A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Citroën Jumper med retro-dekor á la HY

Posted in Jumper by Peter H Svensson on 05/04/2017

 

(Turin)

Italienska FC Automobili gör det som Citroën borde ha gjort för länge sen – nämligen återupplivat den legendariska skåpbilen HY. Fast i en modern tappning.

Fabrizio Caselani och David Obendorfer har tagit ut de viktigaste designelementen från originalet och applicerat det på paneler av kolfiber som monteras utvändigt på en Citroën Jumper av valfri modell. Citroën HY har fått en renässans i form av s.k. food-truck, och till och med hyfsat välbevarade ladufynd byggs om för att kunna säljas för nästan miljonklassen med utrustning och allt. Nackdelen är att dessa gamla bilar tarvar en hel del kärleksfull omvårdnad, och dessutom är förbjudna att framföras i vissa miljözoner.

FC Automobili har skapat en dekor som är minst lika iögonfallande, och förenar både det futuristiska med retro. 70 stycken retro-HY skall iordningställas i deras fabrik. Valet av Jumper är självklart eftersom den tillverkas i Italien och har sitt historiska arv att falla tillbaka på.

Frågan är om inte Citroën borde följa upp detta initiativ? För något år sedan visade man upp konceptbilen TUBIK som var en flört med märkets pionjärskap med TUB/TUC och H/HY-skåpbilarna. Inga designelement har överförts till någon serietillverkad modell, och Citroën har konsekvent sagt att man vägrar ge sig på retrotrenden. Men varför avstå från att bygga bilar som väcker ha-begär? Jag måste säga att dessa bilder får mitt hjärta att klappa lite snabbare.

Text: Peter H Svensson
Foto: FC Automobili

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: