A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Citroën flyttar produktionen av nästa C3 till Slovakien?

Posted in C3 by Peter H Svensson on 22/05/2014

(Paris)

Redan i oktober 2012 spekulerade eder AoC-redaktör om att nästa generation av Citroën C3 kan tvingas förläggas till Slovakien där dagens C3 Picasso byggs. Ifjol kunde AoC också rapportera att PSA räknat med 700 Euros lägre produktionskostnad per bil ifall man flyttade tillverkningen av Peugeot 208 helt och hållet till Slovakien.

Nu idag har det uppstått en diskussion i press och på sociala medier med anledning av ett rykte om att ledningen för PSA Peugeot Citroën överväger ett beslut om att förlägga C3-tillverkningen till Trnava i Slovakien. Från PSA vill man inte kommentera ryktet med motiveringen att man inte spekulerar innan beslut är fattade.

Men det finns en logik i att låta den tredje generationen C3 byggas i Trnava när dagens generation som byggs i Poissy utanför Paris utgår. Om två år läggs första generationen av C3 Picasso ner och ersättaren skall monteras av GM Europe i Spanien. Fabriken behöver en ny modell. Och Citroën måste nu när man definierar sitt C-program som prisvärda bilar också skära ner på tillverkningskostnaderna. En annan aspekt är att Citroën bör kunna förvänta sig lägre försäljningsvolym av C3 om nästa generation av DS3 förses med 5-dörrarskaross.

Anledningen till dagens spekulationer om en flytt av C3 är att en ej namngiven källa i närkretsen av företaget berättat för Reuters att arbetet med förbereda nästa generationen av modellen inleds inom några veckor och att produktionsorten kommer att heta Trnava. En annan källa med insyn i PSA:s framtidsplaner uppger att tredje generationen av C3 kommer att förses med Airbumbs (som på nya C4 Cactus).

Enligt uppgifter i franska medier talar man om en introduktion av nästa C3 under 2016/2017.

//Peter H Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: