A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Ansiktslyftning ger C3 Aircross nytt grin

Posted in C3 Aircross by Peter H Svensson on 11/02/2021

 

(Paris)

Automobiles Citroën behåller Dolo-formatet nu när C3 Aircross efter 330 000 tillverkade exemplar och mer än tre år på marknaden genomgår en tämligen omfattande ansiktslyftning, framför allt på utsidan.

Förutom de grinande lyftintagen till motorns kylare så är huvudstrålkastarna den mest signifikanta förändringen i framänden på C3 Aircross. Försedd med LED-ljus har man krympt strålkastarnas glas och fått dem nästan lika smala som dagljusen. I takt med att allt fler bilmärken valt att göra som Citroën med att placera dagljus under motorhuven och huvudstrålkastarna längre ner kan man fundera på ifall det inte skulle vara idé att slå ihop dessa ljuskällor under ett och samma glas för att bli mer originell igen..?

Det är frågan om man med denna ansiktslyftning verkligen når upp till den polariserade frågan om huruvida man älskar eller hatar formspråket, vilket var det mål Citroëns tidigare chef Linda Jackson bad sina formgivare att uppnå. Hon blev för övrigt ny chef för Automobiles Peugeot i mitten av förra månaden för övrigt. I mina ögon ser ”nya” C3 Aircross ganska fräck ut med sin nya front. Ordet ”Dollargrin” kommer upp i huvudet, men kan epitetet ”Euro-grin” fungera lika bra? Ja, kanske. Åtminstone med tanke på den prisklass modellen ligger i.

Samtidigt så vill en annan estetisk del av mig hävda att jag själv i egenskap av designer inte skulle ha gjort som Citroën gör med sina frontpartier. Medan C3 Aircross onekligen ser fräck ut så kan jag ändå inte låta bli att få intrycket av att man staplat flera frontpartier på varandra. Det faktum att det finns fyra visuellt åtskilda sektioner som kan identifieras som luftintag (vilket inte de översta är) gör att ytan inte känns helt enhetligt. Problemet uppstår nu när frontpartiet blir allt större i takt med att motorhuvens framände placeras allt högre upp; det är mer yta som måste fyllas med någonting spännande, samtidigt som man inte behöver ett särskilt stort lyftintag till kylaren.

Medan jag ändå tagit mig friheten att vara subjektiv får jag i alla fall uttrycka min uppskattning av att man lanserat den nya kulören Voltaic Blue som bilen på dessa pressbilder är begåvad med. Visserligen gör den bilen smått osynlig i trafiken en dag med stark sol, men färgen känns sober. De två andra nya färgerna heter Khaki Grey och Polar White. Givetvis fortsätter man att sälja bilen med s.k. ”Colour Pack” med olika färg på karossens sidor och tak samt prydnadsområden såsom den bakersta sidorutan.

Nu är det inte bara utsidan som förnyats. De billigaste versionerna kommer såsom tidigare att präglas av grått och svart i olika nyanser, men mellan- och de dyraste kommer begåvas med mer färg och exklusivare material. ”Urban Blue ambience” ska efterlikna sportkläder. ”Metropolitan Graphite ambience” nyttjar de mrka tonerna men är mer påkostat med ”lädereffekt” i insydda sektioner. Med ” Hype Grey ambience” går man ett steg längre och gör instrumentbrädan så att den får en grönaktig färgton.

Vad beträffar utrustningslistan var C3 Aircross redan i sin föregående version tämligen välutrustad (beroende på version). Några andra förändringar i de tekniska specifikationerna har inte anmälts, utan vi har alltjämt en 4,16 m lång kompakt crossover-suv som är smidig i stadstrafiken, komfortabel på dåliga grusvägar och stadig på motorväg som i grundversionen har ett bagageutrymme på 410 liter och i de dyrare me skjutbart baksäte kan förstora detta till 520 liter. För den som har läggning åt friluftsliv är detta en synnerligen sympatisk bil. På plussidan: Manuell handbroms med äkta spak!

Text: Peter H Svenssom
Foto: Citroën Communication

 

 

 

 

Annons

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. andersjonssonpm said, on 11/02/2021 at 23:46

  Nä C3 Aircross kom var jag rättr sugen ända till jag provkörde, Det var inte köregenskaperna jag inte gillade, tvärtom. Utan det var sittkomforten speciellt passagerarstolens (obefintliga) inställningsmöjligheter, Fixas dom och kanske PHC-fjädring (knappast troligt) så kanske…

 2. Peter H Svensson said, on 12/02/2021 at 17:16

  PHC-fjädring blir nog inte aktuellt på den nuvarande generationen. Men C3 Aircross kommer ju få en C4-baserad ersättare (samtidigt som man gör något suv-aktigt derivat på nästa C3), så jag tror att det är där du kommer finna ett bättre alternativ.

  Var det möjligheten att tilta sittdynan du saknade? Det är något jag saknar i alla fall på moderna bilar. BX var suverän på den punkten.

 3. Rama said, on 22/02/2021 at 19:20

  Tycker stolarna i ”gamla” C3 Aircross var sköna, även passagerarstolen. Har inget att klaga på när det gäller komforten. Men det är bra de kör in Advanced Comfort Seats. Tycker de borde stoppat in den 8-växlade automatlådan också när de ändå var igång, nu känns Peugeot 2008 nya generationen mer modern. Men Aircross har en funkisstil som jag gillar.

 4. Peter H Svensson said, on 24/02/2021 at 13:14

  Ja, nya DS4 har ju den lådan som standard.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: