A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Bekräftat: Ny kompakt halvkombi i DS-programmet till 2015

Posted in Varumärket DS by Peter H Svensson on 27/12/2013

DS Compact C 2015

(Paris)

Minns att Allt om Citroën i förra månaden frågade sig ifall Citroënchefen Frederic Banzét råkat avslöja ett helt nytt okänt DS-projekt i bara farten medan han förklarade 2014 års lanseringar i Kina (en mellanklass-sedan nu döpt till DS 5LS samt en SUV baserad på konceptbilen Wild Rubis).

Nu har den förre VD:n för CAPSA (PSA/Changans gemensamma bolag för tillverkning av det lokala DS-programmet) Eric Apode flyttat hem till Frankrike och blivit ställföreträdande chef för koncernens internationella program. I samband med presentationen av DS 5LS i Paris i förr-förra veckan bekräftade han för brittiska ”What Car?” att kommande modeller efter DS 5LS kommer också att säljas i Europa (om än inte alla modeller i alla länder). Han syftade dels på den SUV som kommer lanseras hösten 2014 i Kina – troligtvis som DS X7 – och senare även i EU, men också den fullstora sedan som i medierna döpts till DS9. Denna modell kommer dock inte att komma ut på marknaden förrän 2016. Före den kommer dock en kompakt halvkombi, något lägre än DS4. Enligt Apode kommer den att vara i samma storlek som VW Golf och Peugeot 308, och är avsedd för Citroëns samtliga marknader.

Sedan tidigare har nämnts att Citroën skall modifiera chassit till DS5 för att ge den en mer komfortabel gång i samband med en planerad ansiktslyftning under 2015. Vid det tillfället nämndes också en överföring av gasvätskefjädringen till DS9, men om detta har Citroën inte gjort några fler förtydliganden.

 • DS 5LS – tillverkning i Shenzhen, Kina. Introduktion våren 2014.
 • DS X7 – tillverkning i Shenzhen, Kina. Introduktion hösten/vintern 2014. Export EU 2015.
 • DS 3½/4½ – tillverkning i Shenzhen, Kina. Introduktion i Kina och EU 2015.
 • DS 6 (DS9) – tillverkning i Shenzhen, Kina. Introduktion i Kina och EU 2016.
 • DS 3 II – generation 2. Tillverkning både i Kina och EU 2016-2017. Premiär för EMP1-plattformen.

Samtidigt med pressvisningen av DS 5LS i Paris meddelade Citroënschefen Frederic Banzét att man inte planerar en tredje generation av Citroën C5. Marknaden är för liten för den, och dagens C5 ersätts istället med DS6 (DS9).

//Peter H Svensson

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. R said, on 31/12/2013 at 17:48

  En Peugeot 308 med DS-front? Hoppas inte. :) Hoppas den får en egen design. Vad jag har sett hittills så verkar det som att DS-serien får en mer ”maskulin” design med raka tydliga linjer, mycket krom och muskulösa skulpterade sidor och kraftigt bakhäng med tydliga utblås. C4 Cactus har en mjukare stil med mer rundad front och airbumps, kanske man kan kalla den för ”feminin”. Intressant med så olika formspråk och nog en förutsättning för att lyckas särskilja modellserierna åt då de har olika målgrupper.

 2. Allt om Citroën said, on 31/12/2013 at 21:28

  för att lyckas särskilja modellserierna åt då de har olika målgrupper.

  Olika målgrupper? Jag vill gärna ha varje modell! :-) Det är i alla fall spännande att det blir en till modell i DS-programmet inom de närmsta åren för Europa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: