A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Citroën Tubik blir Chevrolet L’Universielle?

Posted in Annat fabrikat, Jumpy by Peter H Svensson on 10/07/2013

Chevrolet Tubik

(Detroit)

Under 2015 kommer en helt nyutvecklad ersättare till dagens Citroën Jumpy och Peugeot Expert (som sedan i höstas också marknadsförs som Toyota ProAce sedan Fiat lämnade SevelNORD). Projekt K-Zero kommer precis som dagens Jumpy/Expert att säljas av både Citroën och Peugeot, och Toyota har beslutat sig för att låta dagens samarbete fortsätta även med den nya modellen. För Toyotas del handlar det om att köpa ”lösnummer” och sätta Toyota-logotypen på kylargrillen; man bistår inte med någon produktutveckling eller design utan betalar faktura rakt av för varje beställd bil.

Sedan tidigare har det spekulerats i huruvida PSA-delägaren General Motors vill nyttja sitt franska ”dotterbolag” som leverantör, och det mesta tyder på att huvudkontoret i Detroit kan ha god nytta av fransmännens expertis inom segmentet lätta lastbilar. Ingenting tyder på att GM har någon ambition att etablera varumärkena Citroën och Peugeot i USA. Troligare väljer man att marknadsföra den lätta skåpbilen under namnen Chevrolet eller GMC. Frågan om var de ”amerikanska” skåpbilarna skall byggas är också föremål för analys; antingen i PSA:s egna fabrik i nordfranska Hordain (f.d. SevelNORD) eller också i någon av GM:s fabriker i Nordamerika. Även med den sistnämnda lösningen skall bilarna byggas på ”fransk” teknik, uppger en källa till franska La Tribune.

General Motors har under många år varit en stadig leverantör av fyrkantiga varubilar med fantasilös men funktionell design. Så har inte alltid varit fallet, vilket bevisas av denna konceptbil från 1955,” GMC L’Universielle”. Kanske det namnet skulle passa att återanvändas ifall Citroën förverkligar sin egen konceptbil TUBIK och kränger den till jänkarna…?

GMC L Universielle

//Peter H Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: