A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Changan-samarbete spricker – var hamnar produktionen av DS 9?

Posted in Uncategorized by Peter H Svensson on 14/11/2019

(Shenzhen)

I början av november bekräftade kinesiska fordonsindustrikoncernen Chongqing Changan Automobile Co., Ltd (Changan Automobile) att samarbetet med Groupe PSA kommer avvecklas och att den gemensamma fabriken i Shenzhen som gett företaget en förlust motsvarande 700 miljoner US-dollar under de sista sex åren. Man lade ut sina aktier till försäljning den 28 oktober på börsen. Changan och PSA investerade tillsammans i den helt nybyggda fabriken som ansågs vara en av de modernaste i Kina, och med en kapacitet på 200 000 fordon per år, avsedd för varumärket DS Automobiles som avknoppades från Citroën redan ett år innan den europeiska verksamheten. Dock kommer man inte upp ens i 500 exemplar i månaden längre p.g.a. den nästan obefintliga efterfrågan på märkets bilar.

Groupe PSA ser nu över möjligheten att hyra in sig i någon annan fabrik för att få tillgång till lokal produktionskapacitet, eller flytta tillverkningen till DPCA (Dongfeng-Peugeot-Citroën Automobiles). DS Automobiles har redan tidigare under hösten gått ut med att den kommande DS 9 ska produceras i Kina för den globala marknaden.

Changan bedriver även bilproduktion tillsammans med Ford Motor Company, och även denna verksamhet dras med förluster. Även DPCA går med förlust. Under första halvåret 2019 hade man ett minus på 2,5 miljarder yuan. Fiat har redan avvecklat sin försäljning, och kvar är Jeep som tillverkas i staden Changsa av GAC Motor Co. Även här har produktionen halverats under senaste året.

Text: Peter H Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: