A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Premiär för DS 3 Crossback (och DS 3 Crossback E-tense)

Posted in DS 3 Crossback by Peter H Svensson on 12/09/2018

(Paris)

Med blott ett par veckor kvar till Paris Mondial, den stora bilsalongen i Frankrikes huvudstad, presenterar DS Automobiles sin nya volymmodell som tar över efter DS 3. Den nya modellen behåller det gamla namnet och lägger till ”Crossback” för att markera sina ambitioner att följa suv-modet.

För att vara riktigt korrekt; DS Automobiles kommer inte presentera dessa bilder förrän senare under torsdagen. De bilder som vi ser här har läckt ut via bilforumet Worldscoop.

Som redan tidigare rapporterats i AoC bygger DS 3 Crossback på den helt nya bottenplattan CMP/CMP-e, och med den sistnämnda är det möjligt att lansera en laddhybridversion av DS 3 Crossback, här med tilläggsnamnet E-tense.

Vi har redan sett en försmak av hur DS 3 Crossback ska se ut genom s.k. patentillustrationer för mönsterskydd, men ny ser vi hur den ser ut i plåt, glas och plast. Vad säger man?

Frontpartiet har vissa karaktäristiska drag, såsom en antydan av DS Wings – märkets designsignatur sedan man blev självständigt från Citroën – samt en mycket markerad kylargrill. Ändå råder en viss måttfullhet i formgivningen, vilket kanske är ett smart drag då de flesta andra biltillverkare överarbetar sin design med hur många effekter som helst i form av linjer, veck och falsningar. Kan man säga att DS 3 Crossback försöker förena minimalism med exklusivitet?

Bakpartiet lånar de falska luftutsläppen från C4 Cactus – som i sin tur lånat dem från Citroën DS5 – och placerat dessa effektskapande prydnader lite högre upp. Bakluckan har en markerad kromad linje som vi känner igen från DS 7 Crossback, och även om Citr… DS Automobiles lovar att kromet kommer försvinna som designelement på märkets framtida bilar så får man erkänna att en viss exklusivitet skapas med just den här formen. Den skapar också en fin brygga mellan bakluckans akterspegel och övergången mot bakrutan.

De versioner som visas upp på pressbilderna är försedda med LED-strålkastare och lackering i två olika färger (överdelen i svart). Tvåfärgslösningen ger karossen ett smäckrare intryck, och det kan nog behövas. I synnerhet bakdörren har en förvånansvärt kantig form som skulle skämma ut bilen om den var mer accentuerad i en starkare färg. Det kan också noteras att dörrens nedre hörn mot hjulhuset inte längre har den avrundning som är närmast regel för dagens bilar, i synnerhet koncernsyskonet C3.

Interiört ska DS 3 Crossback utmärka sig genom exklusiva materialval, och det märks att Groupe PSA flyttar upp positioneringen för denna modell på en nivå ovanför dagens DS 3. Under det vackra skalet hittar man likväl teknik från bl.a. Citroën, men kunden betalar för ett mycket vackert paketerat skal.

Kan man säga något om instrumentpanelen så är det onekligen så att man inspirerats av smyckesindustrin i Paris. Lite synd att bilen inte längre är en Citroën, för då hade man kunnat spela på det faktum att André Citroëns far och hans bror försörjde sig som juvelhandlare i huvudstaden. Intressant att notera att pekskärmen fått nästan samma placering som på C4 Cactus.

Mer information om DS 3 Crossback väntas följa under torsdagen.

Text: Peter H Svensson
Foto: DS Automobiles

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: