A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

PSA vill bli oberoende från franska staten

Posted in PSA by Peter H Svensson on 22/07/2013

(Paris)

Ledningen för PSA Peugeot Citroën har stött på patrull när de genomför de påstått nödvändiga nedskärningarna i hemlandet Frankrike. Den franska regeringen är numera representerad i bolagsledningen sedan staten gått in med bankgarantier på omkring 7 miljarder Euro för att hålla dotterbolaget Banque PSA vid liv. Det är genom Banque PSA som PSA finansierar sin egen verksamhet, men också återförsäljarna är beroende av denna affärsbank. Regeringen försöker stoppa nedskärningarna för att hejda den allt mer försämrade utvecklingen på arbetsmarknaden. Och samtidigt som efterfrågan på personbilar minskat radikalt i flera europeiska länder satsar PSA på de kinesiska och sydamerikanska marknaderna genom bl.a. nyetableringar av fabriker. Som ett brev på posten har givetvis inhemska protester avfyrats, både från opinionsbildare, fackföreningsfolk och från regeringen.

Nu vill PSA-ledningen lösa sig från den statliga bankgarantin och åter kunna sköta sina affärer utan inblandning från staten. Lösningen är enligt nya uppgifter i medierna att en del av Banque PSA säljs till spanska Banco Santander. Två viktiga skäl ligger bakom denna åtgärd; dels har EU-kommissionen inlett en utredning om de statliga bankgarantierna skall ses som otillåtet stöd till biltillverkaren PSA, och dels behöver PSA bli oberoende från den franska staten ifall man skall kunna övertyga General Motors eller någon annan eventuell framtida partner (ryktet talar om kinesiska Dongfeng) att ta över efter familjen Peugeot som nu överväger att släppa kontrollen över sitt företag.

Varken PSA Peugeot Citroën eller Banco Santander har bekräftat eller dementerat uppgifterna om försäljning av Banque PSA. Däremot har företrädare för PSA bekräftat att man till hösten kommer genomföra förhandlingar med fackföreningarna om fortsatta besparingar för att kunna nå lönsamhet för företaget till 2016. Då skall företagets återstående fabriker ha en kapacitetsuttag på 100% (d.v.s. tvåskift med full produktion).

//Peter H Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: