X nyttjar man projicering på vindrutan vilket gör att föraren kan behålla fokus på trafiken bättre.

Citroën uppmuntrar givetvis inte föraren att sitta och titta på film under körning, men C5 X har beroende på utrustningsnivå sammankopplat radar, kamera och sensorer till ett s.k. Highway Driver Assist som tillsammans med den adaptiva farthållaren och automatisk omkörningsfunktion gjort det tekniskt men inte lagligt möjligt att göra andra saker än att köra medan man kör, om formuleringen ursäktas. Dessa system kan naturligtvis vara ursäktade i tråkiga bilar, men förhoppningsvis är C5 X konstruerad så att körningen i sig blir ett nöje. Det är i alla fall vad pressbilderna på den nya eleganta vagnen utlovar.

Lansering i Europa ska ske under slutet av 2021.

Text: Peter H Svensson
Foto: Citroën Communication

Annons

13 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lasse L said, on 12/04/2021 at 21:33

  Av bilderna att döma tycker jag designen är för tam för Citroen. Får se om verkligheten kan förändra det.

 2. En modell som vill vara allt … på en gång. SUV, kombi, coupé och sedan. Den ger ett schizofrent intryck.
  Tycker också att man tonat ner märkesprofilen fram (jämfört t ex med nya C4). Bågarna som utgår från vinklarna fram är nertonade, vilket framhäver ”loggan” på ett lite ”gammalmodigt” sätt.
  Skall byta bil nästa år. Det blir nog den nya C4.an ändå…

 3. Rama said, on 13/04/2021 at 08:36

  Ser dynamisk och kraftfull ut, med sober känsla. Helt klart mer uttrycksfull än tidigare generationer C5. Den här designen visar på självförtroende. Sticker ut mer än Xantia på sin tid.
  Jag gillar detta mellanting mellan halvkombi och kombi. Lite Renault Laguna förra generationen, lite Audi 100 Avant från 80-talet. Men snyggare utfört. Dubbla spoilers, ja det blir ju en utseendemarkering också.
  Interiören med ljusa trädetaljer (eller är det fejk-trä?) känns väldigt ocitroenskt men trevligt.

 4. Lasse L said, on 13/04/2021 at 15:44

  Jag gillar dock att bilen är mer praktisk än tidigare generation om man inte jämför med C5 Tourer. Hade ändå velat att bilen varit lite mer mot en herrgårdsbil. Den kunde även varit några cm högre just för att öka volym och praktiskhet och utsikt som jag tror fler vill ha.

 5. Rama said, on 14/04/2021 at 16:47

  Den har högre markfrigång så man har högre utsikt. Marknaden för vanliga kombibilar har störtdykt, det är därför Citroën gör en crossover.

 6. Micke H said, on 14/04/2021 at 21:07

  En del kallar biltypen ”Crossover”. Jag kallar den ”Varkeneller”. Den vet inte vad den vill vara!

 7. Rama said, on 15/04/2021 at 15:29

  En Citroën som inte bryter traditioner och försöker göra något eget, vore inte en Citroën.
  Förra C5 var betydligt mer traditionell i stil och utförande, och lyckades inte särskilt bra på marknaden. Den såg ut som en vanlig bil. Nya C5 X bryter av, som en Citroën ska göra.

 8. Micke H said, on 16/04/2021 at 17:33

  Håller med dig Rama, det är synd att Citroën inte längre gör något eget.
  C5/II försökte likna tyska bilar, fick påkostade hjulupphängningar både fram och bak, påkostat fjädringssystem, en mycket bra bil på många sätt men den tappade något av sin själ jämfört med C5/I och framför allt jämfört med
  t. ex. XM och C6.
  När modet föreskrev ”SUV” gjorde man, så småningom, C5 Aircross, när modet föreskrev ”Crossover” gjorde man en kinesisk C5X.
  Man följer efter vad andra har gjort och samtidigt förenklar man tekniken. Urvattning.
  En gång i tiden låg man före, nu följer man efter. Det är tråkigt att se den utvecklingen.

 9. Rama said, on 20/04/2021 at 08:48

  Modet säger SUV. Citroën stiger ifrån modet och gör en större halvkombi, eller sportigare livstilskombi. En Sport-Tourer som franska kollegan Renault säger. Så Citroën har tagit SportTourer konceptet och SUV-ifierat den. Och därigenom bryter de faktiskt av mot alla andra som kör vidare i det rena SUV-spåret. Citroën spekulerar i att SUV-trenden kommer sjunka, därför gjorde de inte C5X som en full SUV. Som ett experiment.
  Sen har ju C5X uppenbart avancerad teknik. Helt up-to-date autonoma körhjälpssystem. Och är knappast ett enkelt system med elektroniskt styrda stötdämpare med optiska sensorer.

 10. Ilkka Jauramo said, on 23/04/2021 at 17:55

  Den lokala Citroën-handlaren kallar bilen för CX 5 i sin marknadsföring . . . önsketänkande?

 11. Peter H Svensson said, on 27/04/2021 at 19:03

  Ilkka, jag kan lova dig att jag skriver samma sak i nästan alla mina artiklar om den nya modellen, och sen måste jag läsa genom och korrigera. C5X känns onaturligt att skriva på datorn.

  Med andra ord ber jag på förhand om ursäkt för denna typ av felstavning.

 12. Ingen här har nämnt att du förmodligen har skrivit lite fel på den elektriska räckvidden :-). 50 mil i en hybrid vore väl önsketänkande men vackert?

 13. Peter H Svensson said, on 11/09/2021 at 21:08

  Tack för påpekandet! Det ska vara km, inte mil. :-)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: