A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

PREMIÄR FÖR DS 7 CROSSBACK – äntligen ett franskt premiumbilsmärke med lyxkänsla från Paris

Posted in DS7 Crossback by Peter H Svensson on 02/03/2017

ds-7-crossback-premiar-2017-008

(Paris)

Det har tagit tid, men nu visar DS Automobiles upp sin första nya europeiska modell sedan Citroën DS5. Detta är den tredje generationen i det moderna DS-programmet, och den första som baseras på bottenplattan EMP2. Och den är dessutom fullspäckad med modern teknik som sig bör hos en premiumbil med en air av lyx.

Först en liten tillbakablick. Det började år 2009 när Citroën meddelade att man skulle presentera en serie modeller med prefixet ”DS” vilka skulle bli en premiumversion baserad på de mer ordinära modellerna. Första modellen var DS3 under 2010, följt under de följande åren av DS4 och DS5. DS3 blev en jättesuccé, och hela DS-programmet betraktades som en framgång eftersom de flesta köparna kom från andra märken än Citroën.

ds-7-crossback-premiar-2017-000

 

Naturligtvis är det svårt att skapa en lojalitet med sådana kunder, i synnerhet om man gör ett uppehåll med produktlanseringar under nästan ett halvt årtionde, och eftersom DS Automobiles inte haft några större nyheter i Europa kan man säga att märkets halveringstid i försäljningsstatistiken på visssa marknader är nästan i paritet med halveringstiden för den radioaktiva isotopen Californium 248, alltså kortare än ett kalenderår. Detta är ganska tragiskt eftersom många handlare satsat på exklusiva bilhallsmiljöer för att få DS-bilarna att framstå som lite mer märkvärdiga än övriga märken. Särskilt siktade man på den kinesiska marknaden där man skapade en helt egen fabrik för det lokala DS-programmet tillsammans med Chang’an, och där den lokala designbyrån tog fram tre unika modeller för Kina (vilka jag benämner som andra generationen DS, och där samtliga baseras på bottenplattan från den europeiska DS5 – d.v.s. PF2).

Nya DS 7 Crossback är alltså en comeback för detta avknoppade f.d. Citroënmärke. Även om DS Automobiles numera är ett separat varumärke konstaterar vi att DS-logotypen är baserad på den moderna Citroënlogotypen, och att DS fortfarande ligger med på Citroëns portal (annars skulle de nog inte sälja en enda bil). Och fastän alla nya DS-modeller är formgivna av ett separat designcenter under Thierry Metroz ledning kommer man inte ifrån att den första spontana reaktionen när man ser bilder på nya DS-modeller är ” – Ah, den där ser ju ut som en Citroën”.

ds-7-crossback-premiar-2017-003

Dessvärre lär inte DS 7 Crossback hitta ut till bilhallarna förrän not slutet av året, eller början av nästa år. Men det är viktigt för Groupe PSA – så här i dessa tider då man gör anspråk på att bli ägare till Opel/Vauxhall – att man visar upp produkter som skall ge aktieägarna framtidstro. Ja, och kanske också förmå en och annan köpare att börja sukta efter nyheten och spara ihop handpenningen. För priset på nya DS 7 Crossback kommer ligga betydligt högre än för motsvarande Peugeot 5008, även om den varit teknisk förlaga till den nya DS-en.

Vad man får för pengarna är en 5-sitsig kombi med SUV-karaktär, vilket i bilbranschen kallas för ”crossover”. Den bågformade övre fönsterlinjen associerar till Citroën, men är också ett knep som även andra biltillverkare tar till för att dölja kombikaraktären på sina SUV:ar (t.ex. Lexus). Formgivaren Ugo Spagnolo (som vi känner igen från konceptbilen Citroën Numero 9) har låtit DS7 få tämligen rena karossytor, utan alltför iögonfallande karossveck och plastsjok vid dörrarnas nederkanter. DS Automobiles vill göra samma trick som Citroën gjorde med första generationen DS, nämligen att locka till sig köpare från andra bilmärken, och då är man försiktig med formspråket och väljer istället att accentuera de egenskaper som ger bilen ett påkostat intryck. Exteriört finner vi strålkastarna med vardera tre LED-ljuskällor (av fabrikat Magnetti Marelli )som följer rattutslag och anpassar ljuskäglan till rådande trafikmiljö.

ds-7-crossback-premiar-2017-009

Bilen kan även förses med en illuminationsfunktion som sprider ljus omkring den när man låser/låser upp dörrarna. Lika iögonfallande som framljusen är också bakljusarrangemanget som vi känner igen från konceptbilen Divine DS; glaset har etsats med laser för att ge en känsla av tredimensionellt utseende.

ds-7-crossback-premiar-2017-002

Bakluckans bredd täcker precis som på C4 Picasso hela bakpartiet, men Audi har samma lösning så detta skvallrar väl om vilket märke man gärna stjäl lite kunder ifrån. Under bakluckan har man över 550 liters bagageutrymme, vilket medger en och annan golfbag och några resväskor; med nedfällt baksäte får man 1750 liter. Bagageutrymmet har kunnat göras rymligt tack vare att man inte gör en 7-sitsig version. Dessutom har ansvariga för EMP2-bottenplattan lovat att kommande hybridversioner skall få behålla sina bagageutrymmen intakta (batterierna placeras under baksätet, vilket ger bilen bättre balans). Ty DS7 skall komma som en laddhybrid – dock först till 2019, enligt uppgift.

ds-7-crossback-premiar-2017-004

När ögonen vant sig vid en citroënsk suv och lyckats identifiera den som en ”ds” – små bokstäver avsiktligt eftersom det egentligen bara borde finna sen enda DS i bilhistorien – så kommer överraskningen när man klivit in i ekipaget. Det är en välordnad miljö, men samtidigt också begåvad med en känsla av avancerad teknik i det att man försett mittkonsolen med knapparrangemanget från DS5 – och än en gång kallar Citr… DS Automobiles förarplatsen för ”cockpit”. Dessa knappar kan f.ö. beställas i materialet kristall!

ds-7-crossback-premiar-2017-006

Beroende på utrustningsnivå – där en benämns som ”Opera” vilket vi kommer ihåg från SM – kan DS7 förses med såväl ”fuskläder” som äkta läderinredning, och det på ytor som tyska konkurrenter inte har. Även den enklaste versionen – med en prislapp runt 30’000 EUR – utlovas ha en rikhaltig utrustningsnivå som skall slå konventionella bilar som t.ex. Citroën C5 och Peugeot 508. Sedan kan man välja de dyrare versionerna och hamna på priser upp över 60’000 EUR! Då har man infrakamera som hjälper till vid nattkörning, massagestolar med olika program, självparkering, 380-graders kamera och autopilot, adaptiv farthållare, filkorrigerare, krockvarnare, mat och sovklocka (som dock egentligen föreslår en kaffepaus), plus mycket annat. DS7 skall också vara en angenäm upplevelse för baksätespassagerarna som har extra benutrymme jämfört med motsvarande PSA-produkter (ytterligare en av dessa kommer presenteras lite senare i vår). Separata ljudanläggningar och god ljudislolering från fartvind och hjulbuller.

ds-7-crossback-premiar-2017-005

Motorpressen anser inte att prisbilden är ohemult, utan menar att DS Automobile erbjuder en bil motsvarande Audi Q5 till ett pris av Q3. Kanske DS7 därför kan bli den succé som Groupe PSA så väl behöver? Intressant nog kommer DS Automobiles att lansera en sajt på vilken man kan förhandsbeställa sin DS7 och komponera sin egen version av ”DS 7 Crossback La Premiére” som kommer att byggas i en begränsad upplaga för denna exklusiva och ivriga kundgrupp. Detta är i sig ett marknadsföringsexperiment där Groupe PSA vill försöka skapa virtuella bilhallar för sina kunder.

Så hur är det med den teknik som inte består av blingbling och som verkar i det fördolda? Ja, grattis, här begår man premiär med en helt ny multilänkbakaxel som skall ge ökad komfort och säkrare uppförande av bakvagnen. Den är också integrerbar med den kommande hybriddriften som skall göra DS7 fyrhjulsdriven (kallad E-Tense efter den eldrivna konceptbilen). På motorsidan kommer man att erbjuda den trecylindriga turbon PureTech 130 (6 vxl man) samt de fyrcylindriga THP 180 (8-vxl autm) och THP 230 (8 vxl autm) på bensinsidan. På dieselsidan återfinns BlueHDi 130 (6 vxl man, alt. 8 vxl autm) och BlueHDi 180 (8 vxl autm). Motorerna är försedda med Stopp&Start-funktion för att minska utsläppen i stadskörning.

ds-7-crossback-premiar-2017-007

Toppmodellen blir en turboladdad bensinfyra på 197 hk med 8-stegad automat som gör sällskap av två elmotorer på bakaxeln; den totala effekten med denna konfiguration blir 296 hk, och modellen kallas för E-tense Hybrid.

Den för citroënisterna mest iögonfallande nyheten på DS7 är märkets nya fjädringssystemet, kallat ”Active Scan Suspension”. Den bygger på samma princip som bl.a. Mercedes använder, där en liten kamera skall läsa av vägen och initiera en omställning av stötdämparna om det t.ex. dyker upp ett potthål eller ett tjälskott. Under ett kort ögonblick tillåts fjädringen – beroende på vägskadans utseende – att anpassa sig efter det tillfälliga hindret för att man skall slippa hårda dunsar. Blir sedan vägen genrellt ojämn eller kurvig ställs stödtämparna om för att minska krängningar. Detta system började utvecklas redan när DS var en del av Citroën. Det har även talats om att integrera systemet till GPS-enheten så att stötdämparna kan ställas om redan före en kurvtagning. Dock är systemet inte färdigtrimmat ännu, och inte aktiverat i de förseriebilar som pressen fått nyttja under smygpremiären före bilsalongen i Geneve.

DS 7 Cossback är 4,57 m lång, 1,89 m bred och 1,62 m hög. Med ett axelavstånd på 2,74 m hamnar den mellan Peugeot 3008 och 5008. Senare under

Text: Peter H Svensson
Foto: DS Automobiles

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: