A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Nej, projekt E3 är inte nedlagt. Citroën ID3 kommer 2014 säger spanska fabriksanställda.

Posted in C-Cactus/Cactus by Peter H Svensson on 13/04/2012

(Madrid)

AoC kunde i en tidigare postning berätta att ledningen för PSA Peugeot Citroën stoppat projekt E3 som förväntas bli en serietillverkad version av konceptbilen C-Cactus, men med ett helt annat formspråk och en inte lika avskalad interiör. ”Stoppat” i den betydelsen att den planerade produktionsstarten inte blir av som planerat i höst.

Beslutet var taget sedan en längre tid tillbaka erfar nu AoC. Men någon formell nedläggning var det inte frågan om. PSA Peugeot Citroën har redan investerat i både utvecklingsarbete (vissa komponenter  har demonstrerats genom konceptbilen ”Lacoste”) och man har också modifierat fabriken i Madrid för att kunna producera den nya modellen. E3 är viktig för Citroën eftersom den vanliga C3-serien tappat i försäljning och utsätts för stenhård konkurens från bl.a. de koreanska biltillverkarna. Dessutom har inte alla märkets kunder nappat på Citroëns ambition att öka premiumkänslan i sina bilmodeller.

Det är dessutom viktigt för Citroën att stärka sin anknytning till Spanien där man vid flera tillfällen haft bilmodeller som hållit förstaplatsen i registreringsstatistiken (Xsara). Därtill kan märket tillgodoräkna sig goodwill genom att etablera produktion av en basic-modell (i pressen populärt kallad ”low-cost”) i ett EU-land, vilket har politisk betydelse i dessa dagar där det råder krisstämning. Spaniens arbetslöshetstal närmar sig 25%. Att i det läget satsa på tillverkning av en dylik modell i Kina eller Indien skulle enbart provocera fram protester hos fackföreningar och de politiska organsiationerna.

Det är f.ö. genom samtal med fackföreningarna som ytterligare information nu kommit ut om projekt E3. Istället för att dra igång tillverkningen av den nya modellen under första kvartalet 2013 flyttar man fram introduktionen i ett år. Arbetarna i Villaverde-fabriken är nöjda; visserligen kommer årsproduktionen för 2012 understiga 60’000 enheter, och året därpå sjunka till under 50’000, men när E3/ID3 väl lanseras är man redo att bygga över 100’000 bilar per år. Citroën-ledningen har vid tidigare tillfällen sagt att den nya bilen skall bli ett helt nytt koncept på marknaden och attrahera nya kundgrupper.

Om den nya bilen kommer heta ”ID3” och ingå i en serie av enklare bilmodeller, eller bli en enskild modell under t.ex. namnet ”Cactus” är än så länge en öppen fråga. Citroën har ännu inte döpt sin nya M4-serie trots att de första vagnarna börjat rulla ut från fabriken.

//Peter H Svensson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: