A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Första officiella bilderna på Citroën C5 Aircross

Posted in C4 Aircross, C5 Aircross by Peter H Svensson on 13/04/2017

(Shanghai)

Citroën har släppt bilderna på sin nya C5 Aircross (projekt C843) som kommer begå premiär vid bilsalongen i Shangai senare under månaden. Det rör sig om en s.k. SUV som tekniskt baseras på Peugeot 3008 men med ett helt egen designstil.

Projekt C84 blir den första egenhändigt utvecklade SUV:en för Citroën. Tidigare har man använt sig av både teknik och karosser från Mitsubishi, men nu har marknaden för denna fordonskategori expanderat så pass mycket att det blivit lönsamt för Groupe PSA att flytta hem utvecklingsarbetet och tillverkningen till sina egna fabriker (i Frankrike och Kina). Ja, och till och med leverera åt andra biltillverkare såsom man kommer göra i fallet med Opels nya SUV:ar i mellanklassen.

Några tekniska data finns inte tillgängligt ännu, men det rör sig om en modell som hamnar i mellanklassegmentet C, och som exteriört följer samma designspråk som konceptbilen Aircross som visades upp för första gången på 2015 års upplaga av bilsalongen i Shanghai, om än att proportionerna är justerade för att ge ett mer smäckert intryck. Citroën fortsätter att använda krom-lister som signatur för sina modeller, och för C5 Aircross markerar man ut dörrfönster utom A-stolpe på samma sätt som för konceptbilen.

Bakstammen är mer vertikal än Peugeot 3008 och kommande 5008, och C5 Aircross kommer enbart som 5-sitsig. Det betyder att den får ett generöst bagageutrymme. Peugeot 3008 har ett bagageutrymme på 520 liter, och C5 Aircross kan knappast komma långt efter.

C5 Aircross är baserad på bottenplattan EMP2 med förhöjd körposition. Markfrigången är också förhöjd, men bilen är inte en utpräglad terrängbil eftersom den är enbart framhjulsdriven. Som en kompensation förses den därför med GripControl-funktion. C5 Aircross blir tydligen den första bil som förses med Citroëns nya fjädringssystem som består av en progressiv stötdämpare som skall imitera märkets klassiska gashydrauliska fjädring ifråga om körupplevelse. Någon automatisk nivåreglering finns inte i detta utförande.

Under motorhuven kommer man att använda en 1,2-liters 3-cylindrig bensinturbo på 130 hk med 6 vxl manuell låda, alternativt 6-växlad automat. Även en starkare version av denna motor är planerad; med hjälp av en kompressor skall man få upp effekten till 156 hk. Till dess lär åtminstone den kinesiska versionen av C5 Aircross (som kommer ut på marknaden ett halvår före den franska) att förses med den välbekanta bensindrivna 1,6-litersfyran som ger 165 hk. På dieselsidan har Groupe PSA en rik flora, men man står inför ett generationsskifte och lanseringen av en ny 1,5-liters BlueHDi-motor med effektnivåerna 115 hk och 135 hk. Sannolikt kommer toppmodellen använda 2.0 BlueHDi på 180 hk tillsammans med en 6-stegad automatlåda.

C5 Aircross kommer att introduceras på den kinesiska marknaden under hösten och förhoppningsvis återta något av de förlorade marknadsandelar som märket drabbats av under de sista åren p.g.a. att man inte har någon lokalproducerad SUV i denna storleksklass. Den europeiska versionen – eventuellt omdöpt till C4 Aircross – kommer att visas upp vid bilsalongen i Frankfurt. Troligtvis ändrar man på den omgärdande kromlistens layout. Säljstart för denna sker som årsmodell 2018 kring årsskiftet.

Text: Peter H Svensson
Foto: Automobiles Citroën

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: