A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Citroën C3 läggs ner 2014 – ersättare okänd.

Posted in C3, PSA by Peter H Svensson on 13/09/2011

(Paris)

Philipe Varin, chef för PSA Peugeot Citroën, ser med viss oro på det ekonomiska läget i Euro-zonen. Han konstaterar att krisen inte är total; Citroën har ökat försäljningen i Tyskland men minskat i Italien och Spanien. Koncernen har inte vuxit inom EU, men däremot gått framåt i Kina, Ryssland och Sydamerika. Problemet är att dessa marknader är föremål för stora investeringar från moderkoncernen och genererar än så länge inga egentliga överskott. Därför är marknaden i Frankrike och EU fortfarande väldigt viktiga för Citroën.

Varin uppger att man vidtar försiktighetsmått inför den kris som pågår nu, och om man inte vet ännu konsekvenserna av. Krisen kan mycket väl förvärras. Uppsägningar kan komma att ske, men än så länge kan man reglera genom bemanningsföretagen som anlitats vid produktionstoppar. Men man måste ändå fortsätta att rationalisera.

Ledningen för PSA Peugeot Citroën analyserar situationen i B-segmentet (Citroën C3 och Peugeot 207) där man har problem. Man konstaterar att konkurenterna erbjuder bilar som tillverkas för en tredjedel av personalkostnaden utanför Frankrike. Så länge som den nuvarande C3 är i produktion kommer Citroën inte att stänga fabriken i Aulnay. Men vad som händer bortom 2014 – då modellen läggs ner – kan inte Varin svara på ännu.

Detta kan betyda att nästa generation av C3 kommer att byggas i Peugeotfabriken i Poissy samt i koncernens anläggning i Slovakien. Samtidigt har Citroën studerat möjligheten att lansera en helt ny bilmodell av basic-format (möjligtvis under modellbeteckningen ID3) som skall locka nya kunder som tidigare inte velat äga bil. Därtill kommer koncernen att börja importera en kinesiktillverkad småbil som skall lanseras under ett nytt varumärke. PSA Peugeot Citroën är medvetna om att man står inför stora utmaningar inför de närmsta åren. Kanske försvinner C3 ur utbudet 2015 och ersätts av ett annat utbud? Notera fotot i pressbilderna från 2009; i radiodisplayen står det ”Is this the last time?”. Frågan lämnas härmed obesvarad, men fortsättning följer.

//Peter H Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: