A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Nedläggning av C3-fabrik tidigareläggs?

Posted in Business, PSA by Peter H Svensson on 24/04/2013

(Paris)

Ledningen för PSA Peugeot Citroën noterar att nybilsförsäljningen i Europa fortsätter att sjunka, och man befarar att 2014 kan bli ett ännu sämre år. Sedan tidigare har man beslutat att lägga ner PSA Aulnay där Citroën C3 byggs som enda modell. Under vintern och våren har fabriken lamslagits av flera strejker som utbrutit av olika skäl, från generella protester mot nedläggningsbeslutet till sympatiaktioner för enkilda fabriksarbetare som blivit föremål för personalärenden (anklagade för maskning).

Sedan tidigare har en del av C3-tillverkningen skett på PSA Poissy (en f.d. Simcafabrik som byggts ut) och resten av modellens produktion skulle förläggas dit senast sommaren 2014. Men p.g.a. strejkerna i Aulnay har vissa förflyttningar redan verkställts, och i skenet av den dystra prognosen för bilförsäljningen umgås ledningen för PSA Peugeot Citroën med planer på att tidigarelägga nedläggningen av Aulnay till i år. Att läget är allvarligt märks också genom det faktum att bolaget kommer fortsätta att sälja ut tillgångar (fastigheter) även i år.

De senaste bedömningarna gör gällande att 2014 kommer bli ännu sämre, och därför kan det bli frågan om ytterligare nedskärningar. Inga officiella företrädare för företaget har specificerat vad dessa nedskärningar skulle kunna bestå av. Först och främst har man senarelagt ett antal investeringar, men det kan också vara frågan om att rensa i modellutbudet och kanske rent av lägga ner ytterligare någon bilfabrik. Det faktum att framtida modeller av C4 och C5 (308 och 508) skall byggas på den gemensamma bottenplattan EMP2 skulle kunna leda till att fabriken PSA Rennes också läggs ner. Den franska regeringen är dock motståndare till ytterligare nedläggningar, och lär sannolikt vägra ställa upp med nya bankgarantier ifall sådant beslut tas.

//Peter H Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: