A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Har C4 Picasso en chans att bli en klassiker och samlarbild?

Posted in C4 Picasso by Peter H Svensson on 23/04/2018

(Paris)

Nu är det klart. Bilhandlarna skickar ut sina C4 Picasso och ersätter dem med C4 Spacetourer, och Citroën sparar en hyfsad summa på varje tillverkad bil eftersom man slipper betala en hemlig avgift till familjen Picasso.

Det är i ögonblick som dessa man börjar fundera på vad det är som ligger i ett namn. Namnet ”Picasso” kan ha bidragit till den framgång som Xsara Picasso uppnådde när den kom ut på marknaden för omkring 18 år sedan. Det var uppenbarligen en bra bil, för många av dem rullar än idag i trafik, åldern till trots. Vissa exemplar ser till och med ut att vara i oerhört gott skick. Med tanke på att bilen betraktades som en designikon som stack ut mot mängden torde denna modell ha potential att bli en entusiastbil hos märkesfantasterna.

Men nu gäller det den nuvarande generationen av C4 Picasso/Spacetourer. Den befinner sig mitt i sin generationscykel, och ryktena om en ersättare är inte mer än rykten. Ibland säger Citroën att det är självklart att man tänker fortsätta vara representerade i segmentet, och en tid senare är budskapet att man inte vet om den skall ersättas med en minibuss eller en 7-sitsig crossover-SUV.

C4 Spacetourer är faktiskt den enda personbil i Europa från Citroën som är helt och hållet baserad på bottenplattan EMP2. Andra generationen C4 Picasso – den nuvarande – var jämte Peugeot 308 den första modell från Groupe PSA som tillverkades med denna bottenplatta. Först senare i år kommer C5 Aircross som blir nästa personbil att få denna bottenplatta. Det innebär att C4 Spacetourer skulle kunna hållas vid liv ett bra tag till.

Visserligen har C4 Spacetourer inte samma avantgardistiska approach som DS5, och motorpaletten omfattar motorer med effektnivåer mellan 100-130 hk. Det är ingen racerbil med andra ord. Men Citroëns värden ligger inte i hög motoreffekt.

Ser man till den 5-sitsiga versionen är det en omsorgsfullt formgiven bil, skapad innan krisen slog till och tvingade Citroën att bli ett märke som distanserade sig från Peugeot, med förenklad stil (se ex. C4 Cactus). Det syns att denna bil kommer från samma bilmärke som lanserade DS5 – vilket inte är förvånande eftersom det är samma formgivare som ligger bakom båda bilarna. I trafiken särskiljer den sig från andra bilar, inte minst därför att MPV-flottan decimerats, och konkurrenterna utgörs numera av SUV:ar. C4 Picasso/Spacetourer har därför ett särdrag som är väl värt att uppskatta för individualisten som vill ha både originalitet och funktionalitet i en och samma bil.

Kommer namnbytet från ”Picasso” till ”Spacetourer” devalvera bilens anseende? Det nya namnet är hämtat från bussversionen Jumpy, som med personbilspräglad approach döpts till just Spacetourer. Det hade varit skoj om Citroën i och med namnbytet av C4 Picasso också passat på att döpa om Spacetourer till ”C8 Spacetourer”. Gissningsvis ligger inte det så mycket i namnet längre. Räkna med att bilhandlarna kommer fortsätta att kalla C4 Spacetourer för C4 Picasso i 6-12 månader till, och det är rimligt att tro att även bilägarna kommer referera till detta namn också, glatt undrande varför det står ”Spacetourer” på bakluckan.

Under alla omständigheter kan vi nog vara säkra på att den 5-sitsiga versionen av C4 Spacetourer inte kommer ersättas, i vart fall inte med en egen kaross som särskiljer den från den större 7-sitsiga varianten. Här kommer nya C5 Aircross att ligga för nära. Blir det en fortsättning så kommer det sannolikt handla om en kaross som ligger närmare den större modellen. Efter att Peugeot gjorde om sin 5008-modell till SUV har Citroën en konkurrent mindre. Frågan är bara hur en nästa generation Grand C4 Spacetourer skall korrespondera mot märkets nya poppiga designstil som man slagit in på.

//Peter H Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: