A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Får FIAT plats i fransk-tysk biltillverkarunion?

Posted in Annat fabrikat, Business, Uncategorized by Peter H Svensson on 31/10/2012

(Turin)

Svenska Dagbladet uppmärksammar uppgifter hos Bloomberg om att FIAT-chefen Sergio Marchionne under oktober månad uppvaktat ledningarna för PSA Peugeot Citroën och General Motors om att bilda en ny europeisk bilkoncern för Peugeot-Citroën, Opel-Vauxhall och Fiatgruppen med alla dess märken.

I SvD:s kortfattade telegram nämns inte att Marchionne utmålar sig själv som en potentiell ledare för denna superkoncern som skulle bli större än tyska Volkswagen. Efter flera års förlust går krisdrabbade Fiat med en blygsam vinst och Marchionnes självförtroende är större än tidigare nu när börsvärdet för PSA Peugeot Citroën rasat ner till 2 miljarder Euro. Han uppges även sagt till GM att den nya koncernen på nåder kan ta hand om Opel mot att GM bistår med 5-7 miljarder Euro för att täcka omstruktureringskostnaderna. Dock är Marchionnes förslag inte enbart ett utslag för personligt storhetsvansinne; Fiat-Chrysler är hälften så stora som Peugeot-Citroën på europamarknaden samtidigt som man saknar givande partnerskap med utomstående tillverkare. Fiat är på väg att lämna samarbetet med PSA Peugeot Citroën om tillverkning av lätta lastbilar, samtidigt som både Toyota och GM vill komma in i samarbetet.

Marchionnes samtal med högsta chefen för GM Dan Akerson och ägarfamiljen Peugeot har inte varit offentliga, men initierade källor låter berätta att åtminstone den franska biltillverkarfamiljen är skeptiska till att samarbeta med Marchionne fastän han lovar att den nya koncernen skall kunna undvika inflytande från dagens amerikanska delägare. Hos PSA Peugeot Citroën är man nöjda med att ha kunnat ta ut kursen för samarbetet med GM:s dotterbolag Opel/Vauxhall, och man har större nytta av globala GM som teknisk och ekonomisk partner än Fiat. Dessutom anser PSA:s ägare att en allians med Fiat skulle vara till nackdel för Citroën och Peugeot som vill vara offensiva på den sydeuropeiska marknaden och konkurera hårt mot just Fiat och dess systermärken.

//Peter H Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: