A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Ingen C1 (eller ens en C2) på CMP

Posted in Chassi by Peter H Svensson on 27/02/2018

(Shanghai)

Rubriken är nog kryptisk för den som inte känner till något om de bottenplattor som Groupe PSA använder. Idag tillverkas Citroën C3, C3 Aircross, C-Elysée och C4 Cactus på den gamla bottenplattan PF1 (som dock uppgraderats en hel del sedan introduktionen år 2002); Citroën C4 och Berlingo på bottenplattan PF2 och C4 Picasso/SpaceTourer, C5 Aircross och SpaceTourer/Jumpy på den modernare EMP2-bottenplattan. Utöver dessa finns en unik bottenplatta för lilla C1 (som är trillingsyskonet till Peugeot 108 och den nyligen uppgraderade Toyota Aygo), samt en bottenplatta för den stora skåpbilen Jumper som byggs i Italien tillsammans med Fiat.

Som man kan ana av namnet EMP2 att döma så skulle den mindre bottenplattan döpas till EMP1, men sedan kinesiska Dongfeng kom med i bilden döptes denna om till CMP (och el-/hybridversionerna heter e-CMP).

Nu har lite information om CMP läckt ut. Den är precis som EMP2 modulbaserad, vilket innebär att konstruktionsavdelningen har ett antal element att välja på för att konfigurera ihop grunden till den bil som de skall utveckla. CMP kommer få tre olika axelavstånd som ryms inom måtten 2,54 m (dagens C3) och 2,65 m (dagens C3 Aircross). Troligtvis blir alternativet mellan dessa ganska exakt 2,60 m, vilket motsvarar dagens C4 Cactus.

CMP kommer också vara modulär på bredden, och få tre olika spårvidder mellan 1’485-1’555 mm.

Med detta i vetskap verkar Citroën inte avse att utveckla någon ny bilmodell under C3:ans storlek som baseras på CMP-plattan. Detta betyder att Groupe PSA sålunda är beroende av att samarbeta med Toyota eller någon annan tillverkare för att få tillgång till ett chassi avsett för mindre småbil som C1. Tidigare hade Groupe PSA en kortare variant av PF1 som användes till den kompakta C2 samt mini-MPV:n Peugeot 1007.

//Peter H Svensson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: