Från och med idag finns inte längre Groupe PSA – Stellantis NV har tagit över.
(Amsterdam)
Idag måndagen den 18 januari 2021 har ledningsfunktionerna i Groupe PSA ersatts av dito funktioner i den nya globala bilkoncernen Stellantis NV. Formellt sett trädde det nya bolaget i kaft redan för två dagar sedan, men idag är första riktig arbetsdagen i den nya konstellationen för styrelseordföranden John Elkann och verkställande direktören Carlos Tavares sedan aktieägarna i de två ursprungliga företagen Groupe PSA respektive FCA gav sitt godkännande till samgåendet.
Största delägare i Stellantis är familjen Agnelli som via sitt bolag EXor äger 14,4 procent följt av familjen Peugeots två ägarbolag som tillsammans kontrollerar 7,2 procent. Tredje största ägaren är franska staten med 6,2 procent. Dongfeng Motor Group som är fjärde största ägare med 5,6 procent hade tidigare flaggat för att man ville reducera sitt innehav i PSA ytterligare, men tycks se fördelar i att vara kvar i den nya affären. Hedgefonden Tiger Global Management (2,4 procent), UBS Securities (1,6 procent och The Vanguard Group (0,96 procent) är de följande större ägarna i STellantis.
Arbetet med en rationaliseringsplan har redan kommit igång men inget av detta arbete har kommunicerats ännu. Dock spekuleras det i om inte den nya ledningen kommer inleda med att städa upp sin märkesflora, vilket kan betyda att vissa varumärken kommer att försvinna. Lancia är en av de givna kandidaterna på denna lista med blott småbilen Ypsilon i programmet. Ärevördiga Chrysler – som en gång i tiden var samarbetspartners med Automobiles Citroën under André Citroëns dagar – sålde mindre än 30 000 exemplar av sin fullstora sedan 300 under 2019 och strax under 100 000 exemplar av sin stora familjebuss. I den amerikanska ekvationen finns Dodge med sina muskelbilar och fullvuxna terrängbilar samt pickup- och transportbilsmärket RAM (som tillverkar en egen version av Citroën Jumper).
Maserati har andligt kommit upp på topp men försäljningsmässigt har man gått tillbaka under senare år. Det har talats om att man skulle låta Citroën ta fram en konceptbil tillsammans med Maserati men detta är knappast någonting som kommer förverkligas så länge som DS Automobiles är eget varumärke i Stellantis-koncernen; DS Automobiles har i samband med den genomförda historierevisionismen hos Groupe PSA ”tagit över” både DS och SM som sitt ”arv”.
Redan under GM Europes ägarskap talades det om att ersätta Vauxhall med varumärket Opel i Storbritannien. Med den nya Stellantis-konfigurationen är det mycket sannolikt att frågan aktualiseras igen.
En fråga som sannolikt dyker upp på Stellantis styrelsemöten är frågan hur man ska hantera det faktum att det Renault-ägda lågprismärket Dacia tar allt större del av marknaden i framför allt Europa (man sälje rnumera över en halv miljon bilar per år), samtidigt som mainstream-märket KIA också tagit sig upp på samma volym med modeller om utmanar Citroën, Peugeot och Fiat. Hittills har PSA-koncernen vägrat hantera denna utmaning och istället satsat på att expandera internationellt med sina modeller som ska ge högre avkastning per såld bil tack vare att de inte är lågprisprodukter (samtidigt som man satsar på ökad produktion i låglöneländer).
Text: Peter H Svensson
leave a comment