Citroën DS5 får bekvämare fjädring till 2015
(Paris)
Efter ett årtionde med framgångar inom rallyvärlden och med flera sportiga modeller som C2, C4 Coupé och nu DS3 har Citroën i sin iver att locka till sig nya köpare som gillar busiga bilar tvingats ha mer järn än gas i fjädringen på sina nya modeller. Bilen med världens måhända mjukaste fjärdring – Citroën C6 – gick ur produktion idag utan att få en ersättande modell. Många citroënister ser dystert på denna utveckling och undrar vart det hela kommer att sluta. Man talar rent av i termer om att Citroën i sin iver att vara som alla andra bilmärken studsa mot en säker död i den tuffa konkurensen.
Men det finns dock ljusglimtar även denna dag då C6:ans vänner dricker gravöl. Som AoC tidigare rapporterat om har Citroën-chefen Frederic Banzét berättat att man funderar på DS-märkets framtid och vilken image den skall ha. Den ursprungliga planen med DS3, DS4 och DS5 är fullbordad och varit till stor del framgångsrik, trots att alla tre modellerna har en tämligen hård chassisättning för att vara citroëner. Försäljningsmässigt har DS3 – som under våren 2013 börjar säljas i ett cabrioletutförande – varit en tveklös succé. Även DS4 har sålt mycket bra, och DS5 har fått kämpa med att lanseras i en tid av ekonomisk kris, men är definitivt inte ett fiasko för Citroën så här långt. Citroën önskar nu ge sitt sub-märke DS kontinuitet efter tre lyckade lanseringar; det betyder fler modeller, men också förädling av de befintliga.
Det ser nu ut som att Citroën tänkt klart. Allt talar för att Citroëns nästa flaggskepp, den kinesisktillverkade ”DS9” som förväntas komma till 2015-2016, kommer att få märkets berömda gasvätskefjädring. ”DS” i det större formatet kommer att ha djärv design och hög tekniknivå och superb komfort. Men även DS5 – som definitivt fått kritik för sin hårda fjädring av både press och märkesentusiaster – omfattas av den kommande förändringen i ”DS”-konceptet. Inför ansiktslyftningen 2015 kommer Citroën att revidera chassit så att den inte skall bli lika stötig som dagens utförande. Utmaningen är att behålla så mycket som möjligt av den dynamiska väghållningen som uppskattas av sportiga bilförare, och ändå ge en mjukare gång över ojämnheter. Man kommer dock inte kunna bygga in gasvätskefjädringen till denna bil – pengarna räcker inte till.
Det ser också ut att vara klart med att tredje generationen C5 också får behålla gasvätskefjädringen. Men den modellen lär vi inte få se ute på vägarna på bra många år. Premiär på Parissalongen 2016, säljstart följande vår.
//Peter H Svensson
Uppdaterat 2013: Citroën kommer inte att föra över märkets gasvätskefjädring till någon ny modell efter nuvarande C5-serien. //PHS
”DS5 får bekvämare fjädring …”, ska inte rubriken vara ”DS5 får fjädring”?
Citroën ansåg sig tvingad ”till mer järn än gas i fjädringen”, vilket uppenbarligen inte var rätt.
Nu tvingas man återigen, som så ofta under de senaste tjugo åren, att tänka om, för att försöka hitta spåret.
Om den produktansvarige haft kännedom om bolagets historia och varit lite ”Creative” i ordets rätta bemärkelse, inte bara en klyscha, hade man insett att denna bil borde ha fått mer gas och mer hydraulik, i stället för att bli ”stelopererad”.
Fjädringssystemet som fanns på Xantia Activa skulle passa utmärkt på den här biltypen! Då skulle bilen bli en riktig ”busbil”, kombinerat med mycket bra fjädringskomfort. Oslagbar kombination.
Undertecknad körde en Activa med V6-motor, 12.000 mil åren 1997-2000, roligare kan det inte bli, kombinerat med fin långfärdskomfort.
Man får erkänna att konceptet med att lyxa till cittror med tuffare karosser genom undermärket DS var smart, och med Ds3 och DS4 kanske det var motiverat med lite hårdare chassisättning. Men i DS5 känns det inte rätt. Man valde stålfjädring för att spara pengar, men frågan är om inte det varit klokare att ge den gasvätskefjädring och ha byggt den i Rennes. Som du säger hade det gått att använda en fjädring stämd som Activa eller som med C5 erbjudit två olika system. Men mycket handlar om budgeten; Citroën utvecklar många nya nischmodeller som inte får kosta mycket mer att utveckla än standardmodellerna – lägre produktionsvolym driver ändå upp tillverkarens totalkostnader.
[…] marknadschef Thomas d’Haussy bekräftar det rykte som AoC skrev om i december 2012 att man kommer revidera chassisättningen på DS5. Ändringen kommer att […]