Ny amerikansk uppfinning – gashydraulisk fjädring!
Det New Jersey-baserade företaget Bollinger Motors i Förenta staterna har konstruerat en hjulupphängning som använder en gasklocka som är fylld med kvävgas samt ett hydrauliskt system för fjädring och nivåreglering.
Kreativ teknologi! :-)
//Peter H Svensson
”Ny amerikansk uppfinning”
När den här ”uppfinningen” presenterades av amerikanarna, framgår inte men så värst ny verkar den inte vara!
Förutom att gashydraulisk fjädring förekommer allmänt på flygplan, så används den ofta på anläggnings-maskiner. Så har t ex JCB använt principen på en snabbgående traktor i säkert 25 år, Volvo använder fjädringspricipen på midjestyrda dumprar som tillverkas i Braås, bara för att nämna några som valt systemet
för att förbättra fordonets egenskaper och produktivitet. Och därmed bra konkurrenskraft på marknaden.
Det har även funnits en europeisk biltillverkare, sorgligt nog numera halvt insomnad, som använde ”uppfinningen” under 63 år, på ett stort antal modeller.
Jag sörjer med dig Micke H.
Jag tror fortfarande att det finns flera mer eller mindre nischade bilmodeller som systemet skulle passa till.
Dragbilar är ett exempel, bilar där man behöver kunna sänka och höja golvet vid lastning lossning. Bilar som ska klara lite terrängkörning. Jag var svag för Xantian med aktiva krängningshämmare för lutning i kurvor. Det borde gått att utveckla lite mer och kunde passat i en större komfortabel Citroen eller DS. DS är jag tveksam till, med förvissa i mitt tycke trevlig design men det räcker inte för en premium stämpel det måste till unik teknik . Som det är nu har inte Citroen något unikt längre som är lockande för mig.
Ja, det är faktiskt ganska ironiskt att nu när Citroën på allvar träder in i suv-kategorierna med nya modeller, så är gasvätskefjädringen fimpad, trots att det är just denna typ av fordon som verkligen skulle behöva justerbar och automatisk nivåreglering.
Vi får se när nivåregleringen gör comeback. Jag har fått antydningar om att Citroën vill försöka få fram en sådan lösning på sikt. Tanken är att man inom några år ska lansera en helt ny biltyp. Det är därför DS Automobiles orienteras mot ”Peugeot goes Audi” med sina kommande modeller. Fast jag måste säga att jag är lite smått imponerad över interiördetaljer som DS kommer med. Det tycks vara på insidan de är mest fantasifulla när det kommer till formgivning.
I Frankrike och Sydeuropa har Citroën varit synonymt med mjuk stålfjädring som i succéerna och folkbilarna 2CV och Ami. Gasfjädringen förde Citroën till ruinens brant och gjorde att företaget var nära konkurs. DS, CX och SM var dyra att utveckla, dyra att tillverka och gav inte de intäkter som företaget behövde för att överleva. Citroën har länge varit ett splittrat märke, mellan folkbilar och avancerade teknikbilar som inte har haft tillräckligt styrka i varumärket för att ta ut priser som gett företaget nödvändiga intäkter. Under Linda Jackson har företaget hittat en bra formel tycker jag, men marknaden har hårdnat med nya konkurrenter.
SM var utan tvekan en ekonomisk mardröm för Automobiles Citroën, men DS hade nog kunnat bli en lönsam bil om den haft bättre kvalitet. Under början av 1960-talet gick Citroën med vinst, och detta trots att man byggda 2 CV med tämligen ålderdomliga metoder (den var inte avsedd att tillverkas i stora serier som den kom upp i, och fabriken fick genomföra den ena nödlösningen efter den andra, ofta med manuella insatser istället för bruk av maskiner). Så bevisligen gav DS och ID en hel del pengar i kassan. Sedan kom ju de stora utgifterna för forskning och utvecklingsarbete. Det som skedde var att man upphörde med kvalificerad kostnadsuppföljning under 1960-talet, och nöjde sig med att analysera totalkostnaden för tillverkad bil (vilket man knappt kan kalla för en analys). Sedan kom GS, vilken bevisade att man kunde ha gasvätskefjädring men avstå från styrservo och annan fördyrande teknik. Och då gick Citroën med vinst igen (trots SM). Så hade man låtit bli att slösa bort pengarna på projekt F samt SM, och satsat på dieselmotorer istället för wankelmotorer så finns det en chans att Citroën köpt Simca och varit stort som PSA (före samgåendet med Opel).
Linda Jacksons Citroën har definitivt hård konkurrens. Men till skillnad från DS-modellens glada dagar är Citroën fokuserat i kompaktklassen i allt större grad. Den som är grymt svår att profitera i.