A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Opel vill utveckla fler bilar tillsammans med PSA Peugeot Citroën

Posted in Annat fabrikat by Peter H Svensson on 07/03/2014

(Geneve)

Opel-chefen Karl-Thomas Neumann bekräftade för brittiska Autocar under den pågående bilsalongen i Geneve att GM Europe förhandlar med PSA Peugeot Citroën om att eventuellt utöka sitt samarbete för utveckling av fler modeller. Detta paradoxala besked kommer mindre än en månad efter det att General Motors beslutat sig för att sälja sin andel av den franska biltillverkaren.

Från att ha haft högtflygande planer på gemensamma bottenplattor i samtliga segment bröts samarbetet ner till tre specifika projekt; först en ersättare till familjebussen Opel Zafira, därefter  en ersättare till C3 Picasso baserad på Opel Meriva och slutligen en överenskommelse om att basera nästa Opel Combo på tredje generationen Berlingo som väntas sättas i produktion under 2016. Neumann bekräftar att dessa projekt kvarstår och fortskrider, och avslöjar att samtliga Opel-versioner skall baseras på PSA-gruppens bottenplattor, inklusive fransmännens motorer. Neumann säger att det blir för dyrt att konvertera till GM:s egna motorer, och att det inte finns någon behov av det heller. Formgivningen kommer Opel att stå för själv.

Samtidigt avslöjar han att GM Europe är intresserade av att samarbeta med PSA Peugeot Citroën kring ytterligare modeller i framtiden. De enda modeller som inte kommer ifråga är de som Opel redan har GM:s bottenplattor till, d.v.s. Corsa (från Daewoo), Astra och Insignia. Autocar spekulerar i huruvida ett tänkbart samarbetsprojekt skulle kunna vara en stor SUV som väntas döpas till Monza. AoC erfar dock från annat håll att Opel är mest intresserade av att samarbeta kring nyttofordon där PSA redan har ett antal projekt under utveckling. Idag använder man skåpbilar från Renault.

En anledning till att Monza-projektet kopplas samman med PSA är därför att Peugeot uppges arbeta med en SUV som förväntas säljas som 6008 när den skall lanseras.

//Peter H Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: