A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Skall Citroën förbli ”franskt”?

Posted in Business by Peter H Svensson on 08/02/2012

(Paris)

Inför det franska presidentvalet blir den inhemska bilindustrin en viktig komponent i debatten. De tre största bilmärkena – Renault, Peugeot och Citroën – har förlorat marknadsandelar i Frankrike. Och för Citroëns del gäller detta inte enbart i hemlandet Frankrike utan också på en rad viktiga exportmarknader som Tyskland, Storbritannien och Italien. I ett försök att hejda försäljningsraset har man sänkt priset på bl.a. C3 med upp till 2’000 Euro. Att försöka få igång försäljningen av just denna modell är viktig av politiska skäl; fortsätter efterfrågan på C3 att sjunka måste PSA Peugeot Citroën lägga ner fabriken i Aulnay.

Från Citroën medger man att problemet är större än att man måste sälja sina äldre modeller på rea. C3 ingår i det s.k. B-segmentet och här är konkurensen mot importmärkena mycket hård; tyska Volkswagen säljer med premiumkänsla och lyckas ta betalt för det samtidigt som koreanska biltillverkare som Kia ändå gör avans trots lägre försäljningspris i förhållande till garantier och utrustningsnivå. För Citroëns del svarar man med att sälja sin VW Polo-konkurent till priser t.o.m. under de modernare konkurenterna från KIA och Hyundai.

Renault står inför samma problem, men den forna statsägda bilkoncernen drar slutsatsen att man måste flytta mer av sin bilproduktion till utlandet. Man har sedan tidigare etablerat lågprismärket Dacia vilket gett ökad acceptans för att åtminstone de billigaste bilarna behöver byggas utanför Frankrike. Samtidigt står alla med överkapacitet i de franska fabrikerna. Av rädsla för att utmålas som ”opatriotiska” står PSA Peugeot Citroën och väntar på att presidentvalet skall gå över så att man kan ta itu med det måhända plågsamma arbetet att rädda lönsamheten. Under tiden måste man utveckla nya modeller som kan möta konkurensen från både Tyskland, Korea och inom kort Kina. Kommer man att hinna?

//Peter H Svensson

Annons

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Fredrik said, on 08/02/2012 at 22:25

    Om märket inte förblir franskt byter jag till tjeckiska Skoda Superb ,står som mitt andra val efter C5:an.

  2. alltomcitroen said, on 22/02/2012 at 12:48

    Det kommer även en snygg halvkombi i mellanklassen från Skoda under året, efter vad jag fått höra.

    *allvarlig blinkning till Citroëns produktplanerare*


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: