A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Första officiella bilderna på Citroën C3 efter ansiktslyftningen.

Posted in C3 by Peter H Svensson on 22/02/2013

C3 Facelift 2013 001

(Paris)

Förutom konceptbilen Citroën Technospace – som fram mot hösten förvandlas till nya Citroën C4 Picasso – kommer Citroën visa upp sin uppgraderade C3 som fått ett nästan helt nytt ansikte i samband med bilsalongen i Geneve nästa månad.

C3 Facelift 2013 002

Citroën C3 generation 2 har redan tillverkats och sålts i Sydamerika med ett lokaldesignat frontparti i något års tid nu. Nu uppgraderas även den europeiska versionen, men Citroën har inte nöjt sig med att kopiera sin sydamerikanska version även om det finns vissa yttre likheter, utan skapat ett frontparti som skall passa den gamla kontinentens smak.

C3 Facelift 2013 003

Citroëns reklamavdelning har en uppenbar brofetischism….

Förutom en mer markerad kylargrill har Citroën försett strålkastarna med en ny insats fastän det yttre glasets form är oförändrad. Enheterna för hel- och halvljus separeras av en visuellt påtaglig inramning, och även baklyktorna har försetts med klarplastarrangemang av kristalltyp. Och precis som rådande bilmode föreskriver förses de mer påkostade versionerna av bilen med LED-ramper.

C3 Facelift 2013 004

Invändigt har man satsat på nya material och färger för att göra kupén mer hemtrevlig. Däremot förblir instrumenteringen oförändrad.

C3 Facelift 2013 005

Citroën slår ånyo ett slag för sin Zenith-vindruta som ger en luftigare känsla för de ombordvarande – trots att konstruktionen med skjutbart solskydd stjäl takhöjd genom att innertaket sänks.

C3 Facelift 2013 006

Under motorhuven återfinner man följande alternativa bensindrivna drivkällor: 68 VTi (3 cyl, 1,0), 82 VTI (3 cyl, 1,2) samt 118 VTI (4 cyl, 1,6) och på dieselsidan HDI 70 (4 cyl, 1,4), e-HDI 70, HDI 90 (4 cyl, 1,6), e-HDI 90 samt e-HDI 115 (4 cyl, 1,6). 

C3 Facelift 2013 007

Den franska prislistan skall inte publiceras förrän 1 mars, men produktionen av den uppgraderade C3 har redan påbörjats.

C3 Facelift 2013 008

En helt ny modell av C3 väntas inte förrän tidigast 2017. Den modellen kommer att utvecklas på en helt ny bottenplatta som också skall användas av Opel till nästa generation av Corsa. Då förväntas man också kunna erbjuda C3 med HybdridAir-drift. All teknik under skalet kommer att bli gemensam mellan Citroën, Peugeot, Opel och Vauxhall, men formgivningen skall skilja modellerna åt. Fast den som vill ha en hyfsat påkostad lill-cittra av modernt snitt får passa på med den modell som börjar säljas nu. Ersättaren skall få en betydligt mer spartansk utrustningsnivå och enklare finish.

//Text: Peter H Svensson. Bild: Citroën Communication.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: