A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Hemligt dokument om den franska småbilsindustrins utsikter

Posted in Business by Peter H Svensson on 14/08/2012

(Paris)

Franska Challenges har kommit över ett hemligt dokument från ledningen för PSA Peugeot Citroën. Dokumentet innehåller en analys över de förväntade förutsättningarna för koncernens två bilmärken, företrädesvis inom småbilssektorn. Man uppskattar att priset för råmaterial och komponenter kommer att öka med c:a 4’000 kronor per bil till år 2016 (vilket berör nästa generation av Citroën C3). Utöver detta tillkommer en anpassning av motorer för att kunna klara Euro6-normen som börjar gälla för alla bilar som registreras efter 1 september 2015. Ökade utvecklingskostnader för att klara denna norm innebär ytterligare ett prispåslag om c:a 3500 kronor.

Samtidigt uppfattar man att det totala försäljningsvärdet för hela fordonsindustrin kommer att minska med omkring 20%. Kostnaderna för bilinnehav hos hushållen kommer att minska på 15 års sikt från 3,2% till 2,5% av hushållets samlade kostnader. Konsumenterna kräver billigare bilar samtidigt som industrin behöver höja priset. Ekvationen går inte ihop, och därför måste man satsa på strukturomvandlingar i industrin, alternativt skära ner på lönekostnaderna. Den franska fordonsindustrin har politiska underhandskontakter där man efterfrågar sänkta arbetsgivaravgifter. Alternativet är att börja tillverka alla småbilar i utlandet.

AoC erfar att den senaste tidens rykten om att flytta Citroën DS5 och nästa generation av C5 (samt nuvarande Peugeot 508) till Tyskland har grund i en annan analys där PSA Peugeot Citroën uppfattar att deras största bilar skulle tjäna på att ha en ”Made in Germany”-stämpel. Utöver detta ser man en ekonomisk potential i att ha en gemensam stab för produktutveckling tillsammans med Opel som sannolikt kommer stå för den tekniska basen till nästa C5.

//Peter H Svensson

Annons

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lasse Lennartsson said, on 18/08/2012 at 08:02

  Hej Peter!
  Först vill jag tala om att jag uppskattar dina Citroennyheter.
  Nu är inte kommentaren kopplad direkt till denna nyhet utan mer en allmän synpunkt.
  Det förvånar mig att Citroen inte har gjort en fortsättning på sitt Aktiva-system som man hade i Xantia när man ser Teknikens Världs älgtester, den snabbaste bilen är fortfarande en Citroen efter alla dessa år. Jag förstår inte varför man inte fortsatt när man har en bil som slår allt i kurvtagning. Detta hade ju kunnat bli grund för en specialmodell som kunnat vara dragningskraft till de andra modellerna speciellt DS-modellerna som ingen annan har. I likriktningens tider kunde detta blivit ett attribut som kopplats till varumäket och höjt dess status som jag ser det.

 2. alltomcitroen said, on 20/08/2012 at 11:33

  En mycket bra synpunkt, Lasse! Och jag delar din uppfattning. Här är ändå mina gissningar på varför det inte blivit så:
  1) Gasvätskefjädringen är en dyrare teknik som förhöjer priset på bilen.
  2) Varken DS3, DS4 eller DS5 är baserade på bottenplattor som använder gasvätskefjädringen.
  3) Citroën valde nog att utveckla Hydractive för komfort istället för sport (även om de har ”sport”-lägen).
  4) Citroën har låtit sina mindre modeller stå för sportig approach efter Xantia Activa, såsom Xsara Coupé, C2, C4 Coupé och nu DS3. Dessa fyra modeller har varit/är viktiga imagebärare.
  5) DS4 och DS5 är i grund och botten upphottade C4:or som man kan ta mycket mer betalt för. Istället för att lägga utvecklingsbudgeten på chassiutveckling fick formgivarna fira julafton. Och de gjorde det med bravur!
  6) Denna punkt är en förlängning av punkt 2: DS4 och DS5 monteras i Peugeots fabriker som tillverkar 308 och 5008.

  Från företaget Citroën är man ju jättestolta över att ”kunna erbjuda en produkt som motsvarar kraven som de kräsna tyska bilköparna ställer”. Jag tror att om man kopplar på sanningsmodulatorn så hör man istället: ” – Vi hade tyvärr inte råd att bygga DS5 med gasvätskefjädring á la Activa.” Det handlar numera om att få mest avkastning på befintlig teknik.

  Fast skall sanningen fram så är DS5 ruskigt stabil på kurviga smala skogsvägar – så länge de är utan tjälskott och potthål. Just nu håller nog Citroën på att välja vilken strategi de skall ha med fortsättningen på sin DS-serie.

  Om jag hade ett finger med i spelet skulle jag nog ha accepterat samarbetet med GM, men sett till att nästa generation C5 med gasvätskefjädring konstruerades så att den skulle kunna byggas om till en Cadillac och säljas med samma fjädring i Nordamerika (för att höja tillverkningstalen). Cadillac kan ju alltid ta mer betalt för sina bilar, och de har ju även tidigare använt europeiska bilar som instegsmodell. Man förstår att PSA Peugeot Citroën sitter i en knivig situation. Och snart kommer ju även kineserna lära sig att bygga bilar…

  //Peter


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: