A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Analys: PSA Peugeot Citroën krymper kostymen som borde ha bytts i tid.

Posted in Business by Peter H Svensson on 03/07/2012

(Paris)

Fackliga företrädare hos PSA Peugeot Citroën har avslöjat att företaget umgås med planer på att sparka upp till 10’000 anställda. Den 12 juli kommer man att hålla ett företagsråd och meddela sitt beslut.

Vad som redan är känt är att man vill lägga ner C3-fabriken i Aulnay. Det har i veckan talats om en flytt av Citroën C5-produktionen till Tyskland medan Peugeot 508 skulle bli kvar i Rennes; nu menar man att kanske även denna fabrik skall läggas ner helt och hållet.

Även om det finns politisk prestige investerad i de franska bilfabrikerna så är det ett faktum att den europeiska bilbranschen har stora problem i allmänhet, och PSA Peugeot Citroën i synnerhet. Försäljningen i Frankrike under första halvåret visar på en minskning för Peugeot på 22,9% och Citroën en nedgång med 20,1% jämfört med samma period föregående år. Även andra större bilmärken som Renault, Opel och Fiat visar på liknande eller ännu sämre utveckling. De framgångar som utländska lågprismärken som Hyundai och Kia haft där under 2012 (plus på 35 respektive 22 %) motsvarar inte de franska biltillverkarnas tapp. Bekymren späs på ytterligare av säljras i Italien och Spanien, två marknader som både Citroën och Peugeot är beroende av.

När ledningen för PSA Peugeot Citroën inom ett par veckor kommer presentera sina planer på nedskärningar är detta det första steget på en mycket stor strukturomvandling. Inget tyder på att försäljningen av bilar kommer öka drastiskt, och man har sedan ett flertal år haft överkapacitet i sina anläggningar. Att nedskärningarna kommer först nu beror dels på ”konstgjord andning” i form av statliga subventioner (inbytesprogram) och s.k. investeringslån. Det franska presidentvalet har också påverkat i sådan mån att företagen inte kunnat påbörja nedskärningarna förrän efter valdagen. Ett agerande från företagens sida hade betraktats som inblandning i den politiska debatten. Däremot är det omvända förhållandet helt okej, på franskt politiskt manér…

Det ser nämligen inte ut som att det politiska intresset för att beblanda sig i företagens angelägenheter har upphört bara för att presidentvalet är över. Den nytillträdde presidenten Francois Hollande har utsett socialisten och anti-globalisten Arnaud Montebourg till ny minister för ”industriell förnyelse”. Montebourgs recept är ökad protektionism genom att kräva särskilda ”klimatskatter” på importerade produkter från länder med lägre miljökrav (t.ex. Kina). Politikerna har även lekt med tanken på att förbjuda massuppsägningar, men detta har avvisats av den franska Högsta domstolen. Bilbranschens lobbyister har även uppvaktat den franska regeringen med önskemål om fler statsstöd samt skattefinansierade skrotningsaktiviteter.

Alternativet är annars att hantera de uppenbara problemen. Européerna köper allt färre bilar. Orsaken står sannolikt i att finna i den ekonomiska otrygghet som råder. Skall konsumenterna köpa sina bilar billigare genom högre skatt? Eller borde biltillverkarna rationalisera sin produktion och sälja billigare bilar? En indikation på att det senare förslaget är ett alternativ är lågprismärket Dacias uppgång under juni månad på över 40% i Frankrike. Detta märke är nu nästan lika stort som Ford i landet. Ett tecken på nödvändighet av att erbjuda lågprisbilar är den måttliga framgång som Peugeot haft med sin nya 208-serie där man redan till hösten kommer att dra ner på produktionstakten med en tredjedel i Poissy. Det är med andra ord också nödvändigt att PSA Peugeot Citroën ser över sin produktkatalog. Man måsta ta fram bilmodeller som attraherar de kunder som idag avstår från att köpa bil trots att de skulle kunna ha råd. Här skulle faktiskt Citroën kunna visa framfötterna genom att skapa en bilmodell som går utanför gängse ramar – helst en vagn som kan förena behov av basic men ändå erbjuda ett charmigt utseende och praktiska egenskaper.

//Peter H Svensson

SvD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: