A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Historisk forskning pågår.

Posted in Nostalgi by Peter H Svensson on 20/01/2018

Citroën med V8-motor? Japp, vid två tillfällen – men aldrig till kund.

(Stockholm)

Varför började André Citroën tillverka bilar? Var Citroën inblandade i Titanics haveri? Vad sa Louis Renault när han mötte André Citroën för första gången på skolgården? Blev Citroën SM till efter en intern maktkamp hos Citroën? Använde Lancia en växellåda från Citroën CX innan CX hade haft sin världspremiär? Varför fick en av Citroëns lastbilar smeknamnet ”Belphégor”? Varför misslyckades André Citroëns turistsatsning i Sahara? Hur många lampor användes i Eifeltornet för att skriva namnet ”Citroën” och är det sant att Charles Lindberg endast hittade till Paris tack vare denna reklambelysning? Talade André Citroën engelska? Vad påstås att man hittade för hemliga dokument i Pierre Boulangers bil efter dödskraschen? Och är det sant att den första bil som rullade ut ur Quai de Javel inte var en Citroën?

Undertecknad håller på att sammanställa en svenskspråkig biografi om Citroën, och frågorna här ovan kommer nog kunna besvaras tillfredställande. Men eftersom alstret fortfarande är i skapelseskedet så är fler frågor som intresserar läsarna välkomna. Har du funderingar och frågeställningar eller förslag på teman som rör Citroëns historia (eller rent av är förläggare som vill publicera alstret) är du varmt välkommen att skriva till alltomcitroen*at*yahoo.se.

Om du som läser detta har en bakgrund inom Citroën eller själv studerat märkets historia är även du välkommen att höra av dig ifall du vill medverka. Detta i synnerhet ifall du besitter kunskap om de äldsta Citroënerna (kanske rent av äger en dito som du vill förevisa för mig?). Här råder de största kunskapsluckorna, även bland citroënister.

//Peter H Svensson

Annons

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lars-Erik Lennartsson said, on 01/02/2018 at 13:25

  Hej Peter, jag hoppas du hittat andra med mer kunskap än jag har om Citroen, Det finns säker många som kan mer om DS än jag. DS blev min favorit en gång i tiden och så är det fortfarande. Övriga modeller har jag bara ytlig kunskap om. Du har säkert koll på vad som finns på nätet?
  Jag har sett och sökt lite där, men troligen inte så djupt som du eftersträvar. Är det något du vill prata om/hjälp så är jag öppen för det. Jag har nämligen diskbråck som gör mig mindre rörlig och att jag är mer ett med datorn än tidigare. Jag kan heller inte Franska som kanske är nödvändigt för detta. Mitt specialområde är resurseffektiva energisystem men det har jag ingen nytta av här. Just nu försöker få stöd för ett nytt system som enl. teorin slår allt annat, men att hitta utvecklingspengar är inte så lätt. Har sökt på Energimyndigheten nu och väntar på svar. Jag ser risken att de inte har rätt kunskap för att de ska förstå ett helt annorlunda koncept om det bara finns ekonomer som bestämmer. Jag har fått det bekräftat att jag inte tullar på fysikens lagar från fd. forskare,bara maximerar dem.

 2. Peter H Svensson said, on 02/02/2018 at 23:45

  Oj, det var tråkigt att diskbråcket ställer till det. Jag är tacksam för att jag kan få ha dig som bollplank, i synnerhet när jag kommer jobba med D-modellen som ämne. Finns nog en hel del att säga om den modellen, och jag skulle bli väldigt glad om jag kan skicka dig de kapitlet sedan för granskning. Jag hoppas bli klar med det fram till sommaren. Jag skriver nämligen historiken i kronologisk ordning – vilket inte riktigt är så lätt.

  Just nu håller jag på med epoken med de första bakhjulsdrivna cittrorna. Den epok som jag tro de flesta citroënister vet minst om, trots att den del av Citroëns historia som utspelade sig med André Citroën som chef i huvudsak handlade om dessa bakhjulsdrivna historier.

 3. Lars-Erik Lennartsson said, on 03/02/2018 at 22:44

  Om jag inte minns fel så blir det jubileum nästa år så din bok passar ju bra i tiden och det är väl syftet. Jag ska göra så gott jag kan som bollplank, brukar vara hyfsat bra på att leta fel på saker men är ingen stjärna på språk. Jag räknar mig mer som tekniker med de begränsningar det brukar vara. Det ska bli intressant att läsa vad du fått ihop. Ha dä/Lasse L


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: