Groupe PSA och FCA blir STELLANTIS GROUP
(Amsterdam)
Den 19 december ifjol kom Groupe PSA och Fiat-Chrysler-koncernen (FCA) överens om att gå samman och bilda en ny gemensamt ägd grupp. Nu är det officiella namnet klart. Man döper sig till STELLANTIS GROUP.
Namnet ska associeras med det latinska verbet ”stello” som betyder att man täcker någonting med ljuspunkter (t.ex. stjärnor).
I pressmaterialet förklarar företrädare för FCA och Groupe PSA att namnet valts för att det symboliserar bildandet av ”ett nytt ledande företag som ska bevara de ingående deltagarnas exceptionella värden” (red. översättning/tolkning).
Någon brist på poetiskt anslag hos pressavdelningarna för de två nu snart sammanslagna bilkoncernerna råder inte. Här är ett smakprov:
Stellantis will combine the scale of a truly global business with an exceptional breadth and depth of talent, know-how and resource capable of providing the sustainable mobility solutions for the coming decades. The name’s Latin origins pay tribute to the rich history of its founding companies while the evocation of astronomy captures the true spirit of optimism, energy and renewal driving this industry-changing merger.
Härnäst ska fransmän, italienare och amerikaner enas om en logotyp för det nybildade företaget som dock inte kommer börja fungera som en enhetlig organisation förrän under första kvartalet av 2021 – om aktieägarna samtycker. Processen att ta fram namnet har uppenbarligen tagit ett halvår, och arbetet med den nya symbolen har påbörjats i och med att man fattade ett inriktningsbeslut om organisationens publika identitet.
Pressavdelningen brydde sig inte om att presentera vilka varumärken som kommer att ingå i Stellantis Group. Olika bedömare gör gällande att förändringar kommer att ske i samband med övergången till den nya organisationen.
Text: Peter H Svensson
Låter fantastiskt fint,
Vi får se hur lång tid det tar innan den nya organisationen fungerar, på riktigt.
Chrysler och Mercedes lyckades aldrig utan gick varsin väg efter några år.
Men fransmännen kanske är smidigare att arbeta med, eller……..
Hm, jag skulle nog inte vilja påstå att fransmännen gjort sig kända för smidighet i samarbete… haha! Minns hur snabbt samarbetet med General Motors krackelerade trots att det fanns ett case om långtgående samarbete mellan PSA och GM Europe som reducerades till att PSA mest var intresserade av jänkarnas pengar och GM Europe inte fick släppa till sina plattformar till fransmännen.
Sprickan mellan Chrysler och Mercedes får nog tillskrivas en uppenbar kulturkrock, men det tycks som att det fungerat mellan Chrylser och Fiat. Båda ”märkena” har stora problem, och det kommer nog som en lättnad för Fiat att få access till CMP- och EMP2-plattformarna samt möjligheten att reducera utvecklingskostnaderna. Det sistnämnda är väl ett konto som PSA å sin sida vill minska. TIllsammans lär man nog se över antalet fabriker samt göra en översyn av den globala marknadsuppdelningen.
Sedan kan man ju fråga sig om italienarna/jänkarna kan bidraga med något som fransmännen har nytta av. Kan Peugeot fräscha upp bottenplattan till Chrysler 300 och sälja sin version av den som Peugeot 608? Behövs DS-programmet nu när man har Maserati och Lancia? Fransk stolthet talar nog för det, men vad tycker budgetchefen om saken?
Och så vidare.
PSA vill in på den amerikanska marknaden, så de hoppas få sälja sina produkter där. Men Chrysler ska fortsatt vara en affär främst för den amerikanska kontinenten och inte säljas i Europa, vad jag har förstått. Lancia är närmast död och begraven, finns bara en ålderstigen modell i utbudet och det är frågetecken om det blir fler.
Jag ser att det kan finnas plats för DS som ett komfortabelt lyxmärke, varken Alfa eller Maserati har ju riktigt den nischen för de är för sportiga för det.
Men Fiat-Chrysler-Jeep har mer att tjäna på affären med PSA än tvärtom, FCA behöver PSA:s plattformar. Vad har FCA för teknik som PSA skulle kunna använda? Jag ser bara att det för PSA:s del handlar om att få tillgång till den amerikanska marknaden, tekniskt ser jag inget hos FCA som PSA har behov av.
I grund och botten handlar samgåendet om pengar. Även om det kan tyckas som att PSA vill ta en genväg (om än mycket kostsam) till USA-marknaden via Chrysler så tror jag att PSA precis som FCA står inför utmaningen att utveckla näst-nästa generation av fordonsteknik. Jag håller med om att FCA definitivt gläds åt att få access till PSA:s kommande versioner av befintliga bottenplattor (främst VMP som blir den uppdaterade upplagan av EMP2), och att Peugeot sannolikt har nytta av att kunna få hjälp med återlanseringen av märket i Nordamerika. Utöver detta kommer också den interna konkurrensen mellan fabrikerna att öka, framför allt därför att både PSA och FCA behöver skära ner sin produktionskapacitet.
Med den nya konfigurationen har man skapat bättre förutsättningar att utveckla 2030-talets modellflotta. Där tror jag man har sitt stora intresse, jämte rationalisering av produktionsapparaten (på ett globalt plan). Sen blir det intressant att se ifall man fokuserar sig på färre varumärken, eller väljer att diversifiera utbudet (eller att hålla det lika diversifierat som idag.