A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Nya officiella bilder på C4 Picasso (Uppdaterad text)

Posted in C4 Picasso by Peter H Svensson on 02/04/2013

C4 Picasso 2013 000

(Paris)

Nu kommer fler fotografier på nya Citroën C4 Picasso. Formgivningen är förändrad, men Citroën väljer att behålla tilläggsnamnet Picasso till sina familjebussar, även om det för konceptbilsversionen introducerade namnet Technospace lät förföriskt. ”Space” är rätt epitet för den nya familjelastaren eftersom man trots kortare totallängd lyckats skapa en rymligare bil. Som AoC kunnat rapportera har axelavståndet ökat jämfört med förra modellen, liksom bagageutrymmet som nu beroende på baksätets/bakstolarnas läge rymmer 537-630 liter under insynsskyddet.

C4 Picasso 2013 001

Med den nya bottenplattan EMP3 och konfigurationen med långt axelasvtånd, normal markfrigång och kort aktermodul har vikten på den nya bilen reducerats med 140 kg jämfört med motsvarande version av förra generationen C4 Picasso.

C4 Picasso 2013 002

I likhet med gamla C4 Picasso är de generösa glasytorna en viktig komponent. Men det intressanta är att formgivaren (Frederic Soubirou) skapat egna enheter av sidofönsterna vid A- respektive B-stolparna. I det sista fallet kanske den 30 år gamla BX-modellen varit inspirationskälla? Bakluckan är elektrisk.

C4 Picasso 2013 003

Bakljusen har hämtats från Citroëns konceptbilar med sin 3D-effekt sett rakt bakifrån.

C4 Picasso 2013 007

Trots att nya C4 Picasso i praktiken har samma användningsområde som föregångaren har bilen en helt ny framtoning. Utformningen av kromlisten som svänger bakom bakdörren skapar en pregnant zon för baksätespassagerarna. Den visuella tyngdpunkten har sänkts och man anar släktdrag med premiumvagnen DS5. Och nya C4 Picasso skall – hoppas Citroën – attrahera många tjänstebilsförare tack vare sina allround-egenskaper. Den bredare spårvidden och motorer som sänkts 4-5 cm utlovar att bilen skall ha mindre busskänsla.

C4 Picasso 2013 009

De färgalternativ som erbjuds är grå Shark, grå Aluminium, brun HIckory, svart Onyx, röd Rubi (bilden), blå Teles och blå Kyanos.

C4 Picasso 2013 004

Under motorhuven återfinns än så länge enbart fyrcylindriga motorer med 1,6-liters kapacitet: HDi 90, HDi 115, VTI 120 och THP 155. Men Citroën arbetar också med en ny dieselmotor kallad BlueHDi 150 som skall hamna i toppversionen. Med BlueHDi kommer man att kunna reducera utsläppen av kväveoxider med upp till 90%. Dessa utsläpp är högre från dagens dieselmotorer jämfört med bensinmotorer, och det har i EU uppstått en politisk diskussion där det rests krav på att förbjuda dieselbilar, eller åtminstone belägga dem med en särskild miljöskatt för just dessa utsläpp.

C4 Picasso 2013 005

Bättre materialkänsla utlovas, även om det fixerade rattnavet fått ge vika när den nya bilen bantades under konstruktionsfasen. På vissa modeller kommer mittkonsolen mellan stolarna vara löstagbar enligt en brittisk artikel.

C4 Picasso 2013 008

Precis som på kommande E3 (C-Cactus?) har de flesta reglagen på instrumentbrädan fått ge vika för en 7-tums pekskärm (standard på alla modeller). Med denna styrs klimatanläggning, ljudanläggning, telefon, körhjälp och ”anslutna tjänster” vilket kan vara verkstadsassistans via trådlöst Internet. I den övre 12-tumsskärmen visas multimedia, och man kan även lägga in en bild som fungerar som elektronisk tavla när skärmen inte används till navigationsanläggningen eller ”web-läsaren” Citroën Multicity Connect som hjälper föraren att hitta till bensinstationer, hotell, restauranger eller att läsa väderprognoser.

C4 Picasso 2013 006

Trots att golvet sänkts något har man behållit lönnfacken. Nya C4 Picasso kommer att introduceras på den franska marknaden under juni månad (endast den 5-sitsiga versionen) och förhoppningarna på den nya modellen är stora. Försäljningen under första kvartalet har varit väldigt skral för Citroën som förlorat marknadsandelar på hemmamarknaden, även om de flesta biltillverkarna är drabbade i varierande omfattning av den ekonomiska krisen i landet.

//Text: Peter H Svensson. Foto: Citroën Communication

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Allt om Citroën said, on 18/04/2013 at 11:53

  Costel Camburu, I did really like the third suggestion best. The first one was good, but the third was perfect! :-)

  Best regards,
  Peter

 2. Ebbe said, on 16/05/2013 at 14:48

  Hej, finns det några uppgifter om vad priset kommer att ligga på i förhållande till dagens C4 Picasso? Jag hade precis bestämt mig för att köpa en fabriksny C4 Picasso när jag såg det här. Jag antar att jag verkligen borde vänta till efter sommaren, då denna kommer?

 3. Costel Camburu said, on 16/05/2013 at 14:59

  I got some more mods here:
  http://www.clubc4.ro/viewtopic.php?f=45&t=7540&start=30
  and an articol about these mods, here:
  http://jurnalauto.wordpress.com/2013/04 … 4-picasso/

 4. Allt om Citroën said, on 03/06/2013 at 16:35

  Hej!

  nej, jag har inte fått någon information om priser än. Men de kommer nog att presenteras inom kort. I en fransk artikel påstod man att den billigaste modellen sänkts något i pris. Ett ögonbryn höjdes…

 5. Lena Rönnelius Ericson said, on 05/06/2013 at 12:10

  Peter!
  Du är välkommen att höra av dig till mig, om du vill ha mer information om C4 Picasso inför lanseringen på svenska marknaden. Hälsningar Lena

 6. Allt om Citroën said, on 05/06/2013 at 16:28

  Tusen tack, Lena! Det vill jag gärna!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: