A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Officiella bilder på nya Citroën C3 Aircross

Posted in C3 Aircross by Peter H Svensson on 12/06/2017

(Paris)

Så har Citroën äntligen visat upp nya C3 Aircross. För oss i Europa blir detta ersättaren till familjebussen C3 Picasso, en förändring som inte bara handlar om en namnändring, utan också om vilken kundgrupp som Citroën vill jaga ifatt. Från fabriken beskriver man C3 Aircross som en ”SUV”, och fastän den bara kommer levereras med framhjulsdrift så har den de typiska attributen för en s.k. ”stadsjeep” .

Namnet C3 Aircross är inte nytt, utan har hämtats från Sydamerika där C3 Picasso tillverkas med modifierad kaross under namnet C3 Aircross. Det skall dock påpekas att när C3 Picasso lanserades så hade formgivarna valt att ge den en mer markerad motorhuv för att närma sig SUV-karossens formspråk i kombination med ett (då) unikt arrangemang för vindrutan.

C3 Aircross är den första bilen som utvecklats i samarbete med General Motors Europe, och därmed under skalet ett syskon till Opel Crossland X med vilket den delar många komponenter. Detta har medfört att C3 Aircross blir en mer mogen bil än t.ex. sidoskottet C4 Cactus i och med att Citroën ånyo siktar mot mainstream ifråga om upplevd kvalitet och materialkänsla. Samarbetsprojektet inleddes långt innan GM valde at sälja sin europeiska division till franska Groupe PSA.

Under motorhuven skall följande motoralternativ återfinnas: 1.2i Puretech 82, 110 och 130 hk, samt 1,6-liters BlueHDI med 100 respektive 120 hk. Den senare kommer att ersättas av 1,5 Blue-HDi på 130 hk

ARTIKELN KOMMER UPPDATERAS UNDER KVÄLLEN 12 JUNI

//Peter H Svensson

 

 

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Micke H said, on 13/06/2017 at 11:52

  Nyfiken som jag är, har jag letat efter uppgift om C3 Aircross får de nya dubbelrörsstötdäparna, som ju är en del av ”Advanced Comfort”-paketet. Ingenstans kan jag se att man nämner något om detta. På Citroenet.com finns en omfattande officiell presentation av bilen, med bl a ett antal korta videosnuttar med många vackra marknadsföringsord men inte ens där talar man om fjädringen, annat än att den är bra (!)
  Någon som vet mer?

 2. Raphael said, on 13/06/2017 at 12:19

  Jag har läst pressmeddelandena från Citroën i Sverige och den engelska, nämns inget annat om stötdämpningen än att den är mjuk. Jag tror att systemet kommer senare till C3 Aircross, inte som standard utan extra tillbehör i framtiden. Troligen kommer det klarna till hösten, kanske i samband med Frankfurtsalongen. Klart är att C5 Aircross får systemet men den kommer ju till Kina först…

 3. Lars said, on 20/06/2017 at 12:18

  Dragvikt? Har inte sett någon teknisk spec.

 4. Peter H Svensson said, on 07/07/2017 at 15:02

  Som jag nämnde i en annan blogpost så sägs det att ”nya” C4 (f.d. C4 Cactus) kommer kunna förses med de nya stötdämparna. Det låter möjligt eftersom produktionsvolymen lär ju bli tillräckligt stor för eventuella anpassningar om nu sådana behövs.

  Fast det sista jag hörde om stötdämparna var att konstruktörerna styvat till dem lite. De lät för illa när de körde över markbrunnar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: