A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Premiär för Berlingo – generation 3!

Posted in Berlingo by Peter H Svensson on 15/02/2018

(Paris)

2018 ser ut att bli ett gott Citroën-år. Nya C3 Aircross har kommit ut till handlarna. Denna kommer sedan inom kort att följas upp med en nylansering av uppdaterade C4 Cactus som är försedd med en ny version av Citroëns komfortoptimerade fjädring utan gashydraulik. Och under slutet av året kommer en ny SUV, C5 Aircross, att lanseras. Fast för bilköpare i kombilandet Sverige kommer den viktigaste nyheten nu: Premiär för Citroën Berlingo III!

Berlingo har sedan den lanserades första gången 1996 blivit ett begrepp som gjort den högbyggda bilmodellen till en ikon i Citroëns historia. Ifjol var den i ett stort antal länder i Europa den mest sålda bilen i sin nisch, vilket är ganska imponerande eftersom Berlingo II befinner sig i slutet av sin livscykel. Dessutom kom många andra biltillverkare att anamma fordonstypen och presentera sina egna varianter.

Sedan 1996 har Citroën sålt 1,6 miljoner Berlingo i personbilsutförandet, och räknar man ihop den med den populära skåpbilsversionen har Berlingo byggts i 3,3 miljoner exemplar. Summan kan göras ännu högre om man räknar med de versioner som sålts som Peugeot Partner. Men på något vis identifieras Berlingo som en genuin produkt från Citroën, och det kommer nog sig av att själva konceptet utvecklades av Citroën som en arvtagare till de populära skåpbilarna 2CV Van, Acadiane och C15.

Den som haft en Berlingo vet att användningsmöjligheterna är nästan obegränsade. Redan den första generationen av Berlingo gav känslan av att befinna sig inne i en katedral med flera decimeter mellan huvudet och taket. I synnerhet första generationen var en oöm transportör av familjens semesterutrustning, trädgårdsavfall, loppisfynd, dykutrustningar, fallskärmar, utombordare, barnvagnar (som inte behövde fällas ihop), hundburar, och så vidare. Generation två var inte sämre vad gäller utrymme, men den fick mer personbilsprägel och gavs mer omsorg för baksätespassagerarnas komfort, men också en bredare utrustningsnivå.

Generation tre av Berlingo har behållit föregångarnas fördelar ifråga om rymd och bilkänsla, och tagit ett steg till för att även visuellt visa att bilen är ett attraktivt komplement för den med en aktiv livsstil, och som vill ha en bil som både är oändligt praktisk även i vardagen men samtidigt kan kombinera attityd och god ekonomi. Berlingo III är försedd med exteriöra attribut som skall manifestera att ägaren och dennes vänner eller familj har en lust att ge sig ut på spännande expeditioner. Dörrsidorna nederdel har begåvats med ännu en prydlig uppsättning breda dörrlister som har samma utseende som Citroëns Airbumps. Redan här kan vi berätta att nya Berlingo kommer i en version som Peugeot och Opel, men deras dörrskydd blir svart respektive lackerade i karossens färg.

Även om grundkonstruktionen för de tre bilmärkena som delar på K9-modellen – vilket är fabrikens beteckning på nya Berlingo – så har respektive märke helt på egen hand ansvara för formgivningen av frontpartiet. Citroën har valt att behålla det familjärt enhetliga formspråket som hämtats från C3 och C3 Aircross. De tre modellerna är nu intill förväxling lika varandra, om det inte vore för att de har så pass olika dimensioner.

Berlingo III erbjuds med två olika axelavstånd och storlekar, nämligen Medium och Extra Large. Medium innebär att Berlingo på något så när behåller måtten från generation två. Totallängden blir 4,40 m (plus 2 cm) och axelavståndet 2,78 m (plus 5 cm). XL-versionen är 35 cm längre (4,75 m) och har ett axelavstånd på 2,97 cm. Bagageutrymmet har växt med 100 liter för grundversionen till 775 liter, och XL-versionen har 1’050 liter utan extra sätesrad under hatthyllan. Med fällt baksäte blir lastrummet 2’126 respektive 2’693 liter upp till tak.

Berlingo kan (redan idag) också utrustas med en öppningsbar bakruta så att man kan lasta i bagage ifall utrymmet där man parkerat inte medger att öppna hela bagageluckan. Båda versionerna kan erbjudas med 7 sittplatser, men med XL-versionen kan den tredje stolsraden justeras i längdled eftersom sätena är monterade på en skena. I utförande med fällbart främre passagerarsäte kan man få en maximal golvlängd på 2,7 m respektive 3,05 m (M resp. XL). Vad som är nytt är att de bakre sidorutorna blir elektriskt nedvevbara.

I likhet med tidigare versioner kan Berlingo erbjudas med Modutop som ger extra ljusinsläpp via taket plus rymliga förvaringsfack för diverse pinaler. Modutop har även en förvaringslåda under taket som är åtkomlig via bagageluckan/den öppningsbara bakrutan. Utöver detta finns det ytterligare en mängd förvaringsfack i kupén (vilket borgar för att man inte hittar det man söker i brådrasket).
Förarmiljön är också uppgraderad. Numera återfinner man den obligatoriska pekskärmen med vilken man navigerar och sköter radion och de system som är mer av finesskaraktär än basic. Ventilationsanläggningen styrs tack och lov med konventionella knappar, och ljudnivån på radion regleras i ratten.

Flera säkerhetssystem erbjuds i den nya Berlingo. Head-up display framför föraren visar bl.a. hastighet och föreslaget vägval från navigatorn. Mellan 65 km/h-180 km/h finns ett avkörningsskydd som läser av kantlinjemålningen på vägen, och styr automatiskt tillbaka bilen till sin fil om inte föraren fortsätter att medvetet styra över till nästa fil (Active Lane Departure Warnings System). Systemet har en till variant där kamera på överdelen av vindrutan observerar förarens beteende och utifrån förprogrammerade algoritmer beräknar hur pass trött föraren verkar vara utifrån hur det vinglas, korrigeras eller missas hastighetsskyltar. Efter två timmars körning i hastighet över 65 km/h går kaffelarmet igång.

Systemet kan även övervaka vilka vägmärken man missat helt, och larmar föraren vid hastighetsöverträdelse. Dessutom kan kameran se avståndet till framförvarande fordon och anpassa farthållarens inställda hastighet. Om det framförvarande fordonet accelererar återgår farthållaren till tidigare inställd hastighet. Hindervarning på vägen är ett system som vi känner igen från C4 Picasso, och bromsar automatiskt i hastigheter under 85 km/h om ett annat fordon kör ut, och bromsar i hastigheter under 65 km/h ifall en fotgängare går ut över vägen. Vad bilen gör i händelse av att ett löv på lämpligt avstånd blåser framför kameran framgår inte av informationsmaterialet. Om Berlingo III levereras med fabriksmonterad dragkrok kan bromssystemet integreras med släpvagnen/husvagnen så att ekipaget känner av tendenser till att börja slingra på vägen. Då bromsas bilen eller motorns kraft reduceras tills släpet börjar gå rakt igen. Systemet fungerar genom bilens antisladdskydd ESP. För körning i snö och lera finns Grip Controll, plus flera andra assisterande system som numera är standard eller tillval hos Citroën.

Självfallet är Berlingo III up-to-date med de moderna IT-systemen, och mobiler kan visas i bilens bildskärm, och det finns även induktionsladdare för telefonbatteriet.

Nu återstår bara att titta under skalet på Berlingo III. Lyfter vi på den korta knubbiga motorhuven återfinner vi två olika motoralternativ, dels en turboladdad bensintrea (PureTech)på 1,2 liter, och dels en 1,5 liter stor dieselturbo (BlueHDi) med fyra cylindrar. Båda motorerna kan väljas med olika effektnivåer. Puretech 110 hk med 6-stegad manuell växellåda, och 130 hk Puretech med 8-stegad automatlåda, och BlueHdi med 75, 100 eller 130 hk. De två första med manuell 5-stegad växellåda, och den sista med antingen 6-stegad växellåda, eller 8-stegad automatlåda.

Avslutningsvis några ord om konstruktionen. Eftersom Berlingo III är framtagen med avsikt att säljas som Peugeot och Opel (samt Vauxhall) finns inte Citroëns nya fjädringssystem med, inte ens som tillval i dagsläget. Vad som mer är intressant att notera – och som ger en förklaring till de mystiska prototyper som körts omkring i Sverige med Berlingo II i en aldrig serietillverkad förlängd version – är att Berlingo III är baserad på två olika bottenplattor! Framdelen, d.v.s. med motor, transmission och styrning, utgörs av den främre modulen på EMP2. Från förarplatsen och bakåt är Berlingo III baserad på den gamla bottenplattan PF2! Det betyder att Berlingo III behåller de två bakaxelalternativ som erbjuds i dagens modell.

Berlingo III kommer att lanseras i Citroëns konfigurator under maj månad då beställningar kan göras, och de första leveranserna kommer ske i september månad.

//Peter H Svensson

Annons

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lars-Erik Lennartsson said, on 16/02/2018 at 08:49

  Kan den hybridiseras om ett tag? Som nyttobil skulle den i så fall passa mig bra.

 2. Peter H Svensson said, on 16/02/2018 at 23:32

  I dagsläget kan jag inte hitta någonting om den saken i pressmaterialet. Jag skall försöka se om jag hittar någonting om saken. Groupe PSA har tidigare lovat att erbjuda laddhybrid i flertalet av sina bilar.

 3. Mattias said, on 19/02/2018 at 12:45

  Det verkar som nya Berlingo hamnar farligt nära de befintliga C4 Picasso-modellerna vad gäller funktionalitet (möjlighet till sju säten bl.a.), Finns det indikationer på att Picasso-modellerna ska fasas ut till förmån för Berlingo? Citroens nya giv är väl att erbjuda funktionella men något ”enklare” modeller i framtiden och det skulle ju kunna tyda på att Picasso är på väg bort?

 4. Peter H Svensson said, on 20/02/2018 at 20:00

  Ja, det finns en diskussion hos Citroën om att Picasso-modellens framtid, eller om man ska försöka konstruera någon cross-over mellan SUV och MPV, fast det beror inte på nya Berlingon. Det är många kunder som gått över från MPV till SUV (eller snarare, många nya kunder väljer SUV framför MPV) och många biltillverkare har slutat att bygga den här typen av bilar. Samtidigt innebär det att konkurrensen blir mindre om de kvarvarande MPV-kunderna, och eftersom Citroën har ett etablerat rykte genom Picasso så finns det en chans att man kan ta upp kunder som inte hittar modellen hos sina vanliga märken.

  Vad som dock är klart är att om det kommer en ny C4 Picasso så kommer den endast finnas med ett enda karossalternativ. Logiken säger att det då blir Grand C4 Picasso som blir ersatt. Jag tror att Citroën också vet att det är en styrka att kunna erbjuda flera olika modelltyper.

  Jag tror inte att Berlingo kan ersätta C4 Picasso helt enkelt därför att många kunder inte gillar den försnämnda modellens gruvhuggna utseende, men å andra sidan vet man ju inte vad som händer ifall Citroën inte får klartecken att göra en ny ersättare till C4 Picasso. Då är det Berlingo eller SpaceTorurer som erbjuds.

 5. Raphael said, on 01/03/2018 at 13:27

  Picasso-serien har ju hittills varit lyxigare, med tystare och mer raffinerad gång. Berlingon är ändå i grunden en skåpbil. En Piacsso skulle gå in i mitt garage, men Berlingon gör inte det. Den är för hög och bred. Så jag tycker de inte riktigt vänder sig till samma målgrupp. Vore synd om kortare Picasson försvinner, den tycker jag är mer aptitlig men de kunderna väljer väl SUV:ar och Citroën kommer ju snart med sin C5 Aircross…

 6. Peter H Svensson said, on 01/03/2018 at 23:27

  Ja, det är en högre kvalitet på C4 Picasso/Grand C4 Picasso jämfört med Berlingo. Men å andra sidan finns det nog folk som vill ha en bil som är mer oöm och slittålig, och där är ju Berlingo ett bra val. Den besvärliga parametern i sammanhanget är att Citroëns budget för produktutveckling är strypt, och detsamma gäller access till Groupe PSA:s egna fabriker. Det är inte en slump att flertalet av Citroëns bilar byggs i de länder där fabriksarbetarlönerna är billigare, såsom Spanien, Tjeckien och Slovakien. Kommande C5 Aircross blir fransk, men så är det också en modell som fabriken kan ta mer betalt för. Och nu försvinner C4 från Frankrike för gott.

  D4en korta C4 Picasso (5-sitsig) tycker jag är riktigt snygg, och den uppfyller ju på sätt och vis segmentet som en C4 Break skulle ha varit placerad i. Nu hoppas jag faktiskt att Citroën ersätter 5-sitsiga C4 Spacetourer med en genuin kombiversion, och gör den så pass stor att det inte kommer finnas något större behöv av en kombiversion på nästa C5 – om det nu skall sparas in på modeller.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: