Citroën ger inte upp Kina
(Chengdu)
Trots pågående eller åtminstone med latent spridning av det s.k. Covid19-viruset genomfördes årets bilmässa i kinesiska Chengdu mellan 24 juli-2 augusti. Automobiles Citroën använde denna mässa för att visa upp C3L (bilden) som kompletterar/ersätter C-Elysée samt laddhybridbilversionen av C5 Aircross (som med detta blir fyrhjulsdriven; bensindrift fram och el-drift bak).
En summa motsvarande 60 miljoner US-dollar kommer spenderas på att restaurera varumärket Citroën i Kina. Man uppger sig ha identifierat märkets problem och kanske tillika dess starkaste tillgång, nämligen att Automobiles Citroën inte uppfattas som ett inhemskt bilmärke. För en utomstående betraktare kan man ju lätt utbrista i ett ” – No shit, Sherlock”, men innebörden av detta är mer komplicerat än så.
Vad man menar med inhemsk identitet manifesteras i exempel som Volkswagen-gruppens utbud som består av nästan uteslutande av modeller som utvecklats för den kinesiska marknaden och är mer eller mindre unika för denna. Man talar i detta fall om ”det kinesiska Volkswagen” som lyckats korrespondera sitt utbud med den kinesiska marknadens preferenser. Vad gäller Citroën uppfattar publiken märkets bilar som franska – och detta fastän flera av modellerna är just ”China-only”.
Automobiles Citroën har siktat på att använda samma strategi som Volkswagen och har redan använt en separat designstudio i Shanghai under tiotalet år för att utveckla en designstil som ska ligga i linje med vad Citroën kan sälja i landet. En av de första alstren denna designstudio visade var konceptbilen Citroën Metropolis som visades vid bilsalongen i Shanghai år 2010 och har följts upp av 4-dörrarsversioner av Citroën C4 (den s.k. C4L baserad på generation 2 av C4), och även den nuvarande C5 Aircross var ursprungligen framtagen som en specifikt kinesisk modell (vilket syns mest på frontpartiet som har samma slags visuella signatur som de lokalt producerade C6 och C5).
Då man inte lyckats övertyga de kinesiska bilköparna om att Automobiles Citroën producerar kinesiska bilar för kinesiska kunder i deras eget land så kommer man att flytta fokus från ”ursprung” till ”komfort”. Här finns redan en outnyttjad grund lagd; komfortfaktorn har varit Citroëns främsta marknadsföringspunkt under märkets hela existens (även när Type A lanserades år 1919).
En fördel med detta fokus är att det ligger i linje med Citroëns centrala agenda, där man insett att märkets starkaste argument för att överleva i en besvärlig och hårt konkurrensutsatt bransch är att erbjuda bilar som är mer komfortabla än andra i samma prisklass. Detta kommer naturligtvis inte göra att Automobiles Citroën kan tävla med Volkswagen ifråga om kinesiska försäljningsvolymer, men den ”nya” strategin kan i alla fall motivera att märket ska stanna kvar samt hjälpa Peugeot att öka efterfrågan på nya bilar i företagets kinesiska bilfabriker.
Förlusten för Dongfeng/PSA i Kina blev under årets sex första månader över 187 miljoner US-dollar. Det var dock en halvering av förlustsiffrorna jämfört med samma period föregående år.
Text: Peter H SVensson
Foto: Citroën Communication
leave a comment