A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Groupe PSA ”bygger om” Berlingofabriken Mangualde för framtidens automatiserade tillverkning

Posted in Produktion by Peter H Svensson on 13/05/2018

(Mangualde)

Groupe PSA och Universidade da Beira Interior (UBI) kommer inleda ett samarbete där man skall implementera morgondagens produktionsteknik i portugisiska Mangualde-fabriken där transportbilen Citroën Berlingo tillverkas för närvarande.

Groupe PSA har redan ifjol deklarerat att man ämnar gå mot en ny fabriksmiljö som innehåller fler system med s.k. artificiell intelligens i kombination med mer energieffektiva maskiner som utför bättre arbete än dagens robotar – och anställda.

Inom ramen för det s.k. INDTECH 4.0 skall universitetet och Groupe PSA arbeta med ett flertal viktiga uppgifter, nämligen att bl.a. projektera fram intelligenta robotsystem, avancerade inspektionssystem och autonoma drivsystem. Komponenter skall transporteras från lager till sammanansättningsposition medelst autonoma enheter som rör sig självständigt genom fabriken.

Valet av Mangualde – vars framtid varit föremål för ifrågasättande – var ganska givet för Groupe PSA. fabriken är en av koncernens mindre fabriker och produktionen av Berlingo sker för att avlasta huvudfabriken som är Vigo i Spanien. Det finns utrymme för att laborera i fabriken eftersom störningskänsligheten är lägre, och dessutom är fabrikens begränsade storlek/kapacitet en fördel när man skall bygga ut detta tekniskt avancerade system som baseras på en komplett digitalisering.

Samarbetet omfattar dock inte utveckling och framtagning av de nya maskinerna. Vad status är på dessa projekt är alltjämt höjt i ett dunkel. Forskningsprojektet skall pågå i två och ett halvt år. Detta torde leda till flera viktiga beslut om koncernen framtida fabriker omkring år 2020-2021. Vilka kommer bli kvar, och vilka kommer läggas ner?

Automatiseringsarbetet har dock redan inletts i Madridfabriken där C4 Cactus byggs. I samband med att man förberedde introduktionen av den nyintroducerade versionen av denna bil bytte man ut systemet med manuella motviktstruckar till autonoma transportmaskiner som hämtar delar efter ett digitalt system. Produktionstakten ligger nu på 450 bilar/dag, fördelat på två skift.

Text: Peter H Svensson
Illustration: Groupe PSA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: