A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Citroën och Peugeot ökar snabbt i Kina

Posted in C4, PSA by Peter H Svensson on 18/06/2013

C4L Press

(Shanghai)

Januari-maj 2013 blev en rekordperiod för PSA Peugeot Citroën i Kina. Uppgången under årets första fem månader ligger på 32% vilket är dubbelt så mycket som den kinesiska marknaden ökat i genomsnitt. Totalt sålde gruppen 232’960 bilar i Kina under perioden.

Det är främst crossover-modellen Peugeot 3008 och Citroën C4L som bidrar till gruppens goda utveckling. Båda har utvecklats på China Tech Center som är PSA-koncernens lokala design- och konstruktionsbyrå (belägen i Shanghai). Här arbetar man med kommande modeller som skall tillverkas i landet, bl.a. en uppgraderad DS5.

Senare i höst kommer ytterligare en fabrik i Kina att tas i drift. Det är Wuhan-verken som drivs i samarbete med Changhan och som skall tillverka det lokala DS-programmet. I år inleder man med DS5 som följs till våren 2014 av en 4-dörrars sedan som baseras på DS4. Ett halvår senare kommer DS-X som baseras på konceptbilen Wild Rubis att gå i serieproduktion. Samtliga tre modeller baseras på den gamla PF3-plattformen vilket håller utvecklingskostnaderna nere. Men de viktigaste volymmodellerna i Kina väntas bli tvillingparet Citroën C-Elysée och Peugeot 301.

Trots årets framgångar är PSA Peugeot Citroën en dvärg på den kinesiska marknaden. Trots en närvaro sedan början av 1990-talet har man låtit sig se passeras av konkurrenter som VW, GM, Nissan och Hyundai-Kia. I år når man enligt prognoserna en marknadsandel på 4%, och genom samarbetet med Changan hoppas man nå 5% under 2015.

//Peter H Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: