Vad händer när Citroën tvingas spara på teknikutveckling?
Foto/konstruktör: Nick Barrett
(Velizy)
Personalen på PSA Peugeot Citroëns olika forsknings- och konstruktionsavdelning lever i en osäker tillvaro. I november 2011 genomförde man en omorganisation där en stor del av personalen fick byta tjänster, och ett flertal personer valde samtidigt att lämna företaget, däribland ett antal projektledare. Antalet specialistkonsulter och projektanställda sades upp. Efter samgåendet med General Motors i våras har flera viktiga projekt lagts på is och ingen vet vilka av dessa som kommer att få grönt ljus. Det är inte enbart ingenjörerna som drabbats utan även på chefsnivå råder stor osäkerhet om vilken inriktning verksamheten skall ha. Bortsett från komponentutveckling hänger också systemutveckling i luften. Skall företagets drivlina Hybrid4 vidareutvecklas till generation 2, eller skall systemet läggas ner och ersättas med ett dito från GM? 20% av alla Citroën DS5 använder systemet.
Ledningen försöker lugna personalen, och menar att den största besparingen består i att utföra samma mängd projekt som förr men med färre arbetstimmar. Men arbetstagarorganisationerna samt även företrädarna för företagshälsovården menar att detta leder till sämre kvalitet och ökad stress. Och den kanske viktigaste faktorn är att de som slutar först är de äldre och erfarna ingenjörerna som antingen går i pension eller börjar hos en annan arbetsgivare. Kvar blir de yngre och mindre erfarna. Vad sker med produktutvecklingen sett utifrån det perspektivet? Besparingarna som görs nu kan leda till en ny kris ifall Peugeot och Citroën halkar efter i teknikutvecklingen. I så fall måste de två bilmärkena byta strategi och ändra sitt kundfokus. I värsta fall överger kunderna dessa bilmärken helt och hållet. Framtiden kommer visa ifall ledningen för företaget sparat klokt eller inte.
//Peter H Svensson
[…] publicerade Allt om Citroën en artikel som ställer den befogade frågan vad som kommer att hända Citroën och systermärket Peugeot när […]