Citroën som donator till kinesiska Dongfeng – förr och i framtiden
Men först en tjuvtitt på nästa års version av kinesiska Citroën C5 med ny kylargrill!
(Beijing)
När den nya Nissan Bluebird-baserade Aeolus 1.6L A60 från Dongfeng Motors presenterades i slutet av förra månaden passade företagets chef för personbilsdivisionen på att avslöja en viktig nyhet inför det närvarande pressuppbådet. Dongfeng har beslutat sig för att satsa på det egna varumärket Aeolus i samarbete med franska PSA Peugeot Citroën (med vilka man samäger bolaget DPCA som bygger Citroën och Peugeot för den kinesiska marknaden).
Den kinesiska staten är angelägen om att den inhemska bilmarknaden skall domineras av landets egna varumärken. Men man är fortfarande beroende av teknik och utvecklingsresurser från utländska tillverkare. Denna situation har PSA Peugeot Citroën med flera andra biltillverkare accepterat, och därför kommer man att låta tillverka två nya modeller som skall säljas under varumärket Aeolus. Vinsten blir förhoppningsvis bättre utnyttjande av fabrikskapaciteten. Formgivningen kommer att skilja sig från de franska originalen; först kommer en 4-dörrars sedan baserad på den kinesiska Peugeot 408 (2014), och året därpå kommer en större sedan baserad på Citroën C5 (2015). Bilden överst i artikeln visar hur den kinesiska C5 förväntas se ut efter ansiktslyftningen nästa år. Frontpartiet är starkt inspirerat av den nyligen lanserade Citroën C4L som skall byggas i Kina.
Aeolus är som sagt Dongfengs eget personbilsmärke och A60 är en efterföljare till bl.a. den Citroën ZX-baserade A30 från 2009. Dongfeng lanserade vintern 2009 den nya modellen Fengsheng A30 som istället såldes under varumärket Aeolus. Bottenplattan, d.v.s. chassit och motorn hämtades från 4-dörrarssedanen Citroën Elysée som i sin tur baserades på den under 1991 introducerade Citroën ZX. Italdesign ritade karossen som fick måtten 4,50 m (längd), 1,74 (bredd) och 1,46 (höjd). Den presenterades senare som en s.k. ”mikrohybrid”, d.v.s. försågs med s.k. ”stop & start”-automatik. Motorn på 1587 cc gav 105 hk.
Året därpå presenterades en halvkombiversion av Aeolus A30. Denna såldes som Fengsheng H30 men hade samma teknik under skalet som sitt större syskon. Bägge byggdes i Dongfengs fabrik utanför Beijing.
Eftersom Dongfeng är ett helstatligt bolag har priserna på de egna bilmodellerna oftast sats lägre än jämförbara modeller från andra tillverkare som drivs av privata bolag. Trots det kom tillverkningen av A30 aldrig upp i mer än c:a 3000 bilar per månad. H30-modellen var mindre konservativ och den fick stå som grund till en s.k. livsstilsbil, kallad H30 Cross.
Till skillnad från det tillfälle då Geely modellerade om en Citroën ZX och försåg den med ett udda utseende och Geelys logotyp i den deformerade kylargrillen så har Dongfengs förädlingsarbete varit sanktionerat av PSA Peugeot Citroën.
Om någon läsare är välinformerad om kinesiska bilar och upptäcker något fel i texten mottages anvisningar om korrigeringar med stor tacksamhet. Den kinesiska bilindustrin är en djungel där de statliga biltillverkarna har fler affärer än fotbollsspelaren David Beckham.
Under september månad i år slog DPCA (kinesiska Citroën och Peugeot) säljrekord med över 42’000 sålda bilar under hela månaden. Bortsett från en allmänt ökande trend under året så har den kinesiska bojkotten av japanska produkter (en bojkott som sägs vara ”spontan” men som ändå tillåtit sig ta ganska våldsamma uttryck i det kinesiska samhället) vilket fått många bilköpare att upptäcka de mer ”exotiska” bilmärkena.
//Peter H Svensson
[…] förlagan endast byggs som 4-dörrars sedan. Utöver ett nytt frontparti (som AoC redan visat här) kommer man att introducera en 140 hk stark bensinturbo på […]