A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Vad vi kan förvänta oss i nästa lyx-cittra i ”DS”-programmet

Posted in Konceptbil/designstudie, Säkerhetsutrustning by Peter H Svensson on 03/05/2014

PSA-concept-chrysalide-innovation__1_

(Paris)

Kris och röda siffror i bokföringen tvingar ledningen för PSA Peugeot Citroën att sprida lite ljus över hur man tänker manövrerera sig mot en ljusare framtid. Det har man gjort i förra månaden under sin ”Innovation Day” på utvecklingsavdelningen i Vélizy. Där presenterade man sitt poly-sensoriska koncept kallat Chrysalide.

PSA vill i framtiden erbjuda bilar som gör det mer trivsamt att vistas i fordonet oavsett om man sitter i en stillastående bilkö eller kör på en monoton motorväg som fått en lokalt fastställd miljövänlig hastighetsbegränsning eller liknande elände. Bilen skall kännas som ett ”andra hem” för både förare och passagerare. För detta har man (tillsammans med underleverantörer) tagit fram ny utrustning som skall integreras med befintlig komfortutrustning.

PSA-concept-chrysalide-innovation__2_

Det sistnämnda gestaltas i innovationer som Citroën presenterat sedan tidigare, t.ex. färg- och mönstersättningen i interiören på konceptbilen Hypnose samt doftampullerna C4 från 2004. Men i framtiden kommer dessa samverka automatiskt genom sensorer.

Framtidens ”DS”-modeller, åtminstone i mellan- och övre mellanklassen, kommer att förses med variabel stämningsbelysning, doftampuller med lugnande aromer, massagestolar med tre zoner, ventilerade/uppvärmda ryggstöd, sömnvarnare (Driver Attention System), aktiva luftrenare och luftföroreningssensorer, m.m. Vissa finesser har varit enkla att skapa, som t.ex. att låta det talande navigatorprogrammet höras från höger sida när den föreslår en högersväng och vice versa.

PSA-concept-chrysalide-innovation DS3 Chrysalide

Teknikerna på utvecklingsavdelningen i Vélizy drar sig inte för att påstå att konceptet kan ha en långsiktigt positiv påverkan på förarens och passagerarnas fysiska och mentala hälsa. Dagens och morgondagens kunder kommer att förvänta sig att bilen skall erbjuda mer än ett transportmedel, och att alla ombord skall kunna trivas trots olika preferenser. Filosofin är att dela upp kupén i zoner, både ifråga om klimat, ljus och ljud. I det sistnämnda fallet har PSA låtit sina leverantörer skapa en högtalaranläggning med bättre ljudbild, och man använder 3d Sound-teknik för att projicera ljudet i kupén. På så sett kan t.ex. baksätespassagerare sitta och se på film utan att störa föraren, och omvänt kan baksätespassagerare sova i lugn och ro i mörker utan att störas av att föraren lyssnar på musik och en starkare ljussättning i sin zon.

PSA-concept-chrysalide-innovation__3_

Förutom teknisk utrustning så har man även studerat materialval i interiören, allt för att integrera med fordonets exteriöra karaktär.

PSA-concept-chrysalide-innovation C5 Chrysalide

Stora delar av systemen från Chrysalide kommer att finnas som standard från och med årsmodell 2016 i koncernens fordon i C- och D-segmenten. PSA uppger att även Citroëns ”C”-program omfattas, och att den nya C4 Cactus är en av de första modellerna som lanserats med tanke på att skapa en mer harmonisk formel mellan bil och människa, dels ifråga om användarvänlighet (de nya pekskärmarna) och upplevelse (glastaket).

//Peter H Svensson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: