A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Snart dags för en ny Citroën-premiär

Posted in C5 by Peter H Svensson on 02/04/2021

(Shanghai)

Den italienska motortidningen Quattroporte har publicerat en serie datagenererade bilder på hur de förmodar att Citroëns nya flaggskepp kommer att se ut. I jämförelse med bilder på de alltjämt maskerade prototyperna som siktats under vintern blir man benägen att intyga illustratörens skicklighet ifråga om snarlikhet.

Däremot har dessa ”spionbilder” väckt blandade känslor bland Citroën-entusiaster. Den allmänna kritiken är att det som alltjämt benämns som projekt E43 framstår som en förstorad C4. Det ligger förvisso en hel del i den åsikten, men storleksskillnaden kommer sannolikt yttra sig i form av andra egenskaper för denna bil som snarare kan betraktas mer som en ”halv kombi” än en ”halvkombi” med sitt ovanligt dimensionerade bakparti.

En tröst är att i de flesta fall brukar den verkliga bilen vara betydligt skönare än pressens photoshop-kompositioner (även om den senaste ansiktslyftningen av C3 Aircross väcker en del oro…).

Den intressanta frågan som tids nog kommer besvaras gäller mer exakt vad denna nya modell kommer tillföra en redan hårt konkurrensutsatt bilmarknad. Någon renodlad el-drift kommer vi inte kunna räkna med under första årsmodellen, men däremot är det så gott som givet att den ska erbjudas med samma hybrid-system som återfinns i C5 Aircross. Det intressanta är frågan om man väljer den fyrhjulsdrivna hybridversionen som även omfattar multilänkbakaxeln? Inte helt osannolikt, även om hittillsvarande spekulationer i pressen varit motsägelsefulla. Om en och en halv vecka får vi förmodligen veta hur det ligger till med den saken.

Text: Peter H Svensson
Illustrationer: Quattroporte

 

Annons

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Micke H said, on 03/04/2021 at 09:04

  Bekräftar återigen att C6 var den sista riktiga Citroenbilen. Jag förstår varför Linda Jackson bytte jobb!

 2. Rama said, on 04/04/2021 at 14:52

  Lider av tidens sjuka med allt för stora hjul, men den går säkert hem hos kunderna. Att taket är lite utdraget borde ge bra huvudrymd bak och ger en lite annorlunda profil jämfört med en vanlig halvkombi. Så det har iaf följt med från konceptet CXperience, och fronten. En ny CX, fast på styltor.
  Eftersom nya 308/Astra kommer helektrisk 2023 kan man nog räkna med att även nya C5 också gör det då den bygger på samma bottenplatta.
  Bör vara minst 60 kWh i batteriet, helst 70.
  Och apropå C6 kommentaren, nya C4 är designad av C6 designern så nya C5 lär också vara det.
  Jag är glad över att Citroën vågar sticka ut.

 3. Lasse L said, on 05/04/2021 at 13:48

  Går man tillbaka i tiden på 70-80 talet på de tidiga Cittror jag ägt anser jag att stor hjul vara ett signum för Citroen, Det var förvisso bara 15 tum fälgar men med normalprofil blev hjulet större än vad konkurrenterna hade. Det fanns inga småbilar med 15 tums hjul förutom WW bubblan. Personligen tycker jag det var bra därför att det gav bättre framkomlighet i snö, större kontaktyta mot vägen och längre livslängd på däcken. Nackdelarna kunde jag ta. Men trotts 15 tums däck var vändradien på GS bra. DS 23 ;an hade 15 tums hjul med 185 bredd som var större än andra hade då. Annars håller jag med dig Rama. Jag håller även med dig Micke H. För mig var det mest den gashydrauliska fjädringen och flygande mattan känslan som jag förknippar med Citroen. Jag hade inte haft något emot något unikt som Citroen var bra på förr. Jag tycker inte det är unikt med en massa elektronik på samma sätt, och vi vet att elektronik lätt strular när det åldras.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: