A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Citroën C1 Turbo testkörd i SvD

Posted in C1 by Peter H Svensson on 03/12/2014

(Stockholm)

Bilkrönikören Jonas Fröberg på Svenska Dagbladet anklagar Citroën för lurendrejeri. Han och kollegorna har kört nya Citroën C1 med 82-hästars bensinmotor och noterat en snittförbrukning kring 6 liter/10 mil, men också periodvis ända upp mot 8 liter/10 mil. Detta ställs mot större bilar, som t.ex. dieseldrivna Volvo V60 med 2-litersmotor. Båda släpper enligt tillverkarnas deklarationer ut 99 gram per kilometer, vilket blivit gängse sätt hos biljournalister att ange bilars bränsleförbrukning i klimatångestens tidevarv.

svd_c1_lurendrejeri

NEDC-förbrukningen är gemensam för både stora som små bilar. För den som vill nå ner till NEDC-förbrukningen kan man börja med att gasa och växla enligt den rytm som anges i testmetodens norm (Wikipedia). Den lär nog avvika en hel del från Jonas Fröbergs och hans vänners sätt att köra bil…

I övrigt kan AoC-redaktören inte finna uppgifter om att det finns en turbo i C1, men här skall inte ifrågasättas den stora stockholmstidningens fakta. Däremot vet AoC-redaktören att det skall sitta en turbo i hans nya C4. Med denna får den trecylindriga bensinmotorn 129 djärva hästkrafter. Detta inköp är resultatet av motvillig kärlek som växte sig starkare för varje mil under testkörningen upp till Dalarna. ;-)

AoC går i övrigt på sparlåga av personliga skäl.

//Peter H Svensson

Annons

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cactusägare said, on 07/12/2014 at 20:58

  Det är väl bövelen ingen nyhet att NEDC alltid resulterar i lägre förbrukningssiffror än man kan förvänta sig vid normal körning, men körcykeln är i alla fall standardiserad och likadan för alla bilar – vilket knappst motorjournalisternas testrepor är. Det är ingen självklarhet att en stor bil (Volvo) är mer ”ärlig” än liten bil (inte Volvo) på den punkten så som Fröberg antyder. C1 är inte heller så undermotoriserad som Fröberg vill framhäva, det är trots allt inte mer än 10-11 kg/hk. Idiotisk artikel /Volvoreklam.

 2. Thomaseron said, on 09/12/2014 at 08:08

  Jag håller med Cactusägare. Jag förstår inte hur man får en C1a att dra så pass mycket vid normal körning. Med dubbade vinterdäck på och i vissa fall ACn aktiv ligger min C1a på ca halvlitern per mil. Ska man ha dem att dra upp till 0,8 liter per mil måste man köra lite snabbare än lagen tillåter, alternativt köra på för låg växel.

 3. Anonym said, on 12/05/2015 at 13:41

  Har AoC legat nere sedan dec -14?

 4. Allt om Citroën said, on 17/07/2015 at 22:07

  Ja.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: