A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Familjen Peugeot lämnar PSA Peuget Citroën?

Posted in Uncategorized by Peter H Svensson on 10/10/2013

(Paris)

En företrädare för PSA Peugeot Citroën bekräftar att företaget för samtal med en utländsk biltillverkare om ett omfattande partnerskap, och en företrädare för kinesiska Dongfeng Motor bekräftar att det är med dem man har förhandlingar. Det handlar alltså om att Dongfeng skulle köpa 30% av den franska bilkoncernen för 1,2 miljarder Euro. Den största ägaren, familjen Peugeot, äger 25,5% av företaget. Näst största ägare är General Motors med 7%. Detta betyder i så fall att familjen Peuget som ägt företaget sedan 1898 släpper kontrollen till kineserna. General Motors har nyligen deklarerat att de inte ser något hinder i att PSA har partnerskap med andra biltillverkare, men samtidigt har GM en option på at sälja sin andel ifall intressekonflikt vid ägarbyte uppstår.

Dongfeng Motors tillverkar sedan 1992 bilar i samarbete med PSA Peugeot Citroën, och bygger lokalt anpassade modeller för både Citroën (C-Triomphe, C2, ZX-Elysée, C4L) och Peugeot (307 Sedan, 408, 308 Sedan).

//Peter H Svensson

 

 

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. raphaelmabo said, on 10/10/2013 at 18:38

    Familjen Peugeot äger 25,4 procent av aktierna mycket riktigt ja, men de har hela 38,1 procent av rösterna. Om Dongfeng köper in sig och får 30 procent av aktierna, så kan fortfarande familjen Peugeot ha fler röster och därmed vara de som bestämmer i företaget. Familjen Peugeot sitter på de röststarka aktierna. :)
    GM:s andel om 7 procent är av röstsvaga aktier.

  2. Allt om Citroën said, on 11/10/2013 at 10:25

    Ja, jag har inte sett om det är röststyrkan eller innehavet som utgör de 30%. Dock fick jag höra nu att Dongfeng inte är intresserad av att betala den angivna summan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: