A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Citroën kommer ha el- och hybriddrift i hela programmet till 2025

Posted in Uncategorized by Peter H Svensson on 06/09/2018

(Paris)

Citroëns avgående designchef Alexandre Malval avslöjade tidigare under sommaren att från och med år 2025 kommer märket att ha el- och hybriddrift i hela sitt modellprogram. Det betyder att även samtliga skåpbilar kommer finnas i ett elutförande, och enligt uppgift blir det nya Berlingo som förses med eldrift nästa år, följt av skåpbilen Jumpy.

Alexandre Malval avslöjdade dock inte vad modellprogrammet kommer bestå av, men baserat på olika källor kan Allt om Citroën uppdatera den förväntade kalendern på kommande nyheter. Och dessvärre ser det ut som att vissa nyheter kommer senare än vad man tidigare trott.

För svenska bilköpare blir lanseringen av nya C5 Aircross och Berlingo III de mest intressanta nyheterna, och båda torde kunna sälja i stort antal här i Sverige från och med sen höst/årsskiftet. Ladhybridversionen av C5 Aircross med 296 hk kommer först i slutet av nästa år. [RÄTTAT]

Under 2019 kommer Citroën att fira 100 år som biltillverkare. Någon helt ny modell kommer man inte lansera, men Citroën lovar att uppvisa minst en konceptbil som skall baseras på kommande modell. Däremot kommer C3 genomgå en ansiktslyftning. Eftersom dess ersättare är framflyttad så torde vi kanske kunna förvänta oss en ganska omfattande ansiktslyftning som omfattar ett helt nytt frontparti som skall harmonisera med märkets kommande stil (som förebådats med konceptbilen CXperience?).

Hösten år 2020 kommer ersättaren till C4 Cactus i Europa att presenteras. Det blir tredje generationen av C4 (C41) och baserad på nya bottenplattan CMP. Totallängden blir c:a 4,30 m, men den kommer bli något smalare än Peugeot 308 och inte heller rivalisera med Opel Astra, vilka båda kommer vara baserade på EMP2. Under 2020 kommer man att lägga ner tillverkningen av C4 Spacetourer (f.d. C4 Picasso) och någon ersättare till denna populära familjetransportör är inte planerad.

Hösten 2021 blir det dags för Citroëns nya flaggskepp, en fyrdörrars sedan med internkoden E43. Visionen av CX-modellens återfödelse kan vi glömma. Den skall erbjudas i en version med el-drift och hög prestanda, så det kommer fortfarande att vara nödvändigt med stora luftintag för att kyla ner batterierna, berättar chefsdesignern Marc Pinson (som bl.a. skapat Citroën C6). Men batterierna kommer placeras under/i golvet i bilen, och därför kommer bilarna i framtiden att fortsätta vara höga. Däremot kommer motorutrymmet kunna krympas.

Under 2022 kommer en suv-version av C4 att presenteras (internkod C44). Sannolikt får den namnet C4 Aircross och den kommer samtidigt att ersätta dagens C3 Aircross i Europa.

År 2023 blir det dags för ersättaren till C3. Tidigare har det sagts att den kunde komma redan 2021, men Groupe PSA tycks ha en icke uttalad strategi om att låta Citroën få använda de moderna plattformarna så sent som möjligt. Det innebär att vi därmed inte kan förvänta oss el- och hybridversioner av denna modell förrän tidigast 2023.

I övrigt finns inget att tillägga till de spekulationer som framfördes i sommarens analys av ämnet: ”Analys över potentiell modellstruktur för Citroën

Text: Peter H Svensson

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Thomas said, on 06/09/2018 at 13:34

    220 hk är inte fy skam, men jag trodde (enligt en tidigare uppgift nånstans) att den skulle ha 300 hk.

  2. Peter H Svensson said, on 07/09/2018 at 22:44

    Sorry, jag klippte in fel siffra. :-) Siffran 220 hk avser en annan nyhet som jag inte är färdig med ännu. **förvirrad**

  3. Thomas said, on 10/09/2018 at 00:14

    Sånt som händer. :) 296hk låter roligare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: