A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Citroën kommer importera nya C5 från Kina till Europa

Posted in C5 by Peter H Svensson on 25/02/2021

(Paris)

Det tycks nu stå helt klart att det inte kommer bli någon tillverkning av projekt E43 i Europa. Istället kommer man enbart använda fabriken i Chengdu för att producera de 15 000-20 000 exemplar som man räknar med att kunna sälja på den europeiska marknaden. Hos Stellantis är man övertygade om att den nya storcittran – som vi kan förutsätta får namnet C5 – kommer kunna sälja i betydligt högre volymer i Kina. Hittills har inga tillgängliga försäljningssiffror från Kina avseende den nuvarande C5 samt den större C6 visat på någon exceptionell efterfrågan. I december 2019 såldes 4 exemplar av C5 i Kina, och samma månad ett år senare såldes 0 exemplar.

Däremot kan produktionen i låglönelandet Kina försvara lokaliseringen av E43 till det landet, emedan en så pass liten produktionsvolym som den ovan nämnda riskerar att äventyra lönsamheten.

Dock är det en öppen fråga vad som kommer att ske med E43 ifall bilen byggs i Kina och ratas av de franska patriotiska kunderna, samtidigt som den kanske kommer att sälja lika mediokert som Stellantis övriga produkter på den kinesiska marknaden? DS Automobiles räknar med en årsproduktion om 30 000 exemplar av sin nya DS9 och en tredjedel är avsedd för export till EU, vilket proportionerligt skulle betyda att Citroën räknar med att kunna bygga 50 000-60 000 exemplar av sin C5 per år.

Efter bilsalongen i Shanghai i april månad kommer vi förhoppningsvis få veta mer om Citroëns strategi i Kina.

För fabriksarbetarna i Rennes är osäkerheten betydligt större. Man har inte fått löfte om någon framtida modell, och den enda modell som tillverkas där nu är C5 Aircross och den närmar sig mitten av sin modellcykel. Den framtida modell som ska motsvara en ”C4 Aircross” kommer att byggas i Spanien och kan ha förutsättningar att ta över den marknadsandel som C5 Aircross har idag. I så fall kan Rennes-fabriken – som byggdes av Automobiles Citroën för att tillverka Ami 6 på 1960-talet – komma att läggas ner. Frågan är särskilt aktuell nu när PSA och Fiat-Chrysler gått samman och bildat storkoncernen Stellantis.

Text: Peter H Svensson

Annons

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Rama said, on 05/03/2021 at 08:07

  Utseendemässigt lär den bli en uppförstorad C4.
  Marknaden lär inte bli stor men frågan är hur länge SUV-trenden håller i sig. C5 Aircross lär få Citroēns nya ansikte inom ett år eller två.
  Sen är ju fortfarande frågan vilken status som Citroēn ska ha i Stellantis-koncernen. Både Peugeot och Opel satsar på att bli mer premium. Nu verkar planerna om Citroēn som ett rent lågprismärke vara skrotade, men prismässigt lär Citroēn bli billigare än Peugeot.
  Stellantis har ju Alfa och Lancia också. Ser stor risk i intern konkurrens. Gäller verkligen att hitta en USP för varje varumärke. Opel ska tydligen vara mer light-sport än Alfa. Peugeot som en kombination av sport-komfort och elegans.
  Citroēn praktiska, komfortabla familjebilar med lite färgglad funkis stil.
  Fiat lär fastna i A – B segmentet med olika 500 och Panda modeller. Ingen större än 500X.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: