A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

VIKTIG EFTERLYSNING! Servicemeddelanden (på svenska) sökes!

Posted in Varumärket Citroën by Peter H Svensson on 10/12/2019

För några år sedan fick jag positiv respons från några läsare efter den historik jag skrev om avseende Citroën BX som publicerades i Svenska Citroënklubben. Det var ett omfattande arbete att skapa den, och tyvärr är del två rumphuggen av utrymmesskäl. Men under alla omständigheter hade det inte varit möjligt för mig att författa alstret om jag inte haft access till dåvarande Citroën Sverige AB:s arkiv. Dessvärre finns inte det företaget kvar, och jag har kontaktat Svenska Citroënklubben i hopp om att hela samlingen fanns bevarad hos dem. Dessvärre ser det ut som att materialet kan ha åkt i soporna i samband med att generalagenturen flyttade.

Min ambition har varit att gå vidare med detta dokumentationsarbete – helst i samma detaljrika format som för BX-historiken – med fler modeller (Bengt Dieden efterlyste för flera år sedan en ZX-historik, och den är jag sugen på att jobba med liksom andra modeller).

Eftersom alla servicemeddelanden avsänts från generalagenten ut till verkstäderna borde det finnas kopior på materialet runt om i landet. Därför gör jag här en efterlysning på innehavare av kompletta samlingar av servicemeddelandena, och som är villiga att samarbeta med mig (eller Svenska Citroënklubben) så att informationen kan omhändertas och användas till kommande alster om Citroëns historia (förhoppningsvis via Autogenial eller annat lämpligt medium).

Kontakta mig gärna via e-post: alltomcitroen[snabel-a]yahoo.se eller via kommentarsfältet.

Stort tack på förhand, och sprid gärna efterlysningen i Citroën-kretsen.

//Peter H Svensson

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Anonym said, on 15/12/2019 at 12:45

  Hej! Stämmer den e-postadress du anger ovan? Jag har mailat om servicemeddelanden men det studsar tillbaks på grund av ogiltig adress. /Henrik O.

 2. Rama said, on 15/12/2019 at 16:06

  Tycker ZX absolut var en av 90-talets snyggaste bilar! Snyggare än efterföljaren Xsara. Och både rymligare och bekvämare än kusinen Peugeot 306. Trevligare interiör.

 3. Peter H Svensson said, on 16/12/2019 at 01:54

  Adressen ska stämma. Råkade du skriva ”alltomcitroen” med trema?

 4. Peter H Svensson said, on 16/12/2019 at 02:06

  Den gången på 90-talet tyckte jag att den var nog något av de tråkigaste och mest utslätade som någonsin rullat på svensk väg, hehe! Och att den hade förhållandevis mjuk fjädring ansåg jag var ren och skär inbillning. Inte heller betydde den betydligt högre kvalitetsnivån något för mig, så jag gick in till bilhandlaren och köpte en BX som… ruinerade både plånbok och humör.

  Idag undrar jag om den inte skulle kunna se bra ut även som en budgetbil levererad t.ex. från Rumänien, även om den om något år kommer fira 30-årsjubileum? I alla fall om den kom i den sportiga Volcane-versionen, vilket knappast borde vara särskilt fördyrande. Det är intressant att notera att den har samma axelavstånd som dagens C3 och med förkrympt främre överhäng är ZX lika lång som sin efterföljare.

  Det var när ZX Break dök upp på marknaden som kärlek uppkom, men dessvärre hade jag inte råd för nybilsköp förrän några år senare, vilket blev Xsara Kombi istället. Men den måste du väl medge var vacker? Synnerligen välbalanserade proportioner, även om överhänget bak fick den att se ut som ”alla andra”.

  Just nu ikväll sitter jag och fortsätter skriva in ZX-ens historia i biografin, och känner lite av det där sugande ha-begäret. :-)

 5. Rama said, on 16/12/2019 at 12:19

  Xsara break var helt okej utseendemässigt, absolut. Den fick ihop linjerna, men ZX Break var fräckare. Jag hade själv en Xsara break 18. I Bora Bora grönt. Det var en väldigt trevlig bil.

 6. Peter H Svensson said, on 19/12/2019 at 03:39

  Det var en fin kulör av grönt. Jag gillar färgerna på Xsara mer än den nuvarande färgpaletten. Ändå ska visst färgerna på t.ex. nuvarande C3 Aircross anspela på färgerna till DS 19 när den kom.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: