A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Premiär för nya DS 4 från DS Automobiles

Posted in DS4 by Peter H Svensson on 03/02/2021

 

(Paris)

DS Automobiles har nu släppt sina pressbilder på nya DS 4 och med dessa gett den första omgången av information kring den nya bilen. Emedan DS Automobiles inte priorietrar prestanda ligger fokus istället på formgivningen. Under designchefen Thierry Metroz ledning har man inte bara tagit fram en ny bil, utan istället en ny bil som ska marknadsföras i två olika verisoner, ”Cross” repektive ”Performance”.

I båda fallen rör det sig om en 4,40 m lång halvkombi som baseras på bottenplattan EMP2 och som – vilket inte presssmaterialet förtäljer – kommer bli systermodell med nästa generation av Opel Astra som kommer ärva en hel del av arkitekturen under det spektakulära skalet. Ty DS Automobiles skyr inte det ytliga, även om man inte sticker under stol med att man också vill leverera kvalitet på sin produkt som sägs ha inspirerats av moderna teknikprylar och fashionabla smycken. Med andra ord vill man att bilen inte bara ska kännas exklusiv utan också personlig.

DS4 Cross

 

När det kommer till utsidan kan vi redan utifrån pressbilderna notera att nya DS 4 försöker vara både avantgardistisk och stilfullt elegant på en och samma gång. Framänden är snarlik den större DS 9 som vi av naturliga skäl ännu inte kunnat se på våra svenska gator ännu. Under åren har man kritiserat DS Automobile för att försöka bli ett franskt Audi-plagiat, i synnerhet när suv-modellen DS 7 Crossback lanserades. Frågan är om inte Thierry Metroz och hans mannar nu istället riktat blicken mot Lexus som är Toyota-koncernens premiummärke. Verkligheten är att DS Automobiles inte säljer stora volymer, och varje jämförelse med Audi kommer att bli smärtsam när man tittar på försäljningsstatistiken. Säljer man DS Automobiles som ”en fransk Lexus” kommer nog de sannolikt moderata produktionssiffrorna att inte ge grund för alltför kraftigt hån. Lägg därtill det faktum att denna ”franska Lexus” ska byggas i Tyskland och vips torde förtroendebarometern gå upp några grader hos kunderna jämfört med om bilen rullat av samma band som Peugeot 308.

 

Låt oss lämna formgivningen för stunden eftersom bilderna i mycket kan tala för sig själva, och istället styra in ämnet på tekniken.

DS 4 kommer med både bensin- diesel och hybriddrift. På bensinsidan ska man erbjuda tre alternativ; först den 3-cylindriga 130 PureTech på 1,2 liters cylindervolym och därpå den fyrcylindriga 1,6-litersmotorn på 180 respektive 225 hästkrafter. Endast ett dieselalternativ kommer erbjudas och det blir den 130 hk starka BlueHDi-motorn på 1,5 liter och fyra cylindrar. Samtliga dessa motoralternativ kommer ha en 8-stegad automatlåda som utvecklats av Aisin som standard.

Till detta kommer sålunda också en plugin-hybrid som använder 180-hästarsmotorn tillsammans med en eldriven motor på 110 hk som ska driva via en 8-stegad automatlåda som ska kunna distribuera sammanlagt 225 hk ut till hjulen (elmotorn är integrerad med växellådan på framaxeln och ger sålunda enbart framhjulsdrift). Det krävs inte särskilt avancerad huvudräkning för att förstå att man inte tar ut full effekt av båda kraftkällorna samtidigt med andra ord. Med enbart eldrift kan man köra DS 4 E-Tense upp till 5 mil på en laddning (och batterierna är placerade under framstolarna för att inte stjäla bagageutrymme som medger 430 liter).

Några siffror på prestanda och bränsleförbrukning finns inte tillgängliga för tillfället, sannolikt för att inte denna data ska stjäla publikens uppmärksamhet från den utrustningslista som följer en fullt bestyckad version av nya DS 4. För läsbarhetens skull ska vi bortse från de flotta produktnamn som börjar med ”DS-nånting” och istället göra en rapsodi över hur de fungerar.

 

Mycket av utrustningen i DS 4 återfinns också i DS 7 och DS 9 men får ses som synnerligen påkostade finesser i en bil som ligger i gränslandet mellan kompakt-klassen och mellanklassen. Vid nattkörning kommer man att finna att ljuskäglan från LED-strålkastarna följer rattutslagen och öven läggs där vetenskapsmän (från både bilindustrin men också beteendevetare) anser att förarna kan tänkas vilja fokusera sin blick. Man kommer också finna att ljuskäglan anpassar sig efter körförhållandena, med en bredare ljusbas åt sidan vid körning i stadstrafik och en längre projicering framåt på körbanans högra sida vid motorvägsfart. Det som man inte finner i ljuset från bilen kan istället upptäckas med ett Night Vision-system som larmar på instrumentpanelen ifall den infraröda kameran vid kylargrillen detekterar varelser med puls och kroppsvärme så att säga.

Eftersom vi lever på 2020-talet är DS 4 precis som alla andra moderna bilar försedd med pekskärm för att styra olika enheter och funktioner. Med DS 4 är det möjligt att ha en oändlig mängd funktioner, inte minst kopplade till Internet och de tjänster som erbjuds där. För att föraren inte ska störas alltför mycket under körning har man utvecklat ett röstkommando. Enkelt uttryckt: DS 4 har fått en ”Alexa” som här heter ”Iris”. En finnes är att det finns en pekskärm intill växelspaken som kan användas för att plocka fram och styra menyerna på bildskärmen ovanpå instrumentpanelen. På den mindre pekskärmen kan man även skriva bokstäver med fingrarna varvid systemet räknar ut vad du söker, om nu inte den verbala funktionen är tillfyllest.

Körassistentfunktionen i DS 4 uppges vara av utgåva 2.0 med förbättrade finesser. Förutom adaptiv farthållning ska systemet medelst kameror hålla bilen kvar i körfältet. I händelse av köbildning eller stopp hejdar sig bilen automatiskt och startar igen när trafiken börjar rulla. En annan finess är att systemet även utför omörning när föraren slår på blinkersen och styr över i den andra filen om det inte finns fordon ivägen. Kamerorna ser också till att ta in data från vägmärken och omgivande trafik och anpassar fordonets hastighet vid kurvor, etc. Mycket av detta är system som är tänkta att göra fordonen självkörande på lång sikt.

Många av dessa funktioner är inte bara skapade för att förenkla körningen utan ska också vara motiverade utifrån ett säkerhetsperspektiv. Här finns ett exempel på detta i form av backradar som mer eller mindre fungerar som en radar och inte bara piper metern närmast hindret utan också identifierar om det kommer ett fordon körande på den väg man backar ut på (från t.ex. en parkeringsficka).

När vi talar om DS kan vi aldrig vilja fråga oss om hur fjädringen är, även den förra generationen av DS4 liksom DS 5 kanske skulle kunna vara avskräckande. I likhet med DS 7 Crossback är stötdämparna elektroniskt reglerade och opererar tillsammans med en kamera på vindrutan som mäter av vägbanan 5-25 meter framför fordonet (i hastigheter mellan 15-130 km/h) och som signalerar till respektive stötdämpare hur dessa ska ta upp ojämnheten på vägen. Endast efter en faktisk testkörning vågar eder redaktör tala om hur upplevelssen blir av detta.

Så åter till formgivningen. Medan framänden på DS 4 har tydliga släktdrag med stora DS 9 så är bakänden desto mer fantasifullt formad, i synnerhet C-stolpen. Denna del av personbilen har farit mycket illa hos många biltillverkare idag inte vet ifall de ska gömma eller accentuera denna del. Det de flesta har gemensamt är att bakdörrens midjelinje ska avslutas med en knyck uppåt och DS 4 är inget undantag. Normalt sett sker detta för att möta en fallande taklinje fiktivt bakom bilen eller kanske rent av på nämnda C-stolpe. Här har formgivarna gått ett steg längre och även inkluderat ett band som faller nedåt och ”rinner över” till bakluckan för att ta slut mellan den exceptionellt snålt dimenionerade bakrutan och de flärdfulla baklyktorna.

Intrycket blir att DS 4 är en mycket aerodynamisk bil, inte minst med den långt utdragna bakspoiler som egentligen inte alls är märkligt lång utan istället fått bli en integrerad del av taket fastän bakluckans fäste är placerat längre in. I utförandet DS 4 Cross har vagnen begåvats med en exxtra taklist samt svart plastdekor på karossens nedersta delar.

Varje gång en ny modell lanserats från DS Automobiles kommer man inte ifrån det faktum att det är insidan som är mer spektakuär än utsidan. Nya DS 4 är inte ett undantag. Den är precis som sina större och sitt mindre syskon helt befriad från tänkbara epitet som ”rustik”, ”spartansk” och ”praktisk enkelhet”. DS Automobiles skulle nog helst av allt önska att man identifierar deras bilar som lyxiga, även om man faktiskt tycks nöja sig med premiumstämpeln. Vad gör en bil lyxig? Många skulle säga pris och status, och på den sista punkten kämpar DS Automobiles i uppförsbacke. Men en egenskap som uppskattas är att det aldrig ska kännas trångt i en lyxbil, i vart fall inte i förarsätet. Och det ska inte finnas detaljer som ser ut eller känns som att de kostat enkronor att tillverka och levererats i en kubikmeter stor kartong till fabriken från Kina. Inte heller här kan pressbilderna guida oss till ett rättvist omdöme. Men en sak kommer sannolikt fascinera kunderna, och det är det ”osynliga” luftutsläppet från ventilationsanläggningen. Detta och det trafiksäkra upplägget med pek- och bildskärmarna är ett steg framåt. Sedan är det diksutabelt att snedskurna tryckknappar kommer vara ett säljande argument för bilen. Men kanske skulle DS 4 kännas som ett ”naket” erbjudande ifall inte dessa originella detaljer fanns med? Det tror jag.

Text: Peter H Svensson
Foto: DS Automobiles

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. andersjonssonpm said, on 04/02/2021 at 14:08

  Som jag sagt tidigare.

  En miss är enligt mig är att den inte får säljas och servas av Citroën. Åtminstone här i Sverige..

  Anders Jonsson

 2. Peter H Svensson said, on 04/02/2021 at 15:36

  Ja, nu när man bildat Stellantis och har en ruskigt massa varumärken skulle det kanske vara på sin plats att återbörda DS till Citroën. På köpet slipper man den här falska historieberättelsen om att DS 19 inte hade något med Citroën att göra.

 3. andersjonssonpm said, on 04/02/2021 at 16:49

  Håller med dig till hundra procent och ID har VW tagit! Ur led är tiden!!…

 4. Lasse L said, on 06/02/2021 at 11:38

  Designmässigt klart godkänt. Det som jag är tveksam till är att det inte kommer en ren elbil. Om då detta inte är fallet så borde ju inte heller nya Opel Astra komma med ren eldrift och det förvånar mig.

 5. Peter H Svensson said, on 07/02/2021 at 15:29

  Möjligtvis skulle man ju kunna använda prefixet ”Ami” till de billigare/enklare Citroën-bilarna, t.ex. döpa el-mopedbilen till ”Ami One” som den hette som konceptbil, och ”Ami 3” till C3-ersättaren.

 6. Peter H Svensson said, on 07/02/2021 at 15:36

  Stämmer bra det. Den aktuella bottenplattan EMP2 har inte rustats för 100 procentig el-drift, och även nya C5 kommer att få lida av samma problem. EMP2-bottenplattan är under omkonstruktion. Officiellt heter det att man bygger en ny bottenplatta, men i praktiken handlar det om en uppgradering så att man ska kunna integrera den exklusiva el-driften. Premiär för denna sker tydligen inte förrän 2022.

 7. Rama said, on 28/02/2021 at 12:52

  Nästa generation Opel Astra och Peugeot 308 kommer med hel eldrift, jag tror även man kan räkna med att DS4 längre fram kommer helt eldriven. Men ja det är en brist att de inte kan lansera den versionen redan nu. Jag tror laddhybrider kommer att bli en parentes i bilhistorien.

 8. Peter H Svensson said, on 03/03/2021 at 13:34

  Dessvärre är det nog en period framöver med många omställningar. Kommer nog bli dyrt för konsumenterna nu när tillverkarna ska ha så många olika system samtidigt. Men samtidigt känner jag sympati för tanken att man skulle kunna ha en bil som kan köras på el medan nätet fungerar, och sedan också kan köras med hemkokt etanol när strömmen gått. Den ultimata bilen för den miljömedvetna preppern… ;-)

 9. andersjonssonpm said, on 03/03/2021 at 14:30

  Personligen fattar jag inte varför man inte satsar mer på vätgas. Kan ju framställas av miljövänlig el och avger endast vatten efter förbränning. Ingen räckviddsångest och tunga batterier..OBS min privata åsikt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: