A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Villkor för lånegarantier begränsar utvecklingspotential för GM-samarbete med PSA.

Posted in Uncategorized by Peter H Svensson on 15/11/2012

(Paris)

Trots att den franska regeringens egna utredare kommit fram till att ledningen för PSA Peugeot Citroën gjort en korrekt slutsats om att företaget har överkapacitet och övertalighet i sina anläggningar, samt att en nedläggning av C3-fabriken Aulnay är det strategiskt bästa valet, vill staten nu förhindra nedskärningarna genom att villkora de utfästa lånegarantier som skall rädda Banque PSA Finance från konkurs. Det är nu osäkert om PSA kommer kunna genomföra nedläggningen av Aulnay som planerat 2014, samtidigt som andra aktörer väntar på besked ifall de kan etablera sig i anläggningarna när dessa blir lediga.

Den politiska inblandningen i form av en statlig och en facklig representant i PSA:s bolagsstyrelse ser ut att bli en garant för att den nödvändiga omstruktureringen fördröjs. Detta tillsammans med PSA:s mycket besvärliga ekonomiska situation har General Motors beslutat att inte arbeta vidare på förslaget om att skapa ett gemensamt amerikansk-franskt dotterbolag som tillsammans skulle ansvara för produktionen av Citroën, Opel, Peugeot och Vauxhall. Med franska staten som bromskloss för nedläggning av franska fabriker skulle kraven på nedskärningar på Opels sida bli större, vilket av samma skäl skulle bli politiskt omöjligt. Ett villkor för GM att avyttra Opel är att nedskärningarna sker i bägge länderna.

Den tidigare presenterade planen med fyra nya gemensamma fordonsprojekt som skall börja marknadsföras 2016 kvarstår oförändrad. Enligt denna skall ersättaren till Citroën C5 komma att bli bas för andra generationen av Opel Insignia och Peugeot 508 MkII.

//Peter H Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: