A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Alla ville vara med och rita nya Citroën C4…?

Posted in C4 by Peter H Svensson on 16/06/2020

(Paris)

Så har Automobiles Citroën släppt sina första pressbilder av Nouvelle C4 samt e-C4. Det handlar dels om den vanliga versionen med konventionell förbränningsmotor (både bensin och diesel) samt en modell med enbart eldrift.

Eftersom inga tekniska specifikationer angetts ännu får vi nöja oss med att resonera kring formgivningen. Måhända kan en del säkert tycka att det varit bättre att vända på ordningen, för att de framtida kunderna ska övertygas om den nya bilens teknik som utlovats ha fokus på komfort, ehuru utseendet på den nya bilen kanske inte faller alla i smaken.

Under året har olika företrädare för Automobiles Citroën förklarat att den tredje generationen av C4 inspirerats av den i år 50-årsjubilerande Citroën GS. Om dessa personer verkligen varit i närheten av GS eller ens kört en dito ska vara osagt. I vilket fall som helst tycks likheterna bestå i att både GS och nya C4 har fått tre sidorutor.

Det torde inte vara något större problem att göra en lista på allt som GS hade men som nya C4 saknar. Vi kommer sem stor sannolikhet kunna se listor på detta inom sociala medier inom några timmar, och hos bilsajterna inom något dygn.

Men låt oss betrakta saken från andra hållet; nya C4 kommer erbjudas med eldrift vilket inte fanns till GS. Den kommer också kunna erbjudas med s.k. head up-display vilket Citroën introducerade på sin stora C6 för femton år sedan. Nya C4 har dessutom en integrerad spoilervinge vilket GS sakn… ok, vissa versioner av GS hade en spoilervinge, det är sant.

Helt klart är att Automobiles Citroën bestämt sig för att deras bilar inte ska betraktas som könlösa längre. Nya C4 har tillkommit under den tidigare VD:n Linda Jackson som härom året lämnade över till Vincent Cobée som inte har haft mycket att göra med projektets inriktning (möjligtvis kan han vara ansvarig för att bevarat modellbeteckningarna enligt inarbetad ordning). Linda Jackson var för ett par år sedan tydlig med att Citroëns formgivning skulle älskas eller hatas – men defentivt inte lämna någon likgiltig.

Jag tror att Linda Jackson lyckats med sitt uppsåt denna gång…

Från AoC-redaktörens sida önskar jag notera att Citroëns formgivare inte generat sig för att stöka till ytan på bilen, sannolikt för att få den att se mer ”suv-ig” ut för sin kategori. Just nu är detta högsta mode och i övrigt kan man se att slutresultatet från formgivarna i Vélizy blivit att man tagit med alla designförslag som kastats fram under arbetets gång. Vélizy? Kan det inte rent av vara så att olika delar av bilen formgivits på olika ställen i Frankrike med tanke på hur komplicerad den ser ut med sina vinklar, brutna kurvbågar, uppresta sidor vid fronten och inskurna linjer mot bakänden…? För att inte tala om att bakpartiet begåvats med ett signifikant överbett samtidigt som frontpartiet kisar likt en nyutstigen ute i solskenet.

Älska eller hata, det är frågan.

I övrigt får C4 III invändigt uppfattas som en logisk fortsättning där senaste C4 Cactus tog slut.

Text: Peter H Svensson
Foto: Citroën Communication

 

 

 

Annons

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Micke H said, on 16/06/2020 at 21:06

  Senaste C4

  Fruktansvärd samling av veck och svängda ytor!
  En gång i tiden kunde Citroën göra karosser som stack ut från mängden utan att behöva denna provkarta på
  möjligheter att pressa plåt. Jag tänker närmast på DS, CX, SM, XM och C6.
  Jag kan inte bestämma mig om jag ogillar eller blir likgiltig.

 2. Lasse L said, on 16/06/2020 at 21:38

  Håller i stort med dig Micke. Framifrån är den helt ok, men resten passar inte mig på utsidan. Insidan verkar ok.
  Om priset är ok i förhållande till utrymma kanske den kommer att säljas några. Med tanke på volymerna av motorer och den elektriska drivlinan borde den vara ganska billig att bygga.

 3. Micke H said, on 16/06/2020 at 22:23

  Om jag skall säga något positivt om C4, så kan jag se att man äntligen förstått att glastaket skall vara öppningsbart och att ”riktiga” reglage finns för värmeinställning, mm.
  Beträffande karossformen, har jag svårt för ”cross-over”-stuket, vilket är ett marknadsmässigt vackrare ord för
  ”varken-eller”.

 4. Thomas said, on 17/06/2020 at 07:30

  Jag gillar designen. Den är udda, precis som en Citroën ska vara. Håller dock med om att DS, SM och CX var mer eleganta i sin utformning.

 5. Daniel B said, on 17/06/2020 at 12:15

  Jag gillar halvkombi-stuket. Det är något som saknats alltför länge i modellutbudet. Det är ju något som känns lika kännetecknande för citroën som det en gång gjorde för saab.
  Men, som sagt, tråkigt att de landat i ett toyota-inspirerat veckkaos. Så onödigt! De kunde ju sett lite på senaste mazda 3, som vågade skippa detta.
  Jag får väl räknas till de likgiltiga när alla plus och minus sammanfattats.
  Fasen! Man hade ju verkligen velat känna wow! Nu är det verkligen upp till bevis med kommande c5/c6… förväntningarna är dämpade.

 6. Peter H Svensson said, on 17/06/2020 at 15:25

  Jag kunde inte låta bli att måla över några av de detaljer som störde i alla fall mig… I övrigt ser bilen fin ut.

 7. Rama said, on 18/06/2020 at 08:44

  Tycker formen inte alls är oäven, och siluetten är ju inte så långt ifrån GS. Det enda som jag tycker de kan stryka, det är vecket på framdörrarna. Det stör helheten. Sen är hjulen för stora, men det har ju blivit en sjuka och en trend tyvärr. En del tycker tydligen stora hjul är snyggt, och visst har de väl fördelar i form av rullmotstånd, men jag tycker det är fult och det är dyrt att byta. Markfrigången verkar lite väl hög, detta är ju ingen Jeep. Jag har inget problem med crossover-stuket, det är vad som säljer idag och bilar utan det är döda på marknaden. Men nu ser den ut lite mycket som en fransk lite mer rundad version av Subaru Impreza. Även färgen påminner om Subaru.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: